MUDr. Helena Škopková (* 1934)

Náš osud je řízen, někdo nad námi bdí

• pracovala na protialkoholním oddělení psychiatrické léčebny v Dobřanech

• absolvovala terapeutický výcvik u docenta Skály, se kterým se spřátelila

• členkou Mezinárodního koncilia pro alkoholismus

• primářkou protialkoholního oddělení do podzimu roku 2018

Heleně Škopkové se podařilo prožít zajímavý a navzdory všem ranám osudu i spokojený život. Zapsala se do srdcí pacientů, kteří prošli jejím oddělením v dobřanské psychiatrické léčebně, a mnohým z nich pomohla najít cestu zpět do normálního života.

Narodila se 13. července 1937 v Telči do rodiny strojního inženýra jako první ze tří sourozenců. Její matka přišla na svět ve Vídni, kde se prarodiče, oba Češi, na konci devatenáctého století seznámili. Dědeček byl strojvedoucí a babička služebná. Do vlasti se vrátili roku 1920 a založili si malé hospodářství v Telči. Otec, který pocházel z Krahulčí u Telče, žil s matkou pamětnice několik let v domku prarodičů. Když získal práci ve Škodových závodech, odstěhoval se s rodinou do Plzně a Helena Škopková zde pokračovala ve školní docházce druhou třídou. Od dětství ji otec vychovával ve víře. Maminka byla ateistka. Pravidelně s tatínkem navštěvovala nedělní bohoslužby v kostele sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí. Do paměti se jí pevně vryl pan učitel Limpouch, který ji na základní škole seznamoval se základy věrouky v hodinách náboženství.

Práce a studium

S vynikajícím prospěchem nastoupila po základní škole na gymnázium. Své všestranné nadání dokázala uplatnit i v atletice jako výborná běžkyně na krátké a střední tratě. Každé prázdniny trávila u prarodičů, kde pomáhala se zemědělskými pracemi a starala se o hospodářská zvířata. V roce 1951, po babiččině smrti, se společně s matkou ujala vedení statku. „K manuální práci jsem byla vedena maminkou, která byla přísná až tvrdá,“ říká pamětnice, které v té době bylo čtrnáct let. V čase školní docházky, kdy o stateček pečovala matka, pamětnice vedla domácnost tatínkovi a starala se o své dva mladší bratry. O prázdninách sama se sourozenci pečovala o drůbež, kozu i vepře v chlívku a zároveň zajišťovala chod celého hospodářství. Láska ke zvířatům ji na gymnáziu přivedla k úvahám o studiu na vysoké zemědělské škole. Rozmisťovací komise jí však navrhla studium architektury, na kterou dostala doporučení pro svůj nesporný talent v matematice a fyzice. Zemědělství i architekturu bylo tehdy možné studovat pouze v Praze. Aby nemusela opustit rodinu, Helena Škopková se nakonec rozhodla ke studiu všeobecného lékařství na plzeňské univerzitě.

Roztržka s matkou

V době, kdy už studovala medicínu, se seznámila se svým budoucím manželem, který však nevzbudil sympatie u její matky. Svatba, která se přes nesouhlas rodičů konala v prosinci 1957, znamenala na dlouhou dobu rozchod pamětnice s původní rodinou. Matka po jejím odchodu přestala zvládat hospodaření a byla nucena zemědělské pozemky odevzdat státu. Po roce 1989 se rodině podařilo v rámci restitucí získat většinu polností zpět do vlastnictví.

Atestace z psychiatrie

Před dokončením studia Helenu Škopkovou opět čekalo rozhodování, jaký obor lékařství si zvolit pro atestaci. Pokud nechtěla doplnit řady lékařů v severočeském pohraničí, tak jí rozmisťovací komise nabídla volbu mezi zubním lékařstvím a psychiatrií. Společně se šesti spolužáky začala pracovat a připravovat se na atestaci v dobřanské psychiatrické léčebně. V té době tam bylo zaměstnáno přibližně pět set ošetřovatelů, osm lékařů a osm primářů, kterým příchod šesti nových sil velmi pomohl. Po pěti letech atestaci z psychiatrie dokončila pouze Helena. Ostatní kolegové dali postupně přednost jiným oborům lékařství.

