Ing., CSc Luděk Půlpitel (* 1937)

Byli jsme generace, která pořád něco trhala z učebnic

• v Archivu bezpečnostních složek je veden jako důvěrník, svazek se nedochoval

• jakoukoli spolupráci odmítá, lustrační osvědčení má negativní

• v roce 1989 se zúčastnil demonstrace na Václavském náměstí

• pro Muzeum Blanenska připravil několik přednášek

Na konci války se s rodiči a starší sestrou snažili před bombardováním Blanska ukrýt na kraji lesa. Malá bomba vybuchla v jejich těsné blízkosti, ale naštěstí všichni vyvázli bez zranění.

Luděk Půlpitel se narodil 3. října 1937 v Pardubicích manželům Blaženě a Vojtěchovi Půlpitlovým. S neobvyklým jménem zažíval úsměvné historky celý život. Otec byl konstruktérem mlýnských strojů a krátce po narození syna se rodina přestěhovala do Mariánské huti v Klepačově u Blanska. Pamětník vyrůstal se svou o tři roky starší sestrou Blaženou a prostory bývalé huti a jejího okolí využívali k různým hrám i s dětmi ze sousedství. Klepačov se dělil na horní a dolní část a mezi partami kluků z obou konců vesnice se odehrávaly velké boje. Do první třídy Luděk nastoupil o rok dřív, než se chodilo obvykle, protože potřebovali naplnit dvě třídy, aby školu nezabrala německá mládež, jako se to stalo v Blansku.

Poplachy na denním pořádku

Nejdřív byl v okolí Blanska klid, ale koncem roku 1943 už měla americká armáda vojenské základny v jižní Itálii a jejich svazy bombardérů mohly létat až nad území tehdejšího protektorátu. Pamětník popisuje každodenní poplachy slovy: „Byl vyhlášený často před polednem a my jako žáci jsme šli do lesa, ne do krytu, a tam jsme řádili. Měli jsme pruty, na ty jsme napíchli kuličku jílu, tím prutem jsme švihli a kulička, když trefila, tak to nebylo nebezpečné.“ Během války byli v blízkosti huti ubytovaní němečtí vojáci a Luděk si vybavuje jednoho příslušníka wehrmachtu, který se snažil malého chlapce zaujmout. Podařilo se mu to tím, že dokázal otevřít konzervu dýkou a dal mu ochutnat. Skončilo to nečekanou návštěvou u nich doma, kde německý voják vysvětloval matce, že má doma také chlapce ve stejném věku a dlouho o něm nic neví. Na jeho prosbu ho nechali poslechnout si zprávy z rádia a tím, co slyšel, byl zřejmě hodně překvapený. „Oni je asi pořád drželi v představě, že ještě někde vítězí. Když se dozvěděl skutečnou polohu fronty, tak zbledl, poděkoval a odešel,“ dodává pamětník.

Bombardování Blanska a okolí

Ke konci války už platila dohoda mezi Američany a Sověty o demarkační linii, která oddělovala území, kam mohla létat spojenecká letadla, aby nedošlo k jejich střetu. Proto vystřídaly přelety amerických letounů ty sovětské, které podle pamětníka létaly mnohem níž nad zemí. Fronta se blížila a ve středu 25. dubna 1945 se po varujícím houkání sirén neobjevila jen letadla, ale došlo k rozsáhlému bombardování Blanska. Pamětník to popisuje slovy: „My jsme seděli u večeře a najednou jsme slyšeli ty rány, tak jsme vyběhli a už jsme viděli jen kouř. Naši se vyplašili a říkali, když dnes Blansko, tak zítra přijde na řadu Žleb, jak se u nás říkalo. Tak jsme hned ráno šli směrem do Čertovky a posadili jsme se na kraj lesa.“

Na stejném místě se schovalo více lidí z okolí, ale z nepochopitelných důvodů seděli hned vedle zákopů, které tam museli vykopat dospělí muži před několika dny. Pamětník pokračuje: „Kolem poledne se ozval velký řev motorů, v nízkém letu letěly jednomotorové Il-2 a těsně nad námi střílely z palubních zbraní a házely malé bombičky. Poslední letadlo ostřelovalo cihelnu v Blansku, kde byly uložené sudy s barvami a ty začaly hořet.“ Jedna malá bomba spadla blízko zákopů, zasypala všechny přítomné pískem, ale naštěstí se nikomu nic nestalo. Pamětník byl schovaný pod dekou a ještě dlouho potom vyčítal mamince, že si nemohl ani pořádně prohlédnout letadla. Sestra Blažena utrpěla šok a do večera vůbec nepromluvila. V průběhu války poskytovaly USA Sovětskému svazu dvoumotorové bombardéry Boston, zřejmě proto se ještě dlouho po válce mluvilo o tom, že Blansko bombardovali Američané, ale byli to Sověti v amerických letadlech.

