Adolf Švadlenka

• „Já jsem do Blížňovic jezdil k babičce a dědovi na prázdniny. Měl jsem tam výborného kamaráda Josefa Matouška. Táta mi vždycky říkal: ,Ne, aby ses tam válel! Musíš jim pomáhat.‘ Oni měli pole, asi dva a půl hektaru. Chodil jsem s nimi pracovat. Muselo se jít tři čtvrtě hodiny pěšky! Všechno mi museli ukazovat, já neuměl ani vzít hrábě do ruky.“

• „S kamarády z Mikulovic jsme hráli na zamrzlém rybníku hokej. Ze strany z hráze k nám přišel chlap a ptal se, kde bydlí Švadlenka. Milan na mě ukázal, že jsem jejich syn. Ten chlap se mi představil jako Josef Krejča z Trávné. V té obci jsme měli příbuzné stejného jména. Věděl jsem, že Krejča je můj strýc, ale nikdy jsem ho neviděl. Pak jsem ho dovedl k nám domů.“

• „Maminka mi říkala: ,Ádo, tak to je jasné, že s ním gestapo něco dělalo.‘ Pak mi dala pro něj prádlo a poslala mě zjistit, co se stalo. Přijel jsem na gestapo do Pardubic. Dozorci se mě hned ptali, co to mám. ,Prádlo pro tatínka. Já jsem Švadlenka,‘ říkal jsem jim. Začali hledat, jestli je tam nějaký muž toho jména. Pak ho přivedli na vrátnici. Já jsem myslel, že budu brečet. Táta byl úplně jiný, než jsem si ho pamatoval. Výslechy mu zjevně dávaly hodně zabrat. Byl pomlácený a snad o deset kilo lehčí.“

• 1

bydliště pamětníka, 04.04.2015

Adolfe, nedělej potíže! Stačí, že tvůj táta byl v buržoazním odboji.

Portrétní foto pamětníka
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Adolf Švadlenka ml. se narodil 21. března 1929 v Blížňovicích. Vyučil se soustružníkem kovů, po válce vystudoval průmyslovou školu. Nastoupil jako konstruktér do Semtína. Byl synem významného spolupracovníka paraskupiny SILVER A a význačné osobnosti odboje na Pardubicku Adolfa Švadlenky. Tři roky po Adolfovi mladším se do rodiny ještě narodila dcera Marie. Roku 1934 se otec stal členem Československé strany sociálně demokratické a v následujícím roce přijal paralelně ke své práci v Explosii místo řidiče sociálnědemokratického poslance Bohumila Laušmana. Na začátku války Laušman emigroval do Anglie, kde začal okamžitě aktivně politicky působit. V Anglii dostávali parašutisté kontaktní adresy na osoby, na které se mohou v protektorátu obrátit, mezi nimi figuroval i Švadlenka. Koncem roku 1941 byl kontaktován parašutistou Valčíkem. V roce 1942 byl zatčen gestapem a po týdenním vyslýchání a mučení popraven. Vzpomínky na otce tvoří významnou součást života Adolfa Švadlenky ml.