Rodinný život mezi ploty

Aby i při náročné práci a dalším studiu byla schopna postarat se o rodinu, která se v roce 1959 rozrostla o syna, přijala pamětnice možnost bydlení v areálu léčebny. Mladí manželé se nastěhovali do dvou místností, které se jim časem podařilo vyměnit za větší, čtyřpokojový byt, do kterého se jim postupně narodily další dvě děti, dcera a syn. Mateřskou dovolenou pamětnice využila u všech dětí jen v rozsahu čtyř měsíců, nejkratší možné době, a rychle se vracela ke svým pacientům. Bydlení v léčebně znamenalo pro rodinu určitou bezstarostnost. S péčí o děti pomáhala najatá zdravotní sestra. Bylo to v období, než mohly být umístěny do jeslí a mateřské školy, které se jí povedlo zřídit v přízemí bytového domu, kde bydleli. Helena Škopková dojížděla do práce na kole krásným parkem a její manžel autobusem do Plzně, kde pracoval na strojní fakultě jako odborný asistent. Když se v roce 1970 přestěhovali do vlastního domku v Plzni, ještě dlouho vzpomínali na bydlení v domě uprostřed parku.

Na protialkoholním oddělení

Ještě předtím, než našla svoji specializaci, musela projít různými odděleními léčebny. Počínaje geriatrií přes chronické pacienty, příjmové oddělení, neurologii a další. Po tříleté praxi zvládla svoji první atestaci v roce 1964 a začala pracovat na druhé, kterou dokončila v roce 1969. Druhá atestace byla nutná pro vedení ambulance a práci ve vedoucí pozici. Ředitel léčebny Němeček v té době hledal nového lékaře na protialkoholní oddělení jako budoucí náhradu za stávající primářku, která odcházela na mateřskou dovolenou. Pamětnice, které toto místo přidělil skoro proti její vůli, k tomu říká: „Byla jsem v té době zaměřená výrazně protialkoholně, nesnášela jsem opilce. Nikdy jsem nevypila doušek alkoholu.“ Její rodiče byli také abstinenti. Pamatuje si babiččino vyprávění o jednom z jejích bratrů, který ve Vídni propadl alkoholu a velmi špatně skončil. Dnes v tomto příběhu nachází počátek motivace k práci s alkoholově závislými. Postupně začala nacházet vztah ke svým pacientům a při přednáškách se jí povedlo zbavit se i dosavadní trémy, kterou pociťovala při veřejných vystoupeních. S pacienty si chodila povídat i večer, aby je lépe dokázala pochopit a vžít se do jejich osudů. „Zjistila jsem tak, že řada z nich je schopná získat náhled na svůj problém a změnit styl života,“ vzpomíná Helena Škopková. Hledala příčiny alkoholismu, kořeny jejich jednání a snažila se rozmotávat klubko problémů, které to způsobovalo v jejich vztazích s rodinou a okolím.

Spolupráce s Doc. MUDr. Skálou

Psychoterapeutický výcvik absolvovala v historické budově kliniky adiktologie pod vedením docenta Skály, který byl zakladatelem tohoto oboru psychiatrie u nás. Postupně se pracovní vztahy transformovaly v celoživotní přátelství. Skála ji uvedl mezi kolegy v zahraničí. Mezinárodní koncilium pro alkoholismus se sídlem ve švýcarském Lausanne pořádalo každoroční sjezdy v různých evropských městech, kterých se mohla Helena Škopková díky Skálově přímluvě pravidelně účastnit. Donutilo ji to ke zdokonalení svých schopností komunikace v angličtině. Navštívila tak Paříž, Milán, Oslo a další města na Západě, kde díky Skálovým kontaktům měla zajištěné levné ubytování a organizátoři sjezdů většinou účastníkům z Československa odpouštěli i vstupní poplatky.

Roky 1968–1969 a jejich důsledky

Politické uvolnění Pražského jara se v poklidném životě dobřanské léčebny projevilo především v bouřlivých diskusích během společného oběda. Pamětnice byla horlivým zastáncem uvolňování poměrů a demokratizace společnosti. Vždy v té době dávala hlasitě najevo své přesvědčení o správnosti reforem. Tento ideál bohužel utrpěl smrtelnou ránu v době, kdy si užívala rodinnou dovolenou se svými třemi dětmi a manželem v Beskydech. Když se k nim 21. srpna donesla zpráva o počínající okupaci armádami Varšavské smlouvy, okamžitě přerušili dovolenou a vydali se na zpáteční cestu. Silnice byla na mnoha místech zatarasena vojenskou technikou. V Přešticích, kousek od domova, se byli nuceni se svým automobilem proplétat kolonou sovětských tanků.

S důsledky v zaměstnání se Helena Škopková potkala hned po dokončení druhé atestace. Původně plánovaná funkce primářky jí nebyla přidělena. Primářem se stal její velmi angažovaný kolega-komunista, který dokonce ani neměl potřebné odborné vzdělání v oboru léčby závislostí. Pamětnice pracovala dál se svými pacienty a výsledky její práce se chlubil její nadřízený.

