Ing. Igor Dužda (* 1968)

Nemám rad nespravodlivosť.

• 2003 a 2004 vyhlásený za najlepšieho moderátora národnostného vysielania Rádia Patria

• 2009 ukončenie spolupráce s o SRo a pôsobenie v rámci tretieho sektora

• od 2014 pracuje v tzv. Aktivačných centrách v rámci Úradu práce

• v r. 2015 krátko pracuje ako asistent učiteľa na základnej škole

Igor Dužda – je strojný inžinier, narodil sa a vyrastal vo Veľkom Šariši. Rodina nebývala v rómskej osade, ale priamo v centre medzi majoritou. Rodičovský dom ešte stále stojí. Tu vychodil aj základnú školu. Rodina patrila k tým chudobným – pracoval iba otec, ktorý sa narodil v roku 1937, ako robotník v podniku Dukelské tlačiarne a zároveň bol hudobníkom. Mama (stále žije) bola celý život doma ako žena v domácnosti. Hoci neboli bohatí, núdzou netrpeli. Rodičia sa o deti starali veľmi dobre a za socializmu boli aj sociálne istoty. V ZŠ oproti iným rómskym spolužiakom dosť vynikal. V triede boli 4 rómski žiaci. Igor Dužda bol veľmi dobrý v matematike, a preto triedny učiteľ Ondrej Baláž odporučil rodičom, aby ho dali študovať na technickú školu. Keďže v rodine už bolo niekoľko murárov, rodičia sa rozhodli pre strojnícku priemyslovku v Prešove. Túto školu úspešne ukončil maturitou v 1987 roku.

Otec aj keď nemal výraznejšie vzdelanie, boľ veľmi sčítaný človek, ktorého čítanie veľmi bavilo. Bol jedným z najaktívnejších čitateľov mestskej knižnice vo Veľkom Šariši, a keď niekedy nemal doma, čo čítať, aspoň si čítal učebnice Igora Duždu. Zároveň bol huslistom v miestnej rómskej kapele, ktorá pravidelne hrávala na svadbách a zábavách v širokom okolí. Primášom bol Ondrej Belko. Otec pochádzal z rodiny rómskej spisovateľky a aktivistky Eleny Lackovej, ktorá bola jeho tetou a zároveň bola jeho krstná mama. Mama mala taktiež ukončenú iba základnú školu, ale deti veľmi podporovala vo vzdelávaní.

Pretože bol prvý v rodine ktorý ukončil štúdium maturitou, rodičia veľmi chceli aby pokračoval aj v štúdiu na vysokej škole. Profesne najbližšia bola v tom čase Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach, ktorá mala pracovisko v Prešove. Strojníctvo bolo v tom čase dosť preferovaný obor a okrem otca, ktorý pracoval v tlačiarňach, aj teta Igora Duždu pracovala v podniku VUKOV (Výskumný ústav kovopriemyslu), takže mal veľkú šancu a dobrú perspektívu získať zamestnanie v obore. Ale „čo čert nechcel“, v roku 1989 prišla Nežná revolúcia a celá perspektíva zamestnania sa stratila. V roku 1989 bol študentom 3. ročníka a vysokú školu úspešne ukončil v roku 1992.

Hneď po ukončení vysokej školy pocítil diskrimináciu Rómov na trhu práce. Po ukončení VŠ sa zaevidoval ako každý absolvent na úrade práce odkiaľ ho spolu s ďalšími absolventami poslali do jedného nemenovaného strojárskeho podniku v Prešove, kde hľadali piatich mladých stojných inžinierov. Na pohovore mal pocit, že personalisti z uvedeného podniku hľadajú dôvody, pre ktoré by ho nemuseli prijať. Nakoniec Igora Duždu neprijali s odôvodnením, že nemá prax. Po ňom na pohovor išiel jeho spolužiak, avšak ten bol bez problémov prijatý. Keď sa to dozvedel bol veľmi nahnevaný a zo solidarity s Igorom Duždom chcel odmietnuť nastúpiť do práce, ale skutočnosť, že už mal rodinu a na naliehanie I. Duždu to neurobil.

