Ivan Mačura

• „Ak boli ľudia prenasledovaní Štátnou bezpečnosťou, tak sa s nimi nikto nechcel rozprávať. To zažil aj môj otec, po prepustení z väzenia. Keď išiel po ulici a uvidel ho kamarát, tak ten prebehol na druhú stranu, aby nemuseli spolu hovoriť. Avšak jeho známy vedel, že nemôže byť práve teraz sledovaný, predsa Štátna bezpečnosť mala aj iné úlohy ako neustále sledovať bežných občanov. No napriek tomu sa ľudia báli akéhokoľvek kontaktu.“

• „V noci prišli eštebáci a zatkli môjho otca. Dôvod bol jednoduchý. Raz došiel otcov kamarát, ktorý u nás prenocoval a na druhý deň chcel prekročiť štátnu hranicu na Morave. To bolo v roku 1951 možné iba s veľkými ťažkosťami. Preto ho chytili, potom mlátili, až sa napokon priznal, že noc predtým u nás prespal.“

• "My sme zrušili komunistickú stranu na našej fakulte počas prvého týždňa (Nežnej revolúcie - pozn. ed.). Piatok bol 17. november, cez sobotu sme sa spamätávali, v nedeľu začali akcie na internáte pod Zoborom a od pondelka sa to rozbehlo. V stredu sme povedali, že rušíme vedúcu úlohu komunistickej strany na fakulte a straníci sa zdvihli a odovzdávali mi abdikačné listy. A ja som im na to hovoril: ,Kto som ja, prečo práve mne píšete listy?´"

• „V roku 1970 začali previerky všetkých dospelých ľudí v Československu. Bolo nás niekoľko miliónov a uskutočnili sa v priebehu jedného roka. Na previerkach sa pýtali jednu kľúčovú otázku: ,Čo hovoríte na vstup vojsk (Varšavskej zmluvy do Československa – pozn. ed.)?´ Kto súhlasil s nepriateľským vpádom, mohol ísť, no mnohí (napríklad veriaci) vzdorovali. Ale tam sa lámali charaktery, pretože aj tí, čo sa podvolili, no vnútorne boli proti, niesli túto dilemu so sebou celý život. Kto odporoval, vyhodili ho zo zamestnania bez problémov. U nás na škole bolo v dôsledku preverovania postihnutých šesťdesiattri zo stopäťdesiat pedagógov. A trinásť ľudí prišlo o zamestnanie.“

• 1

Nitra, 17.03.2015

Nie my, ale oni mali strach

Ivan Mačura doma
Ivan Mačura doma
zdroj: vlastný archív

Ivan Mačura sa narodil 27. 11. 1939 v Bratislave. Keď mal jedenásť rokov, bol jeho otec zatknutý a odsúdený v politickom procese. V roku 1956 otca z väzenia prepustili a v tom istom roku Ivan zmaturoval na gymnáziu. Počas rokov 1956 - 1962 reprezentoval Československo vo volejbale. Vyštudoval Fakultu telovýchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde spromoval v roku 1960. O rok neskôr sa oženil a na ďalší rok sa odsťahoval aj s manželkou do Nitry, kde vyučoval ako pedagóg na Pedagogickej fakulte od roku 1962 až do roku 2006. V obrodnom procese počas „Pražskej jari“ zakladal v Nitre Klub angažovaných nestraníkov. Za normalizácie vyučoval na PF a trénoval univerzitný volejbalový klub. V novembri ´89 založil na PF v Nitre Fórum nestraníkov, ktoré zorganizovalo v polovici decembra nové voľby dekana. Spoluorganizoval generálny štrajk v Nitre (27. 11.) a od decembra 1989 až do januára 1991 bol predsedom VPN v Nitrianskom okrese. V roku 1990 sa v Nitre podieľal na množstve aktivít: vo februári založil katedru rómskej kultúry (ako prvú na Slovensku), v marci spoluzakladal prvú nitriansku základnú katolícku školu a zodpovedal aj za prvé slobodné voľby v nitrianskom obvode. Do roku 2006 vyučoval na PF (už v rámci Univerzity Konštantína Filozofa), potom začal podnikať v oblasti športu a zdravého životného štýlu.