Jiří Schreiber (1925 - 2012) - Životopis

My vás profoukneme komínem

Dr. Ing. Jiří Schreiber, CSc., se narodil 22. srpna 1925 v Lipníku nad Bečvou v židovské rodině. Vychodil obecnou školu a docházel do Spolkového židovského reálného gymnázia v Brně. Poté co bylo v květnu 1940 gymnázium zavřeno, začal Jiří pracovat v Lipníku jako volontér (dobrovolný pracovník) v autodílně. S rodinou byl 26. června 1942 deportován transportem AAs pod číslem 766 do ghetta v Terezíně. Bydlel tam v Sudetských kasárnách a pracoval nejdříve v židovské samosprávě, později vozil mrtvé a nakonec pracoval v autodílně. Do koncentračního tábora Osvětim odjel společně se svým tatínkem 28. září 1944, ale díky jeho zkušenostem z autodílny se mu podařilo i s tatínkem v listopadu 1944 odjet z Osvětimi na práci do tábora Meuselwitz u Lipska, do pobočného zařízení nedalekého centrálního koncentračního tábora Buchenwald. Pracoval v továrně HASAG na výrobu munice pro wehrmacht. V polovině dubna 1945 nastoupil na pochod smrti, ale společně s otcem se mu podařilo z pochodu utéct a dostat se do obcí Manětín a Valdměřice severně od Plzně. Dne 1. května 1945 odjel společně s otcem do Prahy, kde se zúčastnil Pražského povstání. Dne 12. května 1945 se vydal do Terezína hledat zbytek své rodiny. Maminka, bratr a babička však byli zavražděni v Osvětimi. Po návratu do Lipníka Jiří dostudoval gymnázium a poté pokračoval ve studiu na vysoké škole. Vystudoval chemii na Vysokém učení technickém v Brně. Po dokončení doktorského studia působil v Pardubicích jako odborný asistent na Vysoké škole chemicko-technologické. V roce 1968 byl zbaven své funkce a nadále působil jako tlumočník a poradce pro chemiky. Po roce 1989 se vrátil k přednášení na vysoké škole. Jiří Schreiber žil v Pardubicích. Dne 4. prosince 2012 tam zemřel.