Jiří Materna

• „To byla taková rozsáhlá cela a na ní Šaňo Mach, Gustáv Husák, Áda Petrovskej, Hradeckej, Zbyněk Roušar, to jsou zase mašínovci. Husák se choval, že se stydím to říkat. Já si na něj nemůžu stěžovat a měli jsme spolu dost, i když on byl především Slovák, ale pan Slovák. Byl tedy bolševik, to byl, ale každý, kdo byl bača nebo Slovák, tak byl o dvě třídy výš než jakýkoliv člen ústředí.“

• „Bylo automaticky počítáno s tím, že jsme v roce 1945 přecházeli jako zakládající členové skautské organizace. Na Pace se nás sešlo hodně. Byl to velikánský boom tady v kraji. Podařilo se nám i dost vybudovat díky předválečným skautům, kteří se angažovali. Sehnalo se šest chat po Němcích a ty se převezly a smontovaly tady v prostředí mezi skalami. A vytvořila se opravdu pěkná základna pro skautování, kterému jsme se pak oddávali. Náš oddíl se jmenoval Sopka. Jednak podle blízké sopky, kde byl postavený tábor. A pak po roce 1945 takový ten výbuch a elán byl podobný sopce.“

• „Málo platné, byl tady také hlad po tom něco dělat. Já jsem měl to štěstí, že jsem měl toho kamaráda, toho Salivara, švagra Škvoreckého, čili byl jsem tady co platný, že jsem mohl, když pak odešel, ukrývat pro něj nějaké rukopisy, mikrofilmy nebo něco, co se k němu příležitostně dostávalo, a podobně. Se Salivarem jsem se seznámil prakticky na vojně, protože oba dva jsme dosluhovali vojnu. On byl tedy i velice krátce v Leopoldově, ale prostě pevnosti jsou kapitola sama o sobě, protože jsme věděli o sobě všechno možné, ale nebyla žádná možnost, jak se kontaktovat. To nešlo ani přes Krbce na marodce.“

• „Materna Jiří, narozen 12. dubna 1932 v Heřmanicích. Náš rod je tady připomínaný od roku 1754, máme tady číslo 8, což je jedno z kmenových stavení této osady. Samozřejmě očíslování bylo daleko později, ale usedlost tady byla už koncem století. Takže jestliže v roce 1842 tady páni inženýři chodili a katastrálně to zaznamenávali a dali tomu číslo 8, tak to znamená, že opravdu ten barák tady byl a už měl tradici tenkrát mezi těmi čtyřiceti popisnými čísly, které tady byly. Rodiče a prarodiče pochází odsud. Fridrich Materna, který žije v Německu, nás zařazuje trošinku mezi Materny z Květnice, zemanský rod. Do jaké míry má pravdu, jsem si netroufal nikdy ověřovat a nehlásím se k tomu. I když erb Maternů z Květnice jsem si nechal vyřezat a mám ho tady jenom na připomínku.“

• „Již jsem nastínil, jak syn přišel na to si koupit detektor. Tak si ho pořídil a chtěl něco hledat, ale ne jenom podkovičky, zátky kolem rybníka ukrytý a tak dál. Tak si udělal radost, za několik tisíc koupil detektor a chtěl mermomocí něco hledat. Já jsem věděl, kde jsou asi zakopané tyto věci (K 231), protože jsme tam chodili v devadesátých letech a později. Několikrát jsme tam byli a hledali jsme primitivními hledačkami i jako senzibilové s proutky a našli jsme všechno možné, ale toto ne. Ono se to místo taky hodně změnilo. Změnil se les. Tam, kde bylo pole, byla paseka, tam, kde byla paseka, byl vzrostlý les, tam, kde byl původně les, už nic nebylo, tak to bylo trošku složité. Tak jsme tam začali marně chodit. Našlo se kdeco: hmoždíř, podkovy, staré mince... Až jednoho večera na to syn za velkého jásotu narazil. No tak jsme to otevřeli a zjistili jsme, že je to nepoškozené, že to bylo perfektně udělané a připravené. Od začátku bylo jasné, že jediný dědic, který je, je nástupnická organizace K 231, což je KPV. Byla to kovová krabice, ve které byl celý seznam přihlášek, fotografie z prvních akcí, výstřižky z novin, které se týkaly K 231, delegačenky na přípravný výbor, který se tenkrát v Pace vytvořil. Prostě byly to dokumenty, o kterých tenkrát v roce 1968, po vstupu vojsk, jsme se domnívali, že by posloužily jako kompromitující materiál pro StB. Aby se jim to nedostalo do rukou, tak na doporučení ústředí starý pan Pavlovec, který měl zkušenosti s kovovýrobou, protože měl výrobu rakví, tak to perfektně zadělal do plechové krabice a ukryl.“

