František Bauer

• „Přesně si pamatuju, když přes Otovice přijížděly tanky z Hroznětína. Stáli jsme s tátou před barákem a koukali se, co se děje. Ráno babička seděla u rádia, hráli hymnu, brečela, že už to víckrát zažít nechce. Bylo to stresující i pro nás pro děti. Televize tenkrát přestala hrát, nebyl to dobrý čas, jak pro nás, tak i pro rodiče. My malí jsme to tak nevnímali, ale ten stres a napětí v nás byly taky.“ – „V Otovicích se objevily tanky?“ – „Objevily, tam byly plné lesy. Říkalo se tam tomu Čapí hnízdo a tam měli [vojáci] velké shromaždiště. Na Čapím hnízdě je bývalá vodárna a táta tam míval včely. Jezdili jsme tam krmit včely a jezdili jsme přes ruskou závoru, museli jsme od nich mít povolení, abychom se tam dostali. A tam byly lesy plné ruských vojáků.“

• „Ráno se muselo zatopit, voda v brutarech, to bylo tak na dvě hodiny. Musela se voda rozvařit, připravit necky, připravit všechno kolem dokola. Při rozednění táta vždycky říkal, že musíme začít včas, abychom se s tím neprali do večera. Sedmá nebo půl osmá se prase omráčilo, opařilo. Ovar byl někdy kolem desáté, jedenácté hodiny. Udělal se ovar. Maso se semlelo, připravilo se a naráželo. Jedna, druhá hodina se dávaly vařit tlačenky a někdy kolem páté hodiny bylo hotovo, sedlo se na kafe a povídalo po zabijačce. Se sousedama nějaké pivo, nějaká kořalka.“

• „Otci po roce 1948 sebrali živnost a šel na vojnu. Nuceně šel k Černým baronům, protože byl nepohodlný. Nelíbilo se mu, když jim zlikvidovali živnost. Byl protistátní živel a dostal za odměnu Černé barony. Po vojně se s bratrem nastěhovali do Nejdku a z Nejdku jezdil do Otovic, kde byla hospoda a řeznický krám. Otec tam od Jednoty dostal nabídku na hospodu i krám. Matka bydlela přímo pod krámem v baráčku a takhle se seznámili.“

• 1

Karlovy Vary, 11.05.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Otci vzali řeznictví a poslali ho k pétépákům. Řemeslo ale v rodině přetrvalo

František Bauer v tradiční řeznické uniformě v roce 1973
zdroj: Archiv pamětníka

František Bauer se narodil 14. září 1957 v Karlových Varech. Rodiny jeho rodičů přišly po druhé světové válce do Sudet za prací. Otec vedl s bratrancem vlastní řeznictví a hospodu, komunisti jim však podnik v roce 1948 sebrali. Protestoval proti tomu, a tak musel na vojnu k Pomocným technickým praporům. Rodiče pamětníka se usadili v Otovicích, kde provozovali hospodu a později kuchyň v místní panelárně. Otec jako řezník ve vsi pořádal tradiční zabijačky, pamětník po něm řemeslo převzal a vyučil se v Hroznětíně řezníkem. Poté pracoval v místním masokombinátu. Věnoval se také hokeji, který v mládežnických kategoriích hrál za karlovarský tým. Oženil se v roce 1980, jeho syn se později také stal řezníkem. Pamětník v devadesátých letech pracoval jako řeznický mistr pro firmy Prima a Pelant. V roce 2023 žil v Karlových Varech. Vzpomínky pamětníka byly natočeny a zpracovány díky finanční podpoře Karlovarského kraje.