Prof. RNDr. Ivan Pelant , DrSc.

• "No a oni přišli v sobotu večer 10. února, to mi taky maminka říkala. Tatínek zrovna seděl v kuchyni a myl si v lavoru nohy. A my jsme měli takovou předsíň, tam bylo točité schodiště a prosklené dveře. Zazvonil zvonek večer v půl sedmé a tam stáli tři neznámí pánové a ptali se - je pan Pelant doma? Maminka řekla - no, je. A oni - pusťte nás dovnitř. No a údajně v tom schodišti, jak bylo tak zahnuté, tak tam byli další tři se samopalama, takže ti šli dovnitř a už se nedalo nic dělat. Kdyby řekla - není doma, on chodí večer na pivo k Hanákům, tak on mohl klidně utéct, protože my jsme měli v bytě takovou velkou terasu, která vedla do zahrady a kousek pod ní byla sousední garáž od sousedního domu. Tam klidně mohl přeskočit a utéct na sousední nádraží. Nikdo by ho neviděl. Ten únik z toho bytu by byl úplně jednoduchý."

• 1

,V uherskobrodské zbrojovce se vyrábí kočárky!‘ tvrdila nám učitelka

Ivan Pelant v Uherském Brodě, první rok na vysoké škole, leden 1963
zdroj: archiv pamětníka

Ivan Pelant se narodil 12. prosince 1944 v uherskohradišťské porodnici. Otec Josef Pelant sloužil jako důstojník v hranické vojenské akademii. Po demobilizaci se odstěhovali do Uherského Brodu. Tři měsíce po Ivanově narození zatklo otce gestapo pro spolupráci s odbojem. Odvezli ho do Kounicových kolejí v Brně, pak v dubnu 1945 do Mauthausenu společně s dalšími dvěma sty vězni. Ty hromadně zavraždili v plynové komoře hned druhý den po příjezdu. Maminku Emílii finančně odškodnili, ale v roce 1953 po měnové reformě o veškeré úspory přišla. Ivan nastoupil po maturitě na studium fyziky pevných látek na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze, které dokončil v roce 1967. O dva roky později nastoupil na MFF UK jako asistent a docent. 25. ledna 1969 se zúčastnil pohřbu Jana Palacha. V červnu 1973 jej pro podezření z možného útěku za hranice vyslýchala StB. V roce 1980 se oženil s Alenou, rozenou Berešovou, se kterou vychoval dvě dcery, Irenu a Ditu. Po roce 1989 působil na pozici vedoucího katedry chemické fyziky. Zároveň byl členem rehabilitační komise fakulty. Na pracovní stáži ve Štrasburku se účastnil významného výzkumu v oblasti pozorování hodnot excitonových molekul. V roce 1994 ukončil své působení na MFF UK pro neshody a nastoupil v Akademii věd ČR na pozici vědecký pracovník, později vedoucí vědecký pracovník. V roce 2000 získal profesorský titul a o šest let později sepsal s profesorem Janem Valentou dvoudílnou knihu Luminiscenční spektroskopie, kterou vydalo i oxfordské nakladatelství a která slouží po celém světě jako učebnice tohoto tématu. Roku 2021 odešel Ivan Pelant do důchodu, v době natáčení (2024) žil se svou ženou v pražském bytě na Vinohradech.