Jaromír Vyskočil

• „Bylo to v přestupovém hnutí 1781, kdy zemřela moje pramáti Vyskočilová, v té době ji nechtěli přijmout na katolický hřbitov. Její manžel šel tehdy do Chrudimi na úřad a ptal se, co má dělat. Tam mu prý řekli, že všude je země Páně, ať ji pochová na zahradě. A tak ji pohřbili na zahradě pod hrušku.“

• „Když nás obsazovali, tak mě otec vzbudil a řekl mi, ať jdu poslouchat. Ten den jsem měl právě dovolenou, ale přesto jsem se sebral a do Březovic, což je asi osm kilometrů, jsem zajel, abych viděl, jak to tam vypadá a co moji spolupracovníci. Po všech dílnách šel tehdy rozhlas. A vzpomínám před osmou hodinou, když už byla slyšet střelba z hlavní budovy, pustili hymnu. Takže jsme v té smutné chvíli vyslechli hymnu.“

• „Vzpomínám, když mě tatínek vzal na kolo, na sedátko, a jeli jsme se podívat na výbuch, který byl na konci války u Brčekol. Na trati Hrochův Týnec – Chrast, která byla tenkrát zablokována vojenskou technikou, byly vagony. Na některých vagonech byla naložena i munice. Ta munice jednu noc vybouchla. Sousední vesnice jako Brčekoly, Blansko, ty to pocítily nejvíce, protože měly počechranou střechu. Některé byly shozeny tlakovou vlnou. Mám v očích ještě dnes tu jámu, která byla na té trati.“

• „Když jsem chodil do obecní školy ve Vejvanovicích, když byla nějaká oslava, tak celá škola se sešla do jedné třídy a pan řídící měl proslov. Z té doby si pamatuji, jak nám vyprávěl o Masarykovi, ale on vyprávěl postaru, vyprávěl pravdu. Mám v paměti jednu písničku: Všechny děti v jednom šiku půjdeme bránit republiku. Za tebou, náš Masaryku.“

• 1

Pardubice, 08.06.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Mít odvahu a nezapomínat na Masarykovo nebát se a nekrást

Jaromír Vyskočil v roce 1960
zdroj: Archiv pamětníka

Jaromír Vyskočil se narodil 28. února 1939 do sedlácké rodiny ve Stíčanech u Hrochova Týnce. Jeho otec Josef Vyskočil se zapojil do druhého i třetího odboje. Rodina se hlásila k evangelickému vyznání. Zatímco jeho válečné aktivity zůstaly neodhaleny a po válce byl za odboj oceněn, komunisté jeho protirežimní činnost odhalili a v roce 1951 byl odsouzen k osmnáctiletému vězení. Doma zůstal Jaromír se svými dvěma bratry a matkou Marií, která však na začátku 50. let onemocněla a v roce 1958 nemoci podlehla. Statek a zemědělské stroje komunisté Vyskočilovým zabavili a rodina se musela přestěhovat. Tatínek se z vězení vrátil v roce 1960 na amnestii, maminka se ale jeho předčasného propuštění nedočkala. Pamětník pak žil se svým tatínkem a mladším bratrem a v roce 1965 odkoupil polovinu výměnku na rodném statku ve Stíčanech. Na konci 60. let se Jaromír oženil a se svou manželkou Janou vychovali čtyři děti. Syn Jaromír nakonec převzal rodinné stříbro a na kdysi zabaveném statku hospodaří dodnes.