František Straka (* 1950)

Nikdo nevěděl, kde můj otec je

• František Straka starší, protinacistický odbojář, se od října 1943 do května 1945 skrýval před gestapem

• v polovině padesátých let se jeho rodina stala obětí kolektivizace, přišla o polnosti, hospodářské stroje a dobytek

• namísto práce v JZD František Straka starší dojížděl přibližně rok do plzeňských závodů, poté si zažádal o invalidní důchod

• kolem roku 1986 začal sepisovat své paměti

• kniha Útěk před gestapem vyšla nejdříve v samizdatovém a po sametové revoluci i v knižním vydání

• František Straka mladší se narodil 8. května 1950 v Mlečicích

• vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy

• v roce 1968 zažil studentskou stávku

• v lednu 1969 se zúčastnil pohřbu Jana Palacha

• zaměstnání získal ve Škodových závodech

Když František Straka mladší (narozen 8. května 1950 v Mlečicích) přišel na svět, jeho otci bylo již pětačtyřicet let – s trochou nadsázky by se dalo říct, že až do konce druhé světové války neměl čas se oženit. Za první republiky totiž spravoval statek, angažoval se v agrární straně, byl členem představenstva hospodářského družstva v Rokycanech a zasedal v dozorčí radě Ústřední jednoty hospodářských družstev v Praze; když přišla okupace, František Straka starší se zapojil do odboje, musel utéct před gestapem a do května 1945 se skrýval.

Útěk před gestapem

Zlom v životě Františka Straky staršího nastal 27. října 1943, kdy se vracel z Prahy do Mlečic a přivážel s sebou tajné informace pro místní antifašisty. Na nádraží se však od zbirožského četníka Kříže dozvěděl, že do spárů gestapa padl kolega z odboje Arnošt Šmíd i s rodinou. Protože Arnošt věděl o skrývaných osobách, dalo se očekávat, že další vlna zatýkání bude následovat; a tak František Straka starší neváhal, doma si vzal kolo, druhý den vstal mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní, s nikým se nerozloučil a odjel, aniž přesně věděl kam.

Podle vyprávění František Straka starší směřoval nejdříve do Hořehled; když ale ve Zbirohu zjistil, že gestapo provedlo zásah v Mlečicích a v Podmoklech, rozhodl se trasu změnit. A zatímco na mlečickém statku byli vyslýcháni služka a kočí, František Straka se řádění tajné policie opět vyhnul. „Gestapáci oba nahnali před hnojiště a vyhrožovali jim, že když neřeknou, kde je můj otec, zastřelí je; ale nakonec k tomu nedošlo. Nikdo doopravdy nevěděl, kde můj otec je.“

František Straka starší se za dne bál pokračovat v cestě, a tak raději čekal, až padne tma. Třetího dne potkal sedláka Mudru, dostal od něj jídlo a také se dozvěděl podrobnosti o policejním zátahu. Poté se rozhodl obrátit s prosbou o pomoc na Richarda Hlavatého a navečer se nepozorovaně přesunul do Újezdu u Hořovic. Ve sklepení domu rodiny Hlavatých nalezl František Straka starší svůj první úkryt a setrval zde až do února 1944, kdy kvůli další vlně zatýkání začalo hrozit jeho prozrazení.

Hledanému antifašistovi tehdy pomohl Josef Sklenička a doprovodil jej ke skrýši, která se nacházela v rokli mezi Zvíkovem a Čilou. V rokli se ale již od konce října skrýval Václav Rybáček a pro dva muže se úkryt ukázal dost těsný. „Když tam byli dva, jeden spal na zádech a druhý na boku, jinak by se tam nevešli,“ dosvědčuje František Straka mladší. Oba muže hledané gestapem zásobovala matka Josefa Skleničky a statkář Spal; než přišla obleva, podávali oběma hledaným jídlo na dlouhé větvi, aby na ně neupozornili svými stopami. Přes zimu si Václav Rybáček a František Straka starší topili v úkrytu v malých kamnech, a aby bylo kouře co nejméně, používali jako palivo dřevěné uhlí. Dlouhou chvíli si odbojáři krátili hrou v šachy a debatami. Jako ožehavá se ukázala zejména politická témata – pamětníkův otec se z pohledu katolíka snažil Václavu Rybáčkovi vysvětlit nedostatky komunistické ideologie, ale neúspěšně.

