Elisheva Gidron, roz. Kummermann (* 1920)

Our parents became Zionists thanks to us

• April 1945, liberated in Kudowa

• May 1945, married; her first husband Jakov Wurzel died soon after

• April 1946, emigrated to Palestine

• lived in the kibbutzes of Neot Mordechai and Sde Nechemya

Elisheva Gidron vedla rozhovor s Jitkou Radkovičovou, která dokumentuje židovský skauting, v angličtině. Pochází ze židovské rodiny, kde se mluvilo německy, a ačkoli si na některá česká slova během rozhovoru vzpomněla, češtinu nepoužívá. V rozhovoru je slyšet také hebrejština, kterou vyměnila za němčinu poté, co v roce 1946 přišla do Izraele. Kromě toho mluví a čte francouzsky.

Tchelet Lavan byl nakažlivý

Narodila se 4. prosince 1920 ve Vídni jako Elisabeth Kummermann, v Terezínské pamětní knize je evidována v počeštěné formě jména jako Alžběta Kummermannová, ale většina přátel jí říká Lisa. Pochází ze židovské rodiny a měla staršího bratra Herberta, který v roce 1938 odjel do Palestiny. Studoval na zemědělské škole Ben Šemen, kde se noví osadníci učili kromě hebrejštiny i specifikům zemědělského hospodaření v Palestině. Otec pracoval jako strojní inženýr a kvůli jeho zaměstnání se rodina v roce 1926 přestěhovala do Štěpánovic u Olomouce. Od roku 1932 bydleli Kummermannovi v Karlových Varech, kde žil matčin bratr. Elisheva Gidron vzpomíná, že žili ve vile Margit, která dostala jméno po její mamince.

Z Karlových Varů odešli po záboru Sudet v říjnu 1938 do Prahy. Pamětnice kvůli tomu nestihla dokončit gymnázium, byla v posledním ročníku. V Praze pracovala asi dva roky v domě pro psychicky nemocné v Hloubětíně. Znovu se zapojila do aktivit sionistického hnutí Tchelet Lavan, jehož členkou byla už v Karlových Varech. Účastnila se letních táborů hnutí, například tábora Mocharlo (Machane Chajim Arlozoroff) v roce 1933 i posledního tábora v Pastvinách v Orlických horách v létě 1939. Díky hnutí Tchelet Lavan se seznámila se svým budoucím manželem, Jakovem Wurzelem, který pocházel z Brna, kde vedl skupinku mládeže. Pamětnice je přesvědčena, že svým sionismem „nakazila“ i rodiče. „Rodiče se stali sionisty díky mně a bratrovi,“ směje se.

Do Palestiny přes Terezín a Osvětim

V září 1942 byla deportována do ghetta Terezín. Pracovala jako pečovatelka v domově dívek mezi třinácti až patnácti lety. Na začátku říjnu 1944 byla deportována do Osvětimi, kde zůstala asi čtyři týdny. Vzpomínky na Terezín i Osvětim uvádí v souvislosti s koncentračními nebo vyhlazovacími tábory slovy poněkud paradoxními: „Měla jsem velké štěstí.“ Optimistický přístup i vůle jí byly hlavní oporou. Z Osvětimi odjela na práci do tábora v Zakrze-Kudowa, pobočného tábora Gross-Rosen. Hlavní pracovní náplní vězeňkyň byla oprava uniforem pro vojáky německé armády. V táboře Kudowa se také v dubnu 1945 dočkala osvobození.

Vrátila se do Prahy, kde se setkala s Jakovem Wurzelem, členem sionistického hnutí Tchelet Lavan, jehož znala z Terezína, a v květnu 1945 se vzali. Manžel však půl roku po svatbě zemřel na následky válečných útrap. Elisheva Gidron se po jeho smrti rozhodla odjet do Palestiny, kde žil její bratr a kam se přistěhovali i její rodiče. V dubnu 1946 odcestovala do Palestiny. Žila v kibucu Neot Mordechaj a později v kibucu Sde Nechemja. V Izraeli se podruhé vdala a s manželem vychovali tři syny. Pracovala jako zahradnice a zároveň se starala o knihovnu, o niž se ostatně zajímá dodnes.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Andrea Jelínková)