Ve sklepě jako sardinky

Když se rodiče od německého důstojníka dozvěděli, že mají v plánu budovy hutě vyhodit do povětří, rozhodli se vyhledat úkryt jinde. Posledních dvanáct dní tak rodina prožila spolu s dalšími ve sklepě areálu podniku ČKD. „Tam jsme spali doslova jako sardinky a ve dne jsme lítali kolem a hráli jsme si. Pro nás to bylo dobrodružství,“ dodává pamětník. Několik rodin bylo v té době schovaných i v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu nebo na jiných místech v okolí. V úkrytu se lidé dočkali osvobození, které pamětník popisuje jako dlouhé kolony povozů s koňmi, nekonečné řady špinavých a unavených vojáků a zároveň nadšení místních obyvatel a vítání osvoboditelů narychlo ušitými vlajkami. Svou chvíli slávy si prožil, když mu jeden sovětský voják podal samopal, pod kterým se tehdy sedmiletý kluk málem složil na zem. V Blansku byla bombardováním zasažena škola a dřevěný kostelík. Obě budovy zůstaly stát a brzy po válce byly znovu v provozu.

Skautem i po roce 1952

Krátce po válce byly obnoveny spolky a Luděk na pozvání svých spolužáků začal chodit do tehdejšího Junáka. Vzpomíná na tábory a oddílovou činnost, která nepřestala ani po roce 1952, kdy byl Junák zakázán a oddíl dál fungoval pod sokolskou organizací. Po absolvování obecné a měšťanské školy začal pamětník v roce 1952 studovat Strojní průmyslovou školu v Brně. Události padesátých let, zejména Stalinovu a Gottwaldovu smrt, zavírání a popravy politických vězňů, jako student příliš nesledoval, ale trefně poznamenal: „Byli jsme generace, která pořád něco trhala z učebnic.“

Zrychlený vojenský přijímač

Po maturitě pamětník dva měsíce pracoval v ČKD a na podzim roku 1956 dostal povolávací rozkaz k povinné vojenské službě. Ve světě nepanovala příznivá situace, probíhaly maďarské události, Suezská krize a podobně to vypadalo i na vojně v Plzni na Borech. Luděk vzpomíná: „Normálně dostane voják zbraň do ruky, až složí přísahu po měsíčním výcviku. Nám řekli, že vzhledem k situaci ve světě budeme přísahat zítra, a hned jsme dostali samopaly.“ Všechno se nakonec uklidnilo, ale vojna byla podle pamětníka plná šikany a nesmyslných činností. Sám s úsměvem poznamenal: „Při odvodech nám pouštěli film, jak vojna probíhala za první republiky, a říkali, že teď je úplně jiná. Na vojně se dělo přesně to, co jsme viděli v tom filmu, včetně vytírání kamen mokrým hadrem před večerkou.“

Ještě ve vojenské uniformě pamětník úspěšně složil příjímací zkoušky na VUT do Brna a po návratu z vojny ho čekalo pět let studia. Během studií bylo několik spolužáků za účast na zakázaných studentských slavnostech vyloučeno ze školy. Státnice a promoci měl v roce 1963 a politické uvolnění v šedesátých letech prožíval už jako absolvent VUT zaměstnaný v konstrukci ČKD Blansko. V roce 1964 se oženil s Janou Šebestovou a narodily se jim dvě děti, dcera Radka (1965) a syn Zdeněk (1970).