Po dvou měsících provedlo gestapo zátah v blízkém Hradišti a v rokli se objevil neznámý člověk, proto se oba hledaní rozhodli z úkrytu raději včas odejít. Na doporučení sedláka Spala se uchýlili do Čechova mlýna, po několika dnech se přemístili k Josefu Skleničkovi a následně do skrýše ve stráni nad řekou Berounkou, kterou vybudovali bratři Karel a Václav Hoškovi. Ti pak po nocích Františku Strakovi staršímu a Václavu Rybáčkovi nosili jídlo i pití. Ani nová skrýš však nebyla zcela bezpečná, a tak Hoškovi pro potřeby odbojářů upravili kůlnu, která těsně přiléhala k rodinné stodole. U Hoškových oba hledaní přebývali až do 5. května 1945.

Ze sedláka spisovatelem

Za třetí republiky se František Straka starší opět zapojil do politického dění, tentokrát si však našel i čas na rodinu: seznámil se se sestrou Václava Rybáčka a v prosinci 1945 slavili svatbu.

S KSČ ani s komunistickým režimem však František Straka starší nechtěl mít nic společného a v padesátých letech vytrvale odmítal výzvy ke vstupu do nově zakládaného JZD. Jeho slovo mělo mezi sedláky váhu, a policie proto využila toho, že jeden ze známých Františka Straky staršího navzdory nařízení úřadů neodevzdal pistoli „po Němcích“ – za neoznámení trestného činu poslal soud pamětníkova otce na rok za mříže, úřady nechaly v dražbě rozprodat jeho hospodářské stroje, pozemky převedly na JZD a do společného majetku byl odevzdán také dobytek.

Avšak ani po návratu z vězení se František Straka starší nenechal zlomit: jako jediný sedlák z vesnice do JZD nevstoupil a raději začal pracovat jako pomocný dělník ve Škodových závodech, které tehdy nesly Leninovo jméno. Do továrny nejdříve denně dojížděl, později v Plzni trávil celý pracovní týden a domů se vracel na neděli. Přibližně po roce si zažádal o invalidní důchod, vrátil se do své vsi a přivydělával si výrobou březových košťat.

I v pokročilém věku se František Straka starší vídal s rodinou Hoškových a Hlavatých, i se sedlákem Spalem. Titíž lidé, kteří mu pomohli přečkat válku, jej za normalizace vybízeli k sepsání knihy o jeho neobyčejném dobrodružství. Pamětníkův otec tuto výzvu neoslyšel, nejdříve si uspořádal poznámky a někdy v roce 1986 se pustil do práce. Když byl text hotový, jeho snacha jej přepsala na stroji v pěti či šesti exemplářích a díky ní se tak tchán dočkal alespoň samizdatového vydání svých pamětí. Po sametové revoluci, které se František Straka starší nedožil, Miloš Zapletal příběh převedl do elektronické podoby a kniha vyšla pod názvem Útěk před gestapem.

Osudy syna Františka Straky

František Straka mladší, syn protinacistického odbojáře, vystudoval gymnázium na plzeňském náměstí Odborářů. Po maturitě byl v roce 1968 přijat na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Téhož roku zažil studentskou stávku a v lednu 1969 se zúčastnil pohřbu Jana Palacha. Zaměstnání získal František Straka mladší ve Škodových závodech a domů poté dojížděl pouze na víkendy.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Paměť národa (ve spolupráci s Českou televizí) (Vít Pokorný)