Druhou, tentokrát pozitívnou skúsenosťou bolo to, že sa mu ozvali zo Slovenského rozhlasu (SRo), z redakcie v Prešove, kde hľadali šikovného Róma, ktorý ovláda aj slovenský aj rómsky jazyk. V roku 1992 Igor Dužda nastúpil ako historicky prvý rómsky redaktor do redakcie rómskeho národnostného vysielania SRo. Do tej doby nikdy v dejinách Československa rómske národnostné vysielanie neexistovalo. Informáciu o ňom SRo získal od Eleny Lackovej, ktorá v tom čase pracovala v Kultúrnom združení Rómov na Slovensku. Spolu s ním ako externí spolupracovníci redakcie bol dr. František Godla (história Rómov) a jeho manželka (detské vysielanie). Ich dcére Erika spoločne s I. Duždom jednotlivé relácie moderovala. Historicky prvé vysielacie bolo 13. decembra 1992 ráno o 6:30. Bola to hodinová relácia, ktorá sa vysielala každé 2 týždne. V Slovenskom rozhlase pracoval až do roku 2009. Aj keď SRo a redakcia rómskeho vysielania prechádzala rôznymi štrukturálnymi zmenami, ostal jeho zamestnancom. Počas dlhodobejšie pracovnej neschopnosti v roku 2009 bola táto pozícia v rámci SRo zrušená a rómske vysielanie sa až do súčasnosti zabezpečuje iba subdodávateľským spôsobom, na ktorom sa už I. Dužda nepodieľa.

V roku 2003 a 2004 bol vyhlásený v ankete Naj moderátor Slovenského rozhlasu ako najlepší redaktor národnostného vysielania Radia Patria. Aj napriek častým „útokom“ (aj zo strany predstaviteľov rómskej inteligencie), si vedenie Slovenského rozhlasu Igora Duždu veľmi považovalo a oceňovalo jeho redaktorskú objektivitu a vyváženosť reportáži. Prinášal reportáže nielen o negatívach, ale primárne o dobrých príkladoch. Aj keď v súčasnosti už v rozhlase nepracuje, redaktorstvu sa venuje prostredníctvom aktivít na sociálnych sieťach.

Od roku 2009 až do roku 2014 pracoval na voľnej nohe primárne v rámci tretieho sektora. Ako Róm, si stabilnú prácu v tom čase nedokázal nájsť. Až 1. apríla 2014 bol prijatý, opäť ako jeden z prvých, do novovzniknutých aktivačných centier, ktoré fungovali pri Úradoch práce. V tomto zamestnaní pôsobí s jedinou prestávkou až do súčasnosti. Prestávkou bol rok 2015, kedy pracoval ako asistent učiteľa na základnej škole.

Počas práce v SRo sa v roku 1997 zoznámil so svojou súčasnou partnerkou Evou Doktorovou, s ktorou majú 3 deti – Igor (18 r.) študuje na gymnáziu; Patrícia (17 r.) študuje na strednej zdravotnej škole; najmladšia Eva Mária (11 r.) žiačka 5 ročníka ZŠ.

Najmladšia dcéra získala počas prijímacích skúšok na osemročné gymnázium najlepšie výsledky zo všetkých uchádzačov. Ako otec je na to I. Dužda veľmi hrdý, a ako sám povedal: „... aj keď som sa osobne stretol často s diskrimináciou Rómov, moje deti zatiaľ s tým problém nemajú. Vedieme ich k tomu aby boli čo najlepší. Dokonca ja spolužiaci, keď robia domáce oslavy ich pozývajú k sebe.“ Najstarší syn Igor, sa s Rómami ani veľmi nechce kamarátiť, lebo podľa I. Duždu mu závidia to, že študuje na gymnáziu a hraje futbal (2. ligu).

Vďaka iniciatíve dcéry Patrície, bol I. Dužda zvolený v tomto roku aj do rady rodičov školy, pričom ho tam zvolili všetci nerómski rodičia.

V súčasnej dobe sa I. Dužda aktívne zapojil aj do riešenia stále sa zväčšujúcich problémov v prešovskej „rómskej lokalite“ Stará tehelňa, v ktorej aj s rodinou býva. Stal sa iniciátorom a jedným z hlavných predstaviteľov lokálneho petičného výboru, ktorý začal aktívne spolupracovať s mestom Prešov a hľadať riešenie nevyhovujúcej situácie v tejto lokalite. Vedenie mesta túto iniciatívu vníma vysoko pozitívne, ale niektorí úradníci majú iný prístup a niekedy to vyzerá tak, ako by im iniciatíva vadila, pretože im pridáva viac práce.