Rok 1968 a odmítnutí vstupu do KSČ

Okupaci vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 pamětník popisuje jako velké překvapení a dodává: „Byl jsem v práci a všichni jsme čekali, až přijedou tanky, a ony žádné nepřijely, takže Blansko bylo možná jediné okresní město, kam nedojely. Samozřejmě lítaly letadla, druhý den jezdily transportéry, ale toho 21. srpna se v Blansku nic moc nedělo.“

Celkem třikrát byl pamětník během totalitního režimu osloven, aby vstoupil do KSČ, jednou ještě před rokem 1968 a dvakrát v období normalizace. Podle svého vyjádření do KSČ nikdy nevstoupil, i když při první nabídce měl těžké spaní, aby se odhodlal říci ne. Jeho odmítnutí ale na profesní ani osobní život vliv nemělo.

StB řešila sabotáž

V ČKD měl zodpovědnou práci – řešil závady na turbínách. Vzpomíná, jak měl při řešení těchto technických problémů na pracovišti návštěvu ze Státní bezpečnosti (StB). „Bylo zvykem, že přišli dva estébáci a ptali se, proč se ta turbína porouchala, že to považují za sabotáž a co jim na to řeknu. To teda bylo nepříjemné. Měl jsem pocit, že když na to nepřijdu a nevysvětlím to těm estébákům, oni zavřou někoho jiného a bude se říkat, on si nevěděl rady, tak to shodil na konstruktéra a on to teď odnese,“ dodává pamětník. Tehdy padlo obvinění, že špatně funguje turbína vyrobená krátce po 21. srpnu 1968. V StB to považovali za sabotáž a pamětníka stálo velké úsilí, aby je přesvědčil o opaku. Zřejmě tato událost vedla k tomu, že Luděk byl v evidenci jako odborník na turbíny, což ke svému překvapení zjistil až po roce 1990. Sám se aktivně o záznam zajímal, byl to svazek pod reg. č. 23816 Blansko, kde je veden jako důvěrník s krycím jménem „Vojta“. Spis se nedochoval. Nutno však uvést, že kategorie důvěrník nepatří (respektive nemusí patřit) mezi vědomé formy spolupráce. Už při natáčení se o záznamu zmínil a neskrýval nad ním velké rozčarování, i proto si už dříve požádal o lustrační osvědčení, které má negativní. Je to evidentně případ, kdy se pamětník stal obětí tehdejších praktik StB, protože žádnou vědomou spolupráci nepodepsal ani o svém záznamu neměl tušení.

Při zaměstnání studoval aspiranturu a na závěr musel žádat výbor komunistické strany, aby byl připuštěn k obhajobě disertační práce. S dobrým pocitem, že má za sebou náročné studium, se dostavil před komisi, kde seděli jeho spolupracovníci a nadřízení, se kterými si většinou tykal. Čekal slova uznání a jednoznačné doporučení. Pamětník popisuje, jak to nakonec probíhalo: „Přišel jsem tam a šéf strany mně řekl: ‚Soudruhu Půlpitle, já ti to řeknu na rovinu, ty děláš úplný hovno, ty vůbec nepracuješ v ROH, ty vůbec nepracuješ politicky!‘“ Pamětník musel slíbit, že bude pracovat s mládeží, což už dávno dělal, a jen díky tomu dostal povolení získat titul CSc.

Revoluce v roce 1989

Události spojené s rokem 1989 Luděk přivítal tak jako většina s velkou úlevou a nadšením. Často navštěvoval služebně NDR (Německou demokratickou republiku) a při cestě vlakem z Drážďan do Prahy zažil obrovskou euforii německých obyvatel při pádu berlínské zdi. Sám se zúčastnil jedné z posledních demonstrací na Václavském náměstí v Praze a aktivně se zapojil do generální stávky 27. listopadu v Blansku.

Aktivní penzista

Pamětník odjakživa rád sportoval, hrál basketbal, létal na větroni, ale jeho největším sportovním koníčkem bylo lyžování, kterému se rekreačně věnoval s celou rodinou. V posledních letech měl v Muzeu Blanenska několik zajímavých přednášek: Jak se v Blansku lyžovalo, Elektrárničky na řece Punkvě, 100 let Kaplanovy turbíny nebo Historie skokanského můstku v Hořicích u Blanska. Dále připravil zajímavé fyzikální pokusy pro děti, které ukazoval v muzeu při různých příležitostech a v době koronavirové pandemie je natočil a zpřístupnil na kanálu Youtube.

Své vyprávění zakončuje krátkým poselstvím adresovaným hlavně mladým lidem: „Vyberte si toho pravého životního partnera jako já a hlavně se učte anglicky.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj (Ladislav Oujeský)