• „Nás bylo deset celkem a dostali jsme dohromady devadesát devět roků. Pět z nás nad patnáct roků, sám jsem dostal patnáct let, ostatní za využití všech polehčujících okolností a hlavně, že u nich nebyly nalezeny zbraně, měli nižší tresty. Nám přitížilo nejvíc, že u nás byly nalezeny zbraně nebo jsme byli viněni z manipulace se zbraněmi. Kdo neměl v těchto letech zbraň, nebyl snad ani považovaný za pořádného kluka pravděpodobně.“

• 1

Heřmanice u Nové Paky, 31.03.2009

Kdo neměl v těch letech zbraň, nebyl snad ani považován za pořádného kluka

Materna jako skaut
Materna jako skaut
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Materna se narodil 12. dubna 1932 v osadě Heřmanice nedaleko Nové Paky. Otec Eduard Materna byl stavebním technikem a později městským hospodářem. Matka Anna se starala o tři syny. Studia Jiřímu zkomplikovala válka. Stačil dokončit obecnou školu, ale poslední ročník školy měšťanské již dokončit nemohl. Hned po válce nastoupil do tzv. jednoročního učebního kurzu. Poté vystudoval Obchodní akademii v Hořicích a po maturitě krátce pracoval v Hradci Králové u stavebních závodů. Již během války založil s kamarády ilegální skautský oddíl a v této činnosti pokračoval i po květnu 1945. Skauti se bezprostředně po válce stali trnem v oku novopacké levicové bojůvky. Po únorovém puči roku 1948 se napojili na místní vojenskou skupinu, distribuovali letáky, postavili si vysílačku. Kruh se však postupně uzavíral. Dne 5. června 1954 byl Jiří Materna, t. č. ve výkonu vojenské služby, stejně tak jako jeho kamarádi z oddílu zatčen. Během vazby byl přivazován k židli, poznal hlad i tvrdé zacházení. Vyšetřovatelé se snažili mladé skauty přinutit k přiznání, že byli řízeni skautskou centrálou, to se však StB nepodařilo prokázat. Celá desetičlenná skupina tedy byla nakonec označena jako „Nezdařil a spol.“. Soudní přelíčení se konalo v Praze. Prokurátor navrhoval čtyři nejvyšší tresty, ale nakonec obžalovaným pomohl věk, který se blížil mladistvosti. Jiří Materna byl odsouzen k 15 letům těžkého žaláře. Byl převezen z Pankráce na Mírov, kde se nejprve dostal do vojenské izolace, poté mezi duchovní. Následně byl převezen do Leopoldova. Tam se ještě stihl zúčastnit tzv. nudlové stávky či hladovky. Zažil tam i několik útěků, například spoluvězně z cely Ády Petrovského, ve vězení se setkal například i se Šaňo Machem a Gustávem Husákem. Věznění ukončila tzv. květnová amnestie v roce 1960. Práci po propuštění sháněl samozřejmě obtížně, ale pomohli známí a Jiří Materna se dostal jako syn stavebního technika na stavby, kde přidával. Při práci vystudoval večerní průmyslovou školu. Zakrátko byl povolán k dokončení vojenské služby u pomocných praporů. Změnu do jeho života přinesl rok 1968. Nevěřil sice obrodnému procesu v KSČ, ale závan svobody využil alespoň k obnově Junáka a k účasti v nově vzniklém klubu K 231. V té době byl již ženatý. Postupem času se manželům narodili dva synové. Přicházející normalizace již nebyla bývalým muklem Maternou vnímána tak ostře, nastaly i rodinné starosti. Nový život však pro něj neznamenal rezignaci. Již z vojny se znal se švagrem Josefa Škvoreckého Salivarem, pro kterého léta schovával ilegální rukopisy, mikrofilmy a podobně. Převrat roku 1989 vnímal Jiří Materna zpočátku s jistým odstupem a nedůvěrou, která pramenila ze zkušeností z roku 1968. Na pozvání odjel na šest týdnů do Toronta ke Škvoreckým. Účastnil se opět obnovy Junáka a dodnes každý rok jezdí na skautské tábory. Byl i spoluiniciátorem založení čestného oddílu Velena Fanderlíka. Stal se také aktivním členem novopacké pobočky KPV. Jeho synovi se v roce 2008 podařilo najít vzácný archiv novopackého klubu K 231.