Magdaléna Smělá

• „V den, kdy byla měnová reforma, jsem měla konfirmaci. Rodiče už asi čtrnáct dní předtím plánovali, že budeme celé dopoledne v kostele a pak půjdeme na oběd do restaurace. To jsme ještě o měnové reformě nic nevěděli. Jenže pak jsme dorazili do restaurace a tam bylo nacvakáno, protože lidé chtěli utratit poslední peníze. Naši v té době neměli ani dost peněz na výměnu.“

• „Chruščov jednou napsal článek o umění a rezonovalo to úplně všude, hlavně na naší škole. Chruščov se v článku vyjadřoval úplně neodborně, hájil socialistický realismus a kladl si otázku, proč dnešní malíři nedělají krajinku s břízkami. Z ministerstva pak zřejmě přišel příkaz, aby se kvůli tomu na UMPRUM sešel seminář. Všechny nás svolali do velké výstavní síně. A kdo tam mluvil? Hoffmeister! A tak jim lezl do zadku, že jsme si říkali, že bychom si před ním uplivli. On začal Chruščova hájit! Nechápala jsem, jak může být při své inteligenci v obhajobě tak neobratný. Lavíroval, nevěděl, co má říct… Nás studenty to úplně otrávilo.“

• „Sokolský slet v červnu 1948 byl manifestační, zvláště cvičení mužů. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si na to vzpomenu! Celý stadion v jeden moment pískal – tu melodii si pamatuji dodnes díky tomu, že náš tatínek si ji pak často pískal.“

• „Otec se před válkou osamostatnil a v Haštalské ulici měl už otec svůj obchod, ale s židovským obchodníkem Löwym, u kterého dřív pracoval, udržoval kontakt. Jednou mu pan Löwy nabídl, jestli by si od něj nekoupil nový čínský koberec. Otec se divil a on mu vysvětlil: ‚Vdávala se mi dcera a dostala koberec jako svatební dar, ale my teď jdeme do transportu.‘ Táta si koberec koupil a léta letoucí jsme ho měli na chalupě v Krhanicích. Löwyovi se samozřejmě nevrátili. Celá rodina zahynula…“

• 1

• 2

Po dekádách nesvobody přišla revoluce, někteří si ji ale spletli se svévolí

Magdaléna Smělá (kolem 1958)
zdroj: archiv pamětnice

Magdaléna Smělá, rodným jménem Strnadová, se narodila 28. září 1939 v Praze. Jako dítě chodila do Sokola, v roce 1948 se zúčastnila XI. všesokolského sletu. Její otec František Strnad měl ve 40. letech obchod s textilem; po komunistickém převratu obchod zrušil a našel si úřednické místo; z něj ale musel v 50. letech odejít v rámci akce 70 000 do výroby. Ze zboží, které otec ukryl na chatě v Krhanicích, matka Vlasta Strnadová (roz. Bucháčková) později šila šaty a tím zvyšovala jinak velice skromný rodinný rozpočet. Magdaléna Smělá zažila už na základní škole perzekuci učitelů, kteří zůstali věrní provorepublikovým tradicím a ideálům. Absolvovala Vyšší školu uměleckého průmyslu a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (UMPRUM). Souběžně s vlastní výtvarnou činností pak řadu let působila na své domovské střední škole na Žižkově. V roce 1960 se provdala za Václava Smělého. Její manžel měl navzdory své odbornosti kvůli svému původu – jako nestraník a někdejší příslušník PTP – až do 80. let znemožněn vstup do vyšších funkcí.