Daleko vážnější dopad měl posrpnový vývoj na kariéru jejího manžela, který v té době pracoval jako děkan na strojní fakultě plzeňské univerzity. Bylo mu dáno za vinu, že nezabránil stávce studentů, a na základě tohoto obvinění byl zbaven funkce. Pokud si chtěl zachovat místo na univerzitě, musel přijmout místo asistenta v dílnách. Zde setrval po celou dobu normalizace a teprve po roce 1989 se dočkal satisfakce v podobě profesury z rukou prezidenta republiky Václava Havla.

Husákův stát se mstí na dětech

Otec intelektuál s tzv. nesprávnými postoji v roce 1968 a matka lékařka-psychiatrička, která několikrát odmítla členství v KSČ. To byl v letech normalizace velmi špatný kádrový profil. Nejstarší syn nedostal i přes výborný prospěch doporučení ke studiu na gymnáziu. Helena Škopková se neváhala ponížit a šla prosit přímo tajemníka krajského výboru KSČ Mevalda, ale ten ji i přes úpěnlivé prosby odmítl. Situaci zachránila až manželova spolužačka, která se provdala za člena ústředního výboru KSČ, a teprve její přímluva zabrala a po dalším ponižování bylo gymnaziální studium synovi umožněno. Totéž se opakovalo u jeho přechodu na vysokou školu. Ani obě mladší děti neměly přístup ke studiu o nic snadnější. Pamětnice k tomu říká: „Takhle ta historie pokračovala, bránění ve vstupu na gymnázium i na vysokou školu se opakovalo, takže jsem pokaždé končila u tajemníka KV KSČ Mevalda. Tam jsem brečela a dělala scény. Nemohu to podrobně líčit, protože to bylo velmi nedůstojné z mého hlediska, ale já bych se pro děti rozkrájela.“ S pamětnicí tehdy pracovala na oddělení Mgr. Samková, která při perzekuci svých dětí hlavu nesklonila a zachovala si hrdost. Její nadané děti skončily v dělnických profesích, dcera dodnes pracuje jako řidička tramvaje.

Primářkou a soudním znalcem

Nějaký čas bylo protialkoholní oddělení, příjem pacientů a oddělení chronicky nemocných součástí jednoho primariátu, vedeného neschopným „soudruhem“. Situace se časem stala neudržitelnou a ředitel léčebny uznal nemožnost pokračování tohoto stavu. Primariát rozdělil a lékaře-komunistu nechal vést oddělení chroniků, kde nemohl příliš pokazit. Helena Škopková se v roce 1970 konečně stala primářkou na protialkoholním a příjmovém oddělení. Na místo vrchního ošetřovatele byl komunistickou stranou dosazen jejich člověk, člen Lidových milicí, kovaný komunista a opilec. Tento soudruh dokázal způsobit mnoho trapných situací, když se na terapie dostavoval pod vlivem alkoholu. Pamětnice marně žádala o jeho přeřazení na jiné oddělení. Okresní tajemník na její prosbu odpověděl: „S ním stojí a padá tvoje práce. Pokud půjde on, půjdeš i ty!“

Souběžně s lékařskou praxí vykonávala práci soudního znalce v oboru psychiatrie, kde se často setkávala s tragickými důsledky nezvládnutých závislostí na návykových látkách.

Smrt dcery

Její prostřední dcera zdědila po matce houževnatost a sportovní talent. Od dětství se věnovala běhu a pod vedením trenérů se dokázala vypracovat až do československé atletické reprezentace. Poslouchala rady trenérů, denně trénovala a jedla hrsti doporučených přípravků, které jí byly prezentovány jako vitaminy. Kvalifikovala se na olympijské hry v Los Angeles roku 1984. Československá výprava byla bohužel nucena svoji účast zrušit jako odvetu za bojkot moskevské olympiády v roce 1980 americkými sportovci. Bylo to pro ni obrovské zklamání, které ji přimělo ukončit kariéru vrcholové sportovkyně a vrátit se k běžnému životu a práci. S odstupem let u ní lékaři diagnostikovali zhoubný nádor, na který v květnu 2007 zemřela. Helena Škopková se velmi těžce vyrovnávala s jejím odchodem a příčinu její nemoci dodnes spatřuje ve velmi pravděpodobné aplikaci steroidů, které dceři podával trenér jako „vitaminy“.

Terapie, léky, úspěchy

Při léčbě závislosti na alkoholu byly a stále jsou používány nejrůznější terapeutické postupy včetně medikace. Do povědomí laické veřejnosti se dostaly především dvě nejkontroverznější.

