Vladimír Sosna (* 1928)

Ne že jsem byl, já jsem pořád skautem!

• 1945–1948 účast na skautské činnosti v Kostelci

• zapojení do obnovy skautingu v letech 1968–1970

• ve skautské činnosti pokračoval i po roce 1989

První skautské krůčky

Vladimír Sosna, skautskou přezdívkou Balů, se narodil 1. prosince roku 1928 v Kostelci nad Orlicí. K jeho prvnímu setkání se skautingem došlo prostřednictvím rodičů, konkrétně se tak stalo během rodinného výletu do Rybné nad Zdobnicí v roce 1936.[1] Při vycházce podél řeky mladá rodina narazila na tábor novoměstských skautů. Pamětníkův otec se po rozhovoru s vůdcem tábora bratrem Balcarem rozhodl svého syna na půl dne nechat ve skautské společnosti, aby chlapec poznal činnost hnutí. Zážitek udělal na malého Vladimíra dojem, a jak se v rozhovoru s jeho otcem vyjádřil vůdce novoměstských skautů, Vladimír se mezi ostatními osvědčil a jeho rodiče by měli zvážit, jestli ho do Skauta nepošlou.[2]

V roce 1938 Vladimír Sosna vstoupil do skautského oddílu v Kostelci nad Orlicí pod vedením bratra Viktora Poláka. O několik měsíců později se spolu s ním vydal na svůj první skautský tábor u Brodce – psal se rok 1939.[3] Jako nejmladší z celého oddílu se stal občasným cílem žertů starších skautů. Ani tato drobnost mu ale nezkazila dojem z celého tábora, který, jak říká, „byl plný her, a dokonce nočních her“.

Očekávání a nadšení Vladimíra Sosny do další činnosti přerušila nacistická okupace a s ní spojený vznik Protektorátu Čechy a Morava. V tomto období při výkonu vojenské služby tragicky zahynul i jeho první skautský vedoucí Viktor Polák.

Poválečné období a obnova Junáka

Po druhé světové válce zaznamenaly mnohé demokratické organizace rozkvět a velký příliv členů. Nejinak tomu bylo i u Junáka. V roce 1945 organizace čítala přes 200 tisíc členů. V Kostelci nad Orlicí se ke skautskému hnutí hlásilo více než 150 lidí.

V tomto období navštívil město náčelník Rudolf Plajner, který se k nastalé situaci stavěl realisticky: „Nezapomínejte při velkém počtu skautů na výběrovost. To znamená, aby se ti, kteří by nedodržovali skautské zásady a skautskou kázeň, s Junákem rozloučili.“ Tato slova se posléze také uplatňovala v praxi.

U příležitosti státního svátku 28. října uspořádali kostelečtí skauti roku 1945 průvod městem a slavnost spojenou se skládáním prvních poválečných skautských slibů. Odtud si svůj slibový odznak odnesl i Vladimír Sosna.

V poválečném období působil v oddíle pod vedením Františka Talacka.[4] V roce 1946 uspořádali kostelečtí skauti tábor v Heřmanových Sejfech (v roce 1952 se obec přejmenovala na Rudník). Do čela celé akce se postavil Petr Květoň. Během prázdninového pobytu složil pamětník a několik dalších bratrů tři orlí pera.[5] Absolvování posledního pera, tedy pobytu mimo tábor, bylo pro chlapce poměrně nebezpečné, protože v příhraničních lesích se stále pohybovali Němci. V Heřmanových Sejfech v tehdejší době probíhal jejich odsun. Celá záležitost byla úředně vyřizována na dvoře zdejšího pivovaru, kde také kostelečtí skauti drželi službu a hlídali zavazadla odsunutých. V přilehlé obci Javorník během tábora zase pomáhali se sklizní řepy.

Vladimír Sosna se zúčastnil i táborů v letech 1947 a 1948, které proběhly u Zdobnice v Orlických horách a vedl je Petr Květoň spolu se Stanislavem Jirčíkem.

„Jsem skautem“

Po nástupu komunistů k moci došlo nejprve k postupnému omezování skautské činnosti a posléze k jejímu úplnému zákazu. Hnutí se dočkalo obnovy mezi lety 1968–1970. V Kostelci nad Orlicí se do tohoto procesu aktivně zapojil i Vladimír Sosna. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa nabídli kostelečtí skauti své služby tamějšímu městskému úřadu. Jejich úkolem bylo zajistit shromažďování a následný odvoz protestních rezolucí proti okupaci do rozhlasu v Hradci Králové.

V sedmdesátých letech po zákazu Junáka Vladimír Sosna pokračoval v práci s mládeží v rámci organizace ochránců přírody TIS. Po politickém nátlaku byl ale nakonec nucen opustit i toto hnutí.

Zapojil se i do dění po roce 1989, kdy byl Junák obnoven potřetí. V devadesátých letech pamětník působil jako střediskový vůdce a stál v čele okresní rady Junáka v Rychnově nad Kněžnou.[6] Roku 1994 přivítal spolu s ostatními skauty v Kostelci nad Orlicí návštěvu náčelníka holandských skautů bratra Waardijky. Až do roku 2002 Vladimír Sosna také aktivně vedl smečku vlčat.[7]

[1] Vladimír Sosna neuvádí ve svém vyprávění konkrétní rok, ale pouze skutečnost, že mu tehdy bylo osm let.

[2] Názor otce Vladimíra Sosny na vstup jeho syna do Junáka ovlivnil i rodinný příbuzný Augustýn Pour, který působil jako skautský vedoucí a náčelník Sokola v Rokycanech. Vladimír Pour byl kvůli své angažovanosti v mládežnických hnutích zatčen nacisty a později zemřel v osvětimském koncentračním táboře.

[3] Ve svém vyprávění Vladimír Sosna zmiňuje, že do Junáka vstoupil v roce 1938 a že „téhož roku“ se vydal na svůj první tábor. Domnívám se, že však neměl na mysli, že by se jednalo o stejný kalendářní rok, ale rok školní – čemuž také odpovídají informace v článku věnovaném jeho osobě (D. Paulusová – T. Kytlík, BlahopřejemeVladimír Sosna, Zpravodaj města Kostelec nad Orlicí 12, 2008, s. 9).

[4] Tamtéž.

[5] Skautská zkouška, při které uchazeč postupně absolvuje tři výzvy trvající čtyřiadvacet hodin – hladu, mlčení a pobytu mimo tábor bez kontaktu s lidmi.

[6] D. Paulusová – T. Kytlík, BlahopřejemeVladimír Sosna, Zpravodaj města Kostelec nad Orlicí 12, 2008, s. 9.

[7] Tamtéž.