PhDr. Josef Krám

Pochovali jsme mého dvouměsíčního bratříčka a týden nato otce popravili

Současné foto
Současné foto
zdroj: archiv pamětníka

Josef Krám se narodil 24. ledna 1937 v Pardubicích v rodině živnostníka. Dětství strávil v obci Vysoká nad Labem. Jeho otec Antonín Krám se již od roku 1943 zapojil do odboje a v roce 1944 pomáhal různým způsobem známému výsadku Barium. Likvidoval společně s dalšími občany ve Vysoké nad Labem stopy po výsadku a zajišťoval pro odbojáře dokumenty, léky i jídlo. Rodinu postihla koncem války tragédie. Zemřel dvouměsíční pamětníkův bratr Jeníček a pár dní nato, 7. května 1945, byl jeho otec popraven - prakticky pár hodin před koncem druhé světové války. Matka zůstala sama se dvěma malými dětmi - dcerou Lidmilou (ročník 1939) a synem Josefem. Po válce se o rodinu zajímala StB a prosperující živnost otce Antonína komunisté zabavili. Pamětník vystudoval Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové a následně Vysokou školu pedagogickou v Praze. Při zaměstnání získal doktorát. Více než pětatřicet let učil na průmyslové škole a učilišti v Rychnově nad Kněžnou. V roce 1968 spolupracoval se Svobodným vysílačem Podorlicko, který šířil éterem svobodné rozhlasové vysílání. Fotografoval polská i sovětská okupační vojska a fotografie následně vystavoval, což mu za normalizace přineslo spoustu problémů. I přes všechny problémy však ve škole zůstal a vychoval mnoho generací studentů, které vedl k pravdivému vnímání historie. Vytvořil velmi zajímavé a oceňované dílo Rychnovský průvodce.