Jiří Berger

• "Já jsem vstoupil do strany ještě před únorem, to mi bylo šestnáct a půl. To jsem byl rád, že mě tam vzali. Tenkrát ti lidé, chudí lidé, kteří byli ve straně, to v podstatě mysleli poctivě. To nebyli žádní vyžírkové nebo tohle. To potom už jo, po únoru to už bylo lukrativní být ve straně. Ale před tím moc ne teda. Zvlášť na jižní Moravě to moc nebylo."

• "Já jsem byl vlivem toho, že nás osvobodili Rusové a chovali se v podstatě slušně, takže jsem byl i vlivem toho tátovýho humanismu taky velký komunista. Prostě jsem soudil, že to je to správné. Byl jsem spíš humanista, protože potom mně to začalo vadit. Postupně mně to začalo vadit. Až v osmašedesátém jsem poznal, co to je celé za podvod. Že vůbec nejde o záchranu socialismu nebo něco takového. Že to je ruské velkomocenské, což dneska je vidět na Ukrajině, že to je ruské velkomocenské postavení."

• 1

Nebylo těžké si po roce 1968 přiznat, že celý komunismus je podvod

Jiří Berger, Praha, 1990
zdroj: Archiv Jiřího Bergera

Jiří Berger se narodil jako jedináček 25. září 1930 v Rajhradě. S rodiči vyrůstal v Kobylí na Moravě. Oba rodiče učili na měšťanské škole. Otec Karel byl velký skaut a humanista, ale stejně jako matka také zapřisáhlý komunista. V roce 1941 byl otec za protinacistickou činnost poslán do vězení. Po roce ho propustili, ale už nemohl nikdy učit. V roce 1942 nastoupil Jiří Berger na reálné gymnázium v Hodoníně. Otec v květnu 1945 pomáhal sovětské armádě při osvobozování Československa. Během bojů se dostal do střetu s Němci a po výbuchu granátu zemřel. Jiří Berger vstoupil v roce 1947 po vzoru svých rodičů do Komunistické strany Československa (KSČ). V roce 1949 nastoupil na Vojenskou technickou akademii, obor chemie. Studium zakončil v roce 1954 diplomovou prací o výbušninách. V roce 1955 se oženil s Irenou Toušlovou, o rok později se jim narodila jediná dcera Irena. Pracoval v technickém ústavu ministerstva vnitra na technických vynálezech pro rozvědku. V roce 1967 byl svým kolegou doporučen, aby pracoval jako pyrotechnik na filmu Václava Vorlíčka Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. Pracoval také na slavném americkém filmu Most u Remagenu, který se točil převážně v Československu. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 se natáčení filmu přerušilo a americký štáb film dokončil v Itálii. Jiří Berger po okupaci předstíral psychické problémy a ze zdravotních důvodů vystoupil z KSČ. Od té doby byl podle svých slov zarputilým antikomunistou. V roce 1975 nastoupil do Československé televize, kde založil oddělení speciálních efektů. Podílel se na více než 150 filmech jako například: Pane, vy jste vdova, Adéla ještě nevečeřela, Trhák, Tankový prapor a mnoha dalších. Po odchodu do důchodu v 80. letech jezdil do Sovětského svazu a Číny koordinovat práci filmových kaskadérů. V roce 2023 žil se svou manželkou v Praze.