Ľubomír Vacek

• „Počas druhej svetovej vojny sa u nás skrývali aj Židia, aj Moraváci z Hodonína, na ktorých bol vypísaný trest smrti za politiku. A oni sa nie že skrývali, oni boli zamestnaní u otca. Vybavil im papiere, doklady, občianske. A pracovali tam. Ja som to tiež nevedel. Ja som bol malý chlapec – mal som 10 rokov. Takže mne nepovedal ani slovo, že sú u nás nejakí Moraváci. Ja som len vedel, že tá sa volá Zuzka, tá sa volá Anka a ten sa volá Juraj. Oni sa tak vôbec nevolali.“

• „Nemal som dobrý kádrový posudok pre komunistickú stranu. Ja som nikdy v strane nebol, hoci ma volali. Vždy som sa nejako vyhovoril. Bol som v duchu proti tomu. Však boli u nás aj schôdze v ČSAD a aj keď tam niektorí vystúpili, tak tiež som sa nepriklonil k tomu. Ale aby som si zachoval miesto, tak som musel byť aspoň ticho. Ale myslel som si svoje.“

• „,Čechúň si a Čechúň budeš,´ hovorili. A ja som nerozprával česky nič, hoci by som vedel česky rozprávať plynule. Ten útlak som cítil. Bolo veľa takých, ktorí sympatizovali s Čechmi, ale aj veľa takých, ktorí boli proti Čechom.“

• 1

Hlohovec, 05.07.2017

Peniaze robia všetko, a známosti ešte viac

Ľubomír Vacek
Ľubomír Vacek
zdroj: archív pamätníka

Ľubomír Vacek sa narodil v Hlohovci v roku 1932 do rodiny úspešného českého obchodníka. Jeho otec Rudolf počas vojny vybavoval falošné povolenia Židom, Čechom a skrýval aj francúzskych partizánov. Prostredníctvom úplatkov a známostí pomohol ľuďom, ktorí by inak zomreli alebo boli presídlení. Po prevrate v roku 1948 mu režim vzal úspešný obchod aj s tovarom za 27 miliónov československých korún. Vo vlastnom dome musel platiť úradom nájom. Ľubomír Vacek bol členom PTP, na vojenskej službe staval dráhy pre lietadlá a vojenské budovy.