Justína Tuková

Nehovoriť o svojom prípade, nenadávať na druhých... To nás vnútorne posilňovalo

Justína Tuková (2015)
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Sr. Justína Tuková sa narodila  23. januára 1922 ako Terézia Tuková v Nižnej nad Oravou. Po skončení ľudovej školy nasledovanej meštianskou školou v Tvrdošíne nastúpila do rehole Sestier Svätého Kríža v Podunajských Biskupiciach. Po čase prestúpila k sestrám Božieho Vykupiteľa v Spišskej Novej Vsi. Noviciát absolvovala v kláštore v Raslaviciach, kde prijala rehoľné meno Justína. Počas služby v prešovskej nemocnici zažila 20. decembra 1944 sovietske bombardovanie mesta. V roku 1950 sa tu stretla s kňazom Štefanom Sninčákom, ktorý po čase emigroval a poslal jej z USA list so žiadosťou o pomoc ďalším kňazom. Vyvrcholenie prišlo 4. februára 1954, keď Justínu zatkli vyšetrovatelia. Súd v Prešove, ako aj odvolací súd na Pankráci jej vymeral 10-ročný trest za vlastizradu. Od roku 1955 bola väznená v Pardubiciach. 13. mája 1960 bola po amnestii prezidenta Novotného prepustená na slobodu a poslaná domov do Nižnej nad Oravou. Keď režim rozhodol o opätovnom návrate sestier do kláštorov, nastúpila na hrad v Slovenskej Ľupči. V roku 1964 odišla do bývalého premonštrátskeho kláštora v Jasove, ktorý bol v tom čase ústavom sociálnej starostlivosti. Tu strávila 17 rokov. Od roku 1982 pracovala v Levoči ako kostolníčka, neskôr v rokoch 1994 - 2008 v Košiciach na oddelení geriatrie. Od roku 2008 žije sr. Justína Tuková v kláštore Matky Alfonzy Márie vo Vrícku.