Ing. Alena Čepelková

• „Tam na Dhaulágirí, k hoře, alespoň k západní stěně, se jde pralesem, reálným pralesem. A tam nás překvapilo, že tam bylo plno pijavic, ale všude. Pralesem se šlo tři dny a jak jsem říkala, vlezou úplně všude, do bot, pro ně není žádná překážka. Zkoušely se různé věci, aby se k nám nedostaly, třeba se nazuly výškové boty s takovými ochrannými až ke kolenům. Nejhorší bylo, když člověk potřeboval na záchod, tam právě jsme trpěly nejvíc my ženy, rozumějte já a Zuzka. Šly jsme na záchod, musely jsme si se Zuzkou sednout, přisednout. Stalo se mi, že jednu hodně nacucanou pijavici, nemohla jsem se zkontrolovat, tak byla už hodně velká přímo na zadní části těla. Ale zase tak veselé to nebylo, protože když jsme došli do základního tábora, zjistilo se, že někomu se rány po pijavicích, jak se musely odtrhnout, když byly hodně nacucané, tak se jim rány vůbec nehojí a nepomáhají antibiotika ani další léky. Někdo byl vyřazený z provozu, hrozně dlouho to trvalo, dva tři týdny, než se to vyléčilo.“

• „Asi jsem to už formulovala v nějakém rozhovoru, zkusím si to vybavit. Myslím si, že když se vydrápe člověk na nějaký vršek, tak je to nádherný pocit, že se cítí se jako královna světa, protože sedí na vršku a kouká se dolů. A zároveň vidí, že je malinkatá, že je nic proti tomu, co je okolo. Takový pocit, takové to rozdvojení nebo prožívání je hrozně pěkné. Nejlepší je to na vysoké hoře, ale zažijete to i tady v Jizerkách úplně stejně.“

• „On Hermann Buhl hodně trénoval, všichni jsme taky trénovali po něm. Chodila jsem po Strahově se sněhovými koulemi v rukou. Taky si samozřejmě sahal za hranu, to je jasné. Bez toho by bohužel nebylo velkých výkonů, nesporně je na každém a na jeho zvážení, jestli riziko překročí, nebo nepřekročí, a je hrozně těžké to sám v sobě rozhodnout, jestli jsem s prominutím sračka a bojím se, nebo to překonám a půjdu dál. A ty okamžiky jsou hrozně těžké se rozhodnout, protože k návratu taky musí mít člověk sílu. Právě proto je to těžké se rozhodnout, jestli to vylézt nebo se vrátit. Ale velké výkony by bohužel bez překročení své vnitřní komfortní zóny nešly udělat. Takže jako se jestli ptáte, že člověk musí být bezmozek, aby překročil hranici, tak to je pravda.“

• „Tak těžké to bylo, jednak je to obrovský piliř, takže orientačně. Už nástup byl těžký, překonat trhlinu, začátek je hodně nepevná skála. Pak jsem na pilíři spadla, vypadla jsem s nějakým blokem, tak jsem si zranila kotník. Nemohla jsem pořádně lézt, ale jak už to u mnoha výstupů bývá, vrátit se nešlo, tak jsme lezly nahoru. Mám krásnou příhodu, byly jsme zvyklé, že těžká místa, která jsme nevěděly přelézt, se lezlo v kostkovaných bačkůrkách. Na nich se lezlo na pískách, protože lezečky nebyly, mělo to mechovku. Zuzka si vzala bačkůrky a stěnku přelezla. Bylo to těžké lezecky, lano se dlouho nehýbalo, říkala jsem si, co se děje, to není možné. Zuzka se dostala na čistý led a přelezla ho v bačkůrkách, to byly fakt příhody. Já jsem dál lezla strmé sněhové pole, skoro čtyřicet metrů jsem měla vytažených, ale žádné jištění tam nešlo. Vzpomněla jsem si, že mám ledovcový šroub, ale měla jsem ho na dně batohu. Takže jsem ho v takové pozici lovila, zaseklý cepín a lovila jsem z batohu tenhle šroub, abych se mohla zajistit. A takové různé takové příhody. Když na to dneska vzpomínám, tak anděl strážný se mnou musel mít hodně práce.“

• „Horolezecké pády, to je téma. Měla jsem dva takové vážné. Jeden byl, když jsem spadla při zimním tréninku na ledech v Tatrách. Byla jsem první na konci na laně. Frajersky jsem si nedávala žádné jištění, cepín jsem měla jen tak v ruce, lezla jsem bez helmy a skoro jsem si s ním ucvakla ucho. Byla jsem tři dny v bezvědomí, vzpomínám si, že tam přijel táta, vyděšený. Já jen ležela odevzdaně a ptala jsem se, co se stalo, taková ta klasika po pádu. Nic si z něj nepamatuju, naštěstí se mi to nikdy nevybavilo. Měla jsem trochu naprasklou pánev a těžký otřes mozku, dostala jsem, mám papíru na hlavu, a tak říkám od té doby, že mám právo na nějaké úlety. Hodně rychle jsem se z toho dostala i s pomocí Leoše Chládka, hodně se nám tady věnoval, byl to expediční doktor. Dal mě rychle do kupy, že už na jaře v dubnu jsem jela na skalkařský zájezd, na lezení na skalkách, což se považovalo za cvičný terén. Začalo další odvětví, lezlo se na skalách, znáte určitě Adama Ondru, kam to až dospělo. Co se vám stalo na tom ledu? Uklouzla jste? Stalo se mi, že tam byl úzký žlab. A já frajerka byla bez jištění, protože byl lehký, mezitím začalo sněžit, udělal se trychtýř, nahrnul se tam sníh a do žlábku to shodilo lavinu. Smetlo mě to čtyřicet metrů pod stan, kde mě jistil reprezentační trenér Erik Stejskal. Pak to bylo hodně dramatické, jak mi říkal kamarád z Liberce, který mě tam viděl. To bylo krásné vyprávění, protože mě donesli na Slezský dům. Vypadalo to příšerně, z useklého ucha jsem strašně krvácela. Vyprávěl, že tam někdo chodil a říkal – Kto to dievča tak dokaličil? Mysleli si všichni, že jsem mrtvá. Navrch, jak začalo sněžit, tak sněžilo tak hustě, že kanadky mě málem nedostaly do nemocnice v Popradu. Spadl ještě někdo a dokonce už ho nemohli svézt, už ho na saních dolů nesvezli, už měl smůlu. Probudila jsem se v nemocnici, nic jsem si nepamatovala a to bylo fajn.“

