Jaroslav Šimůnek

• „Já jsem se narodil v Lounech. (Kolikátého to bylo?) 1924, 2. září. (A teď, jak jsem vám povídal, kdybyste mohl říct, co dělali vaši rodiče a jaké jste měl školy? Před válkou ještě.) Tak pocházím z rodiny soustružníka dřeva, který sice byl nejdříve zaměstnaný, a jeho šéf krachnul, takže byl bez zaměstnání. A bylo potřeba, tak si musel dělat na sebe a vyráběl jednak věci pro domácnost, pro rodinu a tak dále, nebo pro zaměstnance, třeba koláře, kováře a tak dále. A tím se živil.“

• „Účastnili jsme se odboje v Lounech, byla v tom zapojená celá naše rodina. (Co to bylo za odbojovou skupinu?) Komunistická. Byla to lounská organizace odboje. Šířili jsme časopis Průboj, předal jsem třeba informace odbojářům v Mostu o tom, co dělají Němci, co kde je, kdo kde pracuje a tak dále. (Byl někdo zavřený?) Jistě, a nejen zavřený, můj táta byl za odboj popravený.“

• 1

Ústřední vojenská nemocnice, 08.10.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy 20. století TV

Je potřeba vědět, v jaké situaci se to odehrálo

Jaroslav Šimůnek
Jaroslav Šimůnek
zdroj: Současná: 8.10.2013

Jaroslav Šimůnek se narodil 2. září 1924 v Lounech na severozápadě Československa. V roce 1940 vstoupil s celou rodinou do komunistické ilegální protinacistické organizace v Lounech, kolportoval letáky a pomáhal příbuzným zatčených odbojářů. V této činnosti setrval až do roku 1945 a nebyl ani zatčen, ovšem jeho tatínek byl za svou odbojovou činnost popraven. V roce 1944 byl Jaroslav nuceně nasazen v Chomutově na severu Čech do továrny na výrobu součástek do německých tanků. Těsně před koncem války z nuceného nasazení uprchl a vstoupil do národního výboru v Lounech. Absolvoval Vysokou školu politickou při ústředním výboru Komunistické strany Československa a pracoval v městském a okresním národním výboru v Lounech jako sociální referent. Pomáhal také organizovat mládež do Československého svazu mládeže. V posledních letech žil na Oddělení sociální péče v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Jaroslav Šimůnek zemřel počátkem roku 2014 v Praze.