Jiří Navrátil

• “We, Boy Scouts, naturally feel to be slightly better persons, or at least we try to be better persons from the moral perspective than, say, the average population. By this we make clear that we claim responsibility. And, naturally, during underground operation the meaning was multiplied. It meant that we did not surrender, that we still bore the legacy of the Prague Spring and of the Boy Scout movement, we felt that the regime was not there to stay and that one day we would be able to march in our shirts normally.”

• “Why did you refuse to join the Socialist Union of Youth?” – “Well, because it was a communist organisation, Komsomol. And it was the biggest enemy of our country and of our Boy Scout movement. There was no room for a compromise.”

• “Well, I have to add one thing. It is necessary to realise that our decision to continue operating as Boy Scouts had to be embraced by the parents. And they did – with some minor exceptions – which is something remarkable. Then everything went as before, the only reason being that we could not walk the streets in our uniforms. So we had our Scout insignia resown to labels made of felt and whenever we needed to create the Scout outfit, these felt labels were fastened onto shirts. We continued to meet, as I have said already, we used to meet in flats, allotted gardens, cottages and other, often bizarre places.”

• A řekla jako: „Studenti a studentky, chcete všichni na vysokou školu a nikdo nejste ve Svazu mládeže, tak jako to nejde. Tak jestli vůbec chcete, abysme vám napsali nějakej posudek, my do něj musíme dát něco pozitivního, tak musíte vstoupit do Svazu mládeže.“ Takže teď zrovna jsme měli sraz se spolužákama, tak jsme na to vzpomínali, jak doma vedli jako s rodičema různý souboje. Jak rodiče prostě je nutili, aby do toho svazu vstoupili, protože všichni chtěli to nejlepší pro svoje děti, to znáte. A vaše rodiče vás k tomu nutili? Nebo ti prostě řekli: „Jsme proti.“ Ne, nenutili. Takže většina třídy vstoupila na konci třeťáku na tom gymplu a já jsem furt nevstupoval. Už taky proto, že já jsem pokračoval v tom skautu jako v ilegálním oddíle. Čili já jsem prostě tu činnost pro volnej čas mladejch lidí já jsem měl ve skautu, já jsem nepotřeboval žádnej Svaz mládeže. No a pak jsem teda vlastně zbyl jedinej, tak si mě zase zavolala třídní, a ještě jsme tam měli šéfku komunistů na škole, která měla nějaký kontakty na tu přírodovědu. A prostě paní profesorky říkaly: „My tak chceme, aby ses tam dostal.“ U nás se vykalo. „My tak chceme, abyste se tam dostal. Uděláme všechno pro to, abysme vám pomohli, udělejte něco taky.“ Takže jsem teda někdy na jaře před maturitou souhlasil s tím, že do toho Svazu vstoupím. Což fungovalo takovým způsobem, že jsem musel předstoupit mezi ty spolužáky ze třídy, co už v tom Svazu byli, a ty jsem požádal, aby mě mezi sebe vzali. A oni říkali: „No, dobře, tak my to projednáme, my to promyslíme.“ Takže pak řekli: „My bysme tě vzali, kdyby si splnil nějakej úkol. Jako aby si dokázal, že jseš hoden se stát svazákem.“ A to byli spolužáci, se kterejma jsem seděl čtyři roky ve třídě, že jo. A takže já jsem si vymyslel jednoduchej úkol a říkám: „Helejte se, vy některý vedete pionýrský oddíly, tak víte co, já pro vás udělám takovej dobrodružnej vejlet.“ Takže jelikož jsem byl skaut a tohleto byla rutina vlastně, jsem to měl v malíčku, takže mě to stálo doslova nulovou práci. Jsem je prostě vzal na nějakej vejlet, s těma jejich dětma, s těma pionýrama. Byli nadšený, oblizovali se až za ušima a do toho Svazu mě přijmuli.

• A já moji různí spolužáci, asi tak půlka třídy, jsme našli kontakt na rodící se skauty tady ve Vysočanech. A tak se vlastně v těch jarních měsících roku 68, to znamená, to je to jaro v pravým slova smyslu to Pražský jaro. Tak se domluvilo, že až, že se do toho nebudeme plést, když oni chystají tábor a tak dále, že přijdeme v září, až začne další školní rok. Což se stalo, ale mezi tím se stalo ještě to, že přijely ruský armády nebo ruská armáda a další armády a všechno se to zase zamotalo. Takže v tom září jsme do skautu vstoupili tady ve Vysočanech, ale ta budoucnost byla už nejistá. Budoucnost celý země, ne jenom skauta samozřejmě.

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Stories of the 20th Century TV
  • 2

The attack on liberty starts by an attack on economic liberty

Jiří Navrátil, 2017
Jiří Navrátil, 2017
zdroj: Eye Direct

Jiří Navrátil was born on April 1, 1956, into a Prague family of the so-called former capitalists. On his father’s side the family owned a shoe factory in Nové Město nad Metují before 1948, the factory was later nationalised. Both his mother and father were consequently employed on labourer positions in the Praga car factory in Vysočany. Serving as an altar boy in the church in nearby Hloubětín, Jiří became a member of the 43rd unit after the Boy Scout movement was renewed in 1968. After the forced merger with the Socialist Union of Youth his unit decided not to obey and went into underground. Both brothers of Jiří emigrated – Miloš left in a cargo space of plane to Canada and Tomáš, expelled from the study of medicine, to England. Jiří studied the University of Agriculture and on graduation joined the seed department of the Agricultural Inspection, where he worked until 1988 when he was allowed to join his brother in Canada. He visited Czechoslovakia immediately after the Velvet Revolution and in 1995 returned permanently.