S podáváním antabusu pamětnice začala na doporučení docenta Skály. Pacienti dostávali po delší období dávku disulfiramu (antabus), která zabraňovala odbourávání alkoholu v játrech. Poté s nimi tým lékařů zorganizoval takzvané sezení, při němž jim byl podán alkohol. Po jeho požití se dostavila reakce organismu. Podle Heleny Škopkové většinou spočívala v prudkém poklesu krevního tlaku až na neúnosnou mez. V tom okamžiku připravený personál poskytl pomoc klientovi zvýšením tlaku medikací, uložením do vodorovné polohy a přívodem kyslíku. I přes velmi opatrný postup došlo v léčebně k úmrtí. Později se prokázalo, že dlouhodobé užívání antabusu, které mělo u alkoholiků navodit strach z konzumace, vyvolává psychické změny a další nežádoucí účinky. Pamětnice po zkušenostech s tisíci případů vypracovala studii a prezentovala ji na konferenci v Amsterdamu. Poté přestala na svém oddělení antabus používat.

Paralelně s antabusem se prováděla averzivní terapie, přezdívaná jako „blička“. Pacienti si museli koupit alkohol. Posadili se v pěticích proti sobě, pili a museli spolknout tabletu s emetinem nebo apomorfinem. Brzy poté začali křečovitě zvracet. Cílem mělo být, aby pach alkoholu vyvolával u alkoholiků dávení na základě podmíněného reflexu. Přibližně po dvaceti letech tato léčba skončila. Helena Škopková říká: „Byla to velmi drastická léčba, vůbec nefungovala, brzy jsme ji zastavili.“

Mnohem lépe se osvědčila pozitivní motivace. Organizovala každoroční setkání abstinujících alkoholiků v léčebně, kde jim bylo zajištěno ubytování i pro jejich rodiny. Na pacienty měla velmi pozitivní vliv komunikace s lidmi, kteří dokázali svoji závislost překonat a zařadili se zpět do běžného života. Odměnou za velmi náročnou organizaci těchto sjezdů byly po jejich skončení návštěvy spřátelených ústavů po celé republice. Kromě společenských aktivit a výměny zkušeností pamětnice vždy zařazovala takzvané pochody abstinentů. Pacienti absolvovali až čtyřicetikilometrovou trasu, která vždy spojovala nejzajímavější místa s cestováním krásnou krajinou. Všechny tyto aktivity bylo možné financovat jen díky takzvanému Kontu nula, spravovanému léčebnou, na které byly přeposílány úrokové výnosy z bankovních účtů hospitalizovaných pacientů.

Helena Škopková léčila klienty pocházející z nejrůznějších sociálních vrstev a povolání. Od mnoha lékařů, inženýrů po nekvalifikované dělnické profese. Velmi si váží všech abstinujících alkoholiků bez rozdílu, kteří si dokázali uvědomit svůj handicap a se svou závislostí úspěšně bojují.

Po sametové revoluci

Přes všechny nesnáze, které přinášelo neustálé zasahování politických činitelů do chodu nemocnice, si Helena Škopková na tento stav zvykla a naučila se s režimem vycházet. O to větším překvapením a radostí pro ni byl demokratický vývoj po listopadových událostech v roce 1989. Jejím jediným veřejným vystoupením v té době byl apel k vedení léčebny, aby přeřadilo vrchního ošetřovatele, milicionáře a opilce, na jiné místo, kde nebude špatným příkladem pro pacienty. Polistopadová demokracie umožnila pamětnici ještě intenzivněji pracovat, cestovat a vzdělávat se. Ke svým dosavadním povinnostem si přibrala práci s pacienty v ambulancích. Důchodový věk ji zastihl v plném nasazení, starobní důchod odmítla a až do podzimu 2018 byla primářkou na svém oddělení. V současné době stále pracuje jeden den v týdnu ve své ambulanci, řeší desítky případů jako soudní znalec a volný čas vyplňuje studiem německého jazyka a prací na zahrádce. S mnoha vyléčenými klienty si stále dopisuje.

Celou kariérou provázela Helenu Škopkovou slova docenta Skály: „Jestliže z třiceti lidí na mém oddělení bude jeden abstinovat, tak to stojí za to, aby se ten člověk vrátil do života.“

Optimismus i v těžkých chvílích pamětnici pomáhala udržet pevná víra v Boha. V tomto duchu zní i její životní krédo: „Vždy jsem věřila v to, že je náš osud řízen, někdo nad námi bdí a je to záležitost fatální.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj (Vladimír Vítek)