Viliam Polakovič

• "Nominácia prvýkrát prišla, keď sme išli na zájazd do Číny. V tej dobe to bol unikát. Vtedy som sa dostal ako pätnásťročný na trojmesačné turné v Číne. Bol som s takými hviezdami ako Andreadis, Štípek. Vyhnanovský. Piati sme tam boli... Bol som tam sám Slovák, dlhé roky som bol zo Slovenska jediný. Pre nás to bolo podstatne ťažšie, my sme museli byť podstatne lepší ako oni (Česi), aby nás nominovali."

• "My sme Číňanov prakticky učili. Keď sme prišli, vyhrávali sme 5:0, 6:0, 7:0. No oni sa veľmi rýchlo učili a o pár rokov už učili oni nás. Už v roku 1961-1962 boli majstrami sveta oni... Vysvetľujem si to tým, že stolný tenis tam hrala obrovská masa ľudí. Tam totiž človek musel vynikať v nejakom športe, ak sa chcel dostať do zahraničia. Tam sa ten stolný tenista hral všade, v materských aj základných školách, u holiča, všade. Už aj tie deti mali prispôsobené stoly, tá základňa bola obrovská. A z toho sa dalo vybrať."

• "No viete to keď vám poviem. My sme začínali hrať v krčme. Volalo sa to Peklo, račianske Peklo. Chodili sme tam do takej spoločenskej miestnosti, kde boli dva stoly. Vždy sme čakali, kým tí starší nepôjdu na pivo. Až potom sme sa mohli zahrať. Ale na tú dobu sa to dalo."

• 1

Bratislava, 15.05.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Jedinečný úspech Majstra Európy

Viliam Polakovič
Viliam Polakovič
zdroj: Post Bellum

Viliam Polakovič sa narodil počas 2. svetovej vojny, 13. októbra 1943 v Rači. K stolnému tenisu sa dostal vďaka susedom, s ktorými trénoval. Začínal v legendárnej krčme Peklo, už ako deväťročný hrával v račianskom klube a v trinástich rokoch sa predstavil v lige dospelých. Ako jediný Slovák sa dostal s československou výpravou na sústredenie do Číny, kde strávil tri mesiace. V roku 1958 sa ako pätnásťročný prebojoval na ME v Prahe, kde Československo získalo striebro vo štvorhre. Najväčší úspech prišiel v roku 1961, keď na ME juniorov v Berlíne Polakovič získal titul majstra Európy vo dvojhre, štvorhre, zmiešanej štvorhre aj v družstvách. To sa odvtedy žiadnemu stolnému tenistovi nepodarilo. Už ako dvadsaťsedemročný ukončil aktívnu kariéru, aby sa mohol stať trénerom. Dlhé roky pôsobil pri československej a neskôr aj slovenskej reprezentácii juniorov. Ako tréner bol aj pri veľkom úspechu Alice Grófovej, ktorá získala striebro na MS 1973 v Sarajeve.