Pplk.v.v. Jan Josef

• "Tak jsme se ohlásili, že jsme zaujali stanoviště, a tam jsme tomu říkali novej Stalingrad. Tam střílelo všecko. Od kanonů počínaje, přes kulomety, samopaly, a dokonce se do toho pustily i ty československý dvojčata, ty kanony, který střílely úplně dokola, nevím, jestli ho trefili v těch kasárnách, protože ten kanon se točil 360 stupňů dokola a střílel. Tak jsme si říkali, že až to skončí, tak ho půjdou asi zahrabat, nebo jestli se zbláznil..."

• "Tak jsem se tam představil a on říká: ‚Doufám, že budeš lepší než ten původní velitel roty, který to absolutně nezvládl.‘ Tak jsem tam k nim šel, k těm vojákům, nechal jsem je nastoupit. Řekl jsem jim: ‚Já vám nebudu nijak vyhrožovat, ale kdo tady nechce být, hoši, tak běžte rovnou do civilu, ale kdo tady s námi vydrží, pojede s námi do Kuvajtu.‘ Tak jsme tam začali cvičit, udělali jsme kontroly techniky, dělali jsme cvičný jízdy, vážili jsme ty vozidla, jednotlivý nápravy, pak přijeli Američani, naložili jsme to na letadla C-5A Galaxy a přes Španělsko jsme odletěli do Saudské Arábie."

• "To byla sobota, mám tušení, ve tři hodiny ráno přiběhla spojka, že mám přijít okamžitě do kasáren, že nás přepadli, teď jsme ale nevěděli kdo. Mysleli jsme, že nás přepadli Američani, tak jsme vyhlásili poplach, celý pluk vyjel ven, na hranice, a pak jsme zjistili, že jsme vyjeli špatným směrem, za dva tři dny. Tak jsme se vrátili zpátky, všichni jsme brečeli, já jsem brečel u rádia, jak nás Rusové zklamali, ale co jsme měli dělat."

• 1

České Budějovice, 18.05.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj
  • 2

České Budějovice, 28.07.2022

Pokouříme, popijeme, ale válka je stejně svinstvo

Jan Josef, Kuvajt, 1991
zdroj: Archiv pamětníka

Jan Josef se narodil 14. září 1941 v Praze. Vyučil se jako soustružník a nějakou dobu pracoval v továrně. Poté ještě jako neplnoletý vstoupil do armády. Díky svému vzdělání se staral o vozový park armády a učil technické předměty. V roce 1968 zažil během okupace ostrý výjezd k hranicím. Jeho kariéra vojáka byla bohatá na zkušenosti ze zahraničních misí. Mezi lety 1982–1988 pracoval jako učitel technických předmětů v Libyi. V letech 1990–1991 působil jako velitel roty technických a týlových služeb v Československém protichemickém praporu během operace Pouštní bouře v Perském zálivu. Svou poslední misi v letech 1992–1993 strávil jako vojenský pozorovatel UNPROFOR v Jugoslávii. Svou kariéru zakončil s hodností podplukovníka, do důchodu odešel v roce 1996. V roce 2022 žil v Prachaticích.