Helena Krouská

Vědomí, že otec netrpěl a zemřel vlastně důstojně, mi dodávalo síly

Helena Krouská před válkou
zdroj: archiv pamětnice

Helena Krouská, rozená Lamplová, se narodila v září 1921 ve Znojmě v židovské rodině. Otec Josef Lampl byl zvěrolékař a významný člen moravské lóže B‘nai B‘rith. V únoru 1938 zemřela matka Anna v pouhých 42 letech na rakovinu. Ve stejném roce se po anšlusu Rakouska většina nejbližších příbuzných dostala do německé sféry vlivu. Po obsazení Sudet se musel zbytek rodiny odstěhovat ze Znojma do Moravských Budějovic. Zanedlouho odjel šestnáctiletý bratr František na vystěhovalecký pas s výpravou dětí do Palestiny. V dubnu 1942 spáchal po výsleších na gestapu v bezvýchodné situaci sebevraždu otec Josef. Krátce poté byla Helena společně s prarodiči deportována do terezínského ghetta a tam se provdala za MUDr. Jiřího Ganze. Společně s ním odjela v říjnu 1944 transportem do Osvětimi-Birkenau, odkud brzy pokračovala do pracovního tábora Oederan v Sasku. V rámci evakuace se na začátku května 1945 vrátila zpět do Terezína. Jiří Ganz podlehl zranění a těžké nemoci v Dachau. Po válce se Helena usadila v Praze a podruhé se provdala, a to za JUDr. Otakara Krouského, vychovávala s ním jeho dvě děti z prvního manželství a společného syna Jana. Manželé byli v blízkém kontaktu s osobnostmi nepohodlnými komunistickému režimu.