• „Samozřejmě s lavinami, když lezete, tak se v horách potkáte. Lavinka to taky byla, co mě tenkrát srazila v Tatrách. Další lavina byla jedna pod nástupem pod Lomničákem, pamatuju si ji krásně. Utrhl ji kolega, který šel nad námi, přímo mě zasáhla. Cítila jsem, jak jsem dělala jsem přemety v lavině a jedu v ní dolů. Zastavila jsem se, naštěstí nebyla úplně velká, zůstala jsem po pás zasypaná. Akorát všechen matroš včetně maček, které jsem si nazouvala, byl ztracený. Třeba na Dhaulágirí při prvovýstupu jsme měly cestu žlabem, kde laviny jezdily pořád a neměly jízdní řád. Bylo to objektivně nebezpečné místo, nedalo se tam natáhnout fixní lano. Muselo se to přejít, věřit, že budete mít štěstí přejít a mít štěstí. Padaly ve dne v noci, člověk se snažil vysledovat jízdní řád, ale moc se mu to nedařilo. Nebo byl v bezpečí, byla jsem na pilíři a vedle vás to sjelo. Znám ten pocit dobře dokonce i z Krkonoš. Viděla jsem obrovskou lavinu spadnout ze Studniční hory, byla jsem dole v Modráku (Modrém dole), to si pamatuju jako zážitek. Byla to obrovská masa kamení, a ačkoliv stál člověk v protisvahu, tak měl obrovský strach. Je přírodní živel a před ním jste tak maličký.“

• 1

Liberec, 16.04.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy
  • 2

Liberec, 18.04.2023

Mysleli, že je mrtvá. Když procitla, zas rychle vyváděla ve skalách

Alena Čepelková v roce 1983 při výpravě do sovětských velehor Pamir
zdroj: archiv pamětníka

Alena Čepelková, za svobodna Stehlíková, se narodila 5. července 1953 v Náchodě. Vyrůstala s bratrem starším o tři roky. Rodiče Jaroslav a Alena byli dělníci a po druhé světové válce vstoupili z přesvědčení do Komunistické strany Československa (KSČ). Otec byl vyučený elektromechanik, po roce 1948, kdy komunisté převzali moc ve státě, vystudoval vysokou školu technického směru. Pracoval na vedoucích funkcích v uranovém průmyslu, rodina s ním prošla Ostrov nad Ohří, Jáchymov, Příbram a skončila v Liberci. V sedmdesátých letech se Jaroslav Stehlík stal generálním ředitelem Uranových dolů Hamr na Jezeře. S manželkou i s dětmi se věnoval horské a vysokohorské turistice. Alena Stehlíková vystudovala střední školu a po ní se dostala na Elektrotechnickou fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. Promovala v roce 1977 a nastoupila do výpočetního střediska Uranových dolů Hamr na Jezeře, kde začala chodit do horolezeckého oddílu. Sešla se v něm s řadou špičkových horolezců a se svou dlouholetou parťačkou Zuzanou Hoffmanovou. V roce 1980 se jí narodil první syn, o rok později vyjela na dlouhodobou pracovní stáž do Velké Británie, kde navázala vztahy s místními horolezci. Po příjezdu domů ji přišli vyslechnout příslušníci Státní bezpečnosti (StB), zajímali se o jejího kolegu, s nímž ve Velké Británii bydlela. StB vedla Alenu Čepelkovou jako prověřovanou osobu a ke spolupráci ji nezískala. Již na vysoké škole odmítla členství v KSČ. V roce 1981 zdolaly se Zuzanou Hoffmanovou jako první ženy na světě Chergianiho cestou horu Ťuťu v pohoří Kavkaz, za což obdržely cenu Výstup roku od Československého horolezeckého svazu. V roce 1982 vystoupaly Anglickou cestou na vrchol Piz Badile v italských Alpách. Šlo o první ženský a zároveň také zimní výstup na Piz Badile v historii světového horolezectví. Rovněž za něj obdržely od horolezeckého svazu cenu Výstup roku. V roce 1984 byly Alena Stehlíková se Zuzanou Hoffmanovou členkami velké smíšené expedice na himálajskou osmitisícovku Dhaulágirí, na vrchol se dostali tři horolezci, při sestupu však zahynul pětadvacetiletý Jan Šimon. V roce 1984 získala Alena Stehlíková titul Mistr sportu. V roce 1987 se jí narodil druhý syn. V dalších letech si připsala úspěchy při expedicích v horách Evropy, severní Afriky a Asie. V letech 2005 až 2009 působila jako předsedkyně Českého horolezeckého svazu. V roce 2023 žila v Liberce a stále se věnovala horolezectví.