Margita Sloupová (* 1955)

Dřív to bývalo lepší

• po dokončení školy se provdala do České Vesnice (Češko Selo)

• živí se zemědělstvím

• dodnes žije v České Vesnici

Jestli máš peníze, jdi do školy

Margita Sloupová se narodila v české rodině ve vsi Kruščica 11. května 1955. Přestože se učila dobře, rodiče jí nedovolili, aby poté, co ukončila osmou třídu, pokračovala ve studiu. „Otec mi řekl: ,Jestli máš peníze, jdi do školy.´ Po osmé třídě musela jsem jít do kombinátu. Většínou děti z Kruščice pracovaly na vinohradech. Ještě když jsem chodila do školy, bylo mi dvanáct let, mamka mě už o prázdninách tahala do vinohradu. Pokud jsme my děti nemohly nosit něco těžkýho, tak jsme mohly trhat hrozny, řezat a maminka to vynášela na cestu, anebo jsme musely nosit prázdné bedny.“

Druhá světová válka

Pamětnice vypráví, co se v rodině tradovalo o druhé světové válce: „Bylo dost Rusů a také dost Němců v Kruščici. V Abliáně jsem slyšela, že naproti byl nějaký Červenku a on strašně držel na ty Rusy, takže si je potom i domů volal a nakonec potom musely ty ženy od Rusů utíkat, když se napili... U strejčka Franty Kasiru byl krám a hospoda. Když byli partyzáni nahoře v obchodě, Němci byli ve sklepu, a když partyzáni byli ve sklepu, Němci byli v obchodě. Vždycky je schovávali zvlášť, aby se nepotloukli. Neměli jsme problém s vojáky, dokonce nám i pomáhali. Moje mama říkala, že dřív chodili bosí, ona si nějaké sklo zarazila do paty a tam byli ti Němci, vojáci, tak jí to vyřízli, vymačkali tu patu.“

Seznámení s manželem

Pamětnice se provdala do nedaleké České Vesnice (Češko Selo). „Chlapci chodili do Kruščice pořád, tu jsem se seznámila s manželem. Jedna generace holek přícházela na Ablián a druhá generace se vracela do Kruščice a pořád to tak šlo.“

O Češích a osadě Ablián

„V Gaji, co jsou Češi, všichni jsou původem z Gerniku, a oni říkají ,nyčko´, neříkají teď. My z Kruščice všichni mluvíme stejně. V Rumunsku byla vesnice, která se jmenovala Paňasek, a ta celá vesnice se přestěhovala do Srbska a založila Ablián. Nejdřív se chtěli nastěhovat k Jasenovu, ale to jim místní obyvatelstvo nedovolilo. Všechny údaje je možné přečíst v Pamětní knize, která se dneska nachází u rodiny Bůžkových. Někdy tu bylo 210 obyvatel a dneska je tu 30 lidí. Hodně lidí odešlo do Belé Crkve a do Vršce, hodně jich umřelo. Problém byl, že tu byla polní cesta. Kdyby byli udělali lepší cestu, tak by lidi neodešli z Abliánu, protože kdo měl děti do první třídy a ty děti neuměly srbsky, tak je nemohl poslat do Belé Crkvi samotné, rodiče museli odejít s nima, a kdo odešel, tam se zaměstnal a už se nikdy nevrátil.“ Pamětnice dále vzpomíná na stavbu Českého domu: „Srbský dům stavěla celá vesnice, a Český dům stavěli jenom Češi, i český zednici i děti, všichni chodili pomáhat, cihly skládali, nakládali, kluci vozili maltu, kopali, dělali všechno možný.“

První televize

Pamětnice si vzpomíná na první televizní přijímač ve vsi. „Televize byla v Českém domě, a u nějakého Savy, celá ulice chodila dívat se na seriál ,Ljubav na seoski način´, jeden druhýmu na zádech seděli, aby se mohli dívat na televizi.“ S nostalgií vzpomíná na tehdejší vesnickou pospolitost. „Byl proud a byla elektřina, ale žádný neměl televizi, kdejaký rádio se slyšelo, nebyly mrazáky, ledničky a sporák, ale bylo to snad lepší. Nebyly ještě kombajny, dřív jsme přes den šli a lámali klasy se šlupkami a to se večir potom sebrali sousedi, a co se přes den nalámalo, to se večir vyloupalo, šlupky se daly kravám a kukuřice se dala na ambar (sýpka). Slunečnice zrovna tak, stříhaly se jenom hlavy, přinášely se domů a večir se to holí mlátilo, tlouklo. Sebrali se sousedi a vyprávělo se, žertovalo a zpívalo.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu 20. století ve vzpomínkách české menšiny v Srbsku (Kristina Nedeljković)