Otec Igora Duždu pochádzal z 9 súrodencov, bolo to 6 bratov a 3 sestry. Mama sa za slobodna volala Čonková a pochádzala zo 7 súrodencov – 5 sestier a 2 bratia. Igor Dužda ma 5 súrodencov – 2 sestry a 3 bratia. Jedna sestra však tragicky zomrela ešte ako batoľa.

Doma sa rodičia medzi sebou aj s deťmi rozprávali hlavne po rómsky. Hovorilo sa aj slovensky, ale rómčina dominovala. Slovenčinu sa Igor Dužda a jeho súrodenci naučili od kamarátov a susedov, medzi ktorými naopak dominovali neRómovia. Vzťahy medzi Rómami a majoritou v tom čase boli veľmi dobré. S rovesníkmi sa spoločne zabávali, spoločne hrali v miestnom futbalovom klube, spoločne chodili do školy. Na ulici, kde vyrastal, bývali iba dve rómske rodiny. Naopak nerómski rovesníci sa naučili od nich veľmi dobre rómsky. Podobne to bolo aj v ZŠ a na strednej škole. Aj na strednú školu chodili spoločne s miestnymi neRómami, čo taktiež zvyšovalo dobré vzťahy s väčšinou – a to nielen medzi rovesníkmi, ale aj medzi ich rodičmi.

To že Igor Dužda ukončil vysokú školu bolo vnímané v rodine vysoko pozitívne a celá rodina mu pomáhala, morálne ale aj finančne. Rómske aj nerómske okolie túto skutočnosť vnímalo rôzne – jedni to vítali veľmi dobre, iní mu závideli a pohŕdali takým vzdelním (hlavne neRómovia). Aj napriek tomu Igor Dužda vníma vzťahy medzi majoritou a Rómami v čase jeho mladosti ako výrazne lepšie ako sú v súčasnosti.

Počas Druhej svetovej vojny rodičia Igora Duždu, ktorí pochádzali z Veľkého Šariša, museli bývať mimo mesta na mieste zvanom Korpáš, kam ich „vyhodili“ miestni gardisti. Je zaujímavé, že ani matka ani stará matka, ktoré si to pamätali, o tom veľmi rozprávať nechceli. Otec spomínal naopak často – na obmedzenia ktoré v tom čase platili pre Rómov (určené hodiny kedy mohli navštevovať mesto), o trestoch ktoré im hrozili (ostrihanie vlasov ženám), o hlade ktorý vtedy bol a pod. Spomínal, že často Slováci–gardisti sa k Rómom chovali horšie ako Nemci.

Vo Veľkom Šariši už pred Druhou svetovou vojnou časť Rómov bývala v bežných domoch medzi majoritou. Po vojne sa mnohí z nich vrátili naspäť do tých domov, alebo si postavili nové domy priamo v meste. Časť Rómov sa však odsťahovala – najčastejšie do Prešova. Do miestnej rómskej osady sa naopak nasťahovali prevažne Rómovia z okolitých dedín. Podobne ako s inými rómskymi komunitami z okolitých dedín ani s Rómami z miestnej osady, rómske rodiny bývajúce v meste blízke vzťahy neudržiavali. Výnimkou bola rómska komunita v Sabinove s ktorou ich spájali aj častejšie rodinné zväzky.

Sám Igor Dužda s okolitými rómskymi komunitami sa začal stretávať až počas práce v SRo. Do tej doby ich nikdy nenavštevoval. Podobné žiadne alebo nie veľmi dobré vzťahy boli aj s okolitými komunitami Olašských Rómov, s ktorými sa nestretávali takmer vôbec. Občas sa vzájomne videli na diskotékach alebo rómskych zábavách v Prešove. V samotnom Veľkom Šariši boli tri rodiny Olašských Rómov. Najstarší z nich (volal sa Gregor) bol miestnym vajdom a bol v celej miestnej rómskej komunite vysoko uznávaný.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Romani Memory: Recollections of Roma from the Central Europeen Perspective (Alexander Mušinka)