Karol Gémesi

• „V MNI som bol takmer od založenia, takže som vedel, že predsednícka funkcia MNI bola rezervovaná pre Miklósa Duraya, ktorý bol v tom čase v Spojených štátoch. Vrátil sa vtedy, keď už to bolo vyjasnené, aj to prišiel do Maďarska a my sme išli za ním. Neskôr bol dovezený k nám a dostal predsednícky stôl so stoličkou. Ale po nejakom čase prišiel s tým, že MNI nemá dostatok tých troch farieb a že založí Spolužitie. MNI - Maďarská nezávislá iniciatíva a Spolužitie, tie mená sme mali mať vymenené, lebo ten, ktorý vymyslel Spolužitie, ten nechcel spolu žiť.“

• „Ani neviem, ako mi to napadlo, že Federálne zhromaždenie Československa nemá komisiu pre ľudské práva a menšiny. Niekoľko mesiacov alebo polroka po voľbách som to začal organizovať. A nakoniec bola táto komisia schválená ako spoločná parlamentná komisia snemovne ľudu a národov. Osobne som presviedčal všetky zastúpené strany. V Snemovni národov sa jeden účastník zdržal, teda hlasoval proti, a v Snemovni ľudu nebol proti nikto. Takže komisiu schválili skoro stopercentne. A takisto schválili aj to, hoci to nebol môj nápad, že som bol navrhnutý za prvého predsedu.“

• „Ale potom niekedy v sedemdesiatom treťom som bol prvýkrát služobne v Paríži na jednej výstave a keď som sa vrátil, tak zazvonil telefón a volali ma na pasové oddelenie. Keď som tam prišiel, vysvitlo, že robia niečo iné ako pasy. Pokúšali sa ma presvedčiť, volali ma na všelijaké stretnutia, aj do kancelárie, aj von a nakoniec sa im to zunovalo. Neskôr ma zavolali zase na pasové a zobrali ma dole do pivnice, boli tam traja alebo štyria a tam na to už išli tvrdo. Buď to podpíšem, alebo to bude mať následky. Dodnes sa čudujem, že som mal odvahu a povedal som, že nepodpíšem.“

• 1

Bratislava, 13.12.2018

Mohol som ostať vo Francúzsku, ale vrátil som sa domov. Cítil som, že sa tu niečo musí stať

Karol Gémesi sa narodil 2. októbra 1943 v Šahách. Vyrastal v pohraničí v maďarskom jazykovom prostredí. Po štúdiu pracoval v Lodeniciach Komárno. Od roku 1969 pracoval na zakladaní Výskumného ústavu náradia (VUNAR) v Nových Zámkoch. Pôsobil aj ako riaditeľ pobočky Csemadok-u v Nových Zámkoch. Štátna bezpečnosť ho neúspešne presviedčala na spoluprácu. Niekoľko rokov pred Nežnou revolúciou strávil pracovne v Alžírsku. V novembri 1989 patril k hlavným aktérom Nežnej revolúcie v Nových Zámkoch. V roku 1990 bol ako poslanec za Maďarskú nezávislú iniciatívu kooptovaný do Federálneho zhromaždenia. Viedol komisiu pre vyšetrovanie násilných udalostí z novembra 1989. Z politiky odišiel po voľbách 1992 a podieľal sa z postu riaditeľa na oživení porevolučného fungovania VUNAR-u v Nových Zámkoch.