PhDr., CSc. Libuše Šilhánová (* 1929  †︎ 2016)

Člověk by neměl být lhostejný k tomu, co se děje ve veřejném prostoru

• 1989 – aktivní v listopadových událostech

• od roku 1990 práce pro Československý a následně Český helsinský výbor

• v letech 2007 – 2008 byla předsedkyní Českého helsinského výboru

• zemřela 10. října 2016

Libuše Šilhánová se narodila v rodině lékaře ve vesnici nedaleko Čáslavi. Od malička pomáhala tátovi v ordinaci, takže byla už jako dítě často svědkem lidského utrpení a léčení. V roce 1948 přešla paní Šilhánová do Prahy na vysokou školu, nejdříve na pedagogickou fakultu a později na FFUK na filozofii a historii. Na padesátá léta na vysoké škole vzpomíná ráda, „pedagogové se nenechávali ovlivnit ideologií a vyjadřovali se k situaci velmi kriticky“. Během studií se jí narodil syn (1952) a dcery dvojčata (1953), takže je kombinovala s péčí o tři děti. Manžel Věněk Šilhán byl v té době na studiích v Leningradu a za rodinou jen dojížděl. K režimu zaujímaly oba velmi kritický postoj. V 60. letech se manžel paní Šilhánové podílel na chystané ekonomické reformě, paní pracovala na sociologickém výzkumu, což ji umožnilo odjet na několik pracovních cest do Jugoslávie a USA.

Při okupaci v roce 1968 byl Věněk Šilhán na Vysočanském sjezdu zvolen zástupcem Alexandra Dubčeka, paní s dětmi trávila ten den i několik dalších s dětmi u přátel a později u švagra, neboť byli v nebezpečí. S manželem se potkali až koncem srpna mimo domov. Po roce 1968 byl manžel vyhozen z Vysoké školy ekonomické, paní z ministerstva a ze sociologického ústavu a oba byli nuceni se uchýlit k obživě pomocí manuálních prací. Po dvou letech však musela tuto práci ze zdravotních důvodů vzdát a nastoupila k prof. Matějčkovi jako výzkumná pracovnice výzkumu tzv. nechtěných dětí.

Díky politické angažovanosti rodičů, děti měly veliké problémy se vzděláním. Jak říká paní Šilhánová: „Někdo by měl napsat román o problémech, které měli lidé s tím, aby zajistili dětem vzdělání“. Syn byl donucen zvolit proti své vůli technický obor, dcera se na medicínu hlásila mnohokrát a nakonec vystudovala až po roce 1989.

V roce 1977 se manželé Šilhánovi podíleli na přípravách a vzniku Charty 77 a v roce 1987 se paní Šilhánová stala mluvčí Charty 77. Během sedmdesátých a osmdesátých let rodina zažívala policejní hlídání, domovní prohlídky, občas i věznění. Revoluční dny v roce 1989 prožila paní Šilhánová, jak sama říká „pracovně“, po převratu se až do pozdního věku věnovala práci v „Československém ( a později Českém) Helsinském výboru“.