Jan Pils (* 1935)

Z usměvavých tváří amerických vojáků vyzařovalo: My jsme přečkali válku

• jeho matka byla Němka, otec Čech

• na konci války zažil prchající Němce a příjezd americké armády

• živil se jako zubní technik

Český Krumlov za války

Jan Pils se narodil 30. března 1935 v Českém Krumlově, kde také stále žije. Jako malý bydlel s rodiči v pavlačovém domě, kde byl třeba jen jeden záchod pro několik rodin dohromady. Větším problémem ale byli někteří sousedé. „V tomto domě bydlela rodina nacistů. Bylo to obtížné, protože nás sledovali, a tak bylo obtížné mluvit česky. Přesto jsme česky mluvili, na to mí rodiče doplatili.“ Janova maminka byla totiž Němka a otec Čech, takže se rodiny samozřejmě dotkly národnostní problémy. „Krumlov měl osm tisíc obyvatel, šest tisíc obyvatel byli Němci, dva tisíce Češi.“ Když se v Českém Krumlově konaly demonstrace příznivců Hitlera, tak si někdo z účastníků všiml nápisu na domě „Jan Pils malíř a natěrač“ a do domu přilítlo několik kamenů a byt se stal neobyvatelným, protože z ulice bylo rázem vidět až do ložnice. „Otec zjistil, že v tom průvodu šel i jeho účetní, tak zavolal německy: ‚Hele, zítra nechoď do práce!‘“ Po podpisu Mnichovské dohody se čeští obyvatelé Krumlova stěhovali více do vnitrozemí a nejinak tomu bylo i u rodiny Pilsových. „Dostali jsme se až do středních Čech, do Březových Hor u Příbrami. Po určité době jsme se přestěhovali do Budějovic. Z útěku z Krumlova si toho moc nepamatuju, snad mi bylo tři a půl roku. Ale mám před sebou takový záběr, kdy sedí skupina lidí v podkrovní místnosti a k tomu jsem cítil zápach. Ten pach bych poznal i nyní, byla to nemytá těla. To je jediná vzpomínka.“ Po příchodu do Českých Budějovic pak bydleli v bytě společně s tetou, strýcem a bratranci.

V roce 1940 začal Jan chodit do školy. Nejdříve do české, ale v roce 1943, protože byla jeho maminka Němka, musel přejít do německé školy. „Bránit se proti tomu nedalo, Němci na to měli zákony.“ V Domoradicích poblíž Českého Krumlova, kde na konci války Jan s rodinou žil, bydleli Němci, Češi i smíšené rodiny. „Někteří Češi se dali přesvědčit, podepsali německou příslušnost a do tří týdnů rukovali.“

Obtíže se nevyhnuly ani Pilsovým. Jednoho dne u nich zastavilo auto, ze kterého vystoupili dva muži. „Když přijelo auto, utekli jsme k rybníku, kde maminka prala. Ti dva muži přišli za námi, pomohli nám od rybníka domů. Vyhrožovali, že půjdeme na převýchovu a že s otcem si to vyřídí. Doporučovali matce, aby se s otcem rozvedla. ‚My si vás pozveme do Budějovic.‘“ Pilsovi pak skutečně předvolání do Budějovic dostali, a tak se tam vypravila celá rodina. „Předvolali nás a postavili takhle před stůl. Otec říkal: ‚Hele, ty si stoupneš přede mě a až tě štípnu do zadku, tak začneš brečet.‘ Já už brečel málem před tím. Z počátku byl rozhovor takový normální poklidný – milostivá paní, vážený pane. No a pak se to hrotilo a otec mě štípnul. Jak přišli na takovou chytrou lest, to nevím. Tak jsem začal brečet, otec věděl, že se sestra přidá. No a pokračovat v přesvědčování nešlo. Mám k dispozici sedm výzev: ‚Dostavte se dne toho a toho do Budějovic.‘ A naši rodiče to dokázali vždycky nějakým způsobem ovlivnit, že jsme víckrát do Budějovic nejeli.“

Jinak se ale za války v Domoradicích žilo dobře. Většina obyvatel byli tzv. domkáři. „Takže co jíst za války bylo. V každém domku byly kozy, slepice, kachny, husy, králíci. Z téhle stránky to bylo dobré.“ A přestože v Domoradicích žili Češi a Němci vedle sebe, k žádnému udávání nedocházelo. Navíc Jan Kubín, český Němec, který zastával pozici Ortsleitera, byl slušný člověk. Obyvatele předem varoval, když se chystala přijít kontrola, a tak si lidé stihli schovat nějaká domácí zvířata, aby jim byly vypočítány nižší odvody.

Konec války

Začátkem roku 1945 začali sál v místní hospodě obsazovat utečenci z východního Pruska. Krumlovská Masarykova škola se pak přeměnila na vojenskou nemocnici. „Krumlov byl přecpaný lidmi – původně měl osm tisíc obyvatel, ale říká se, že v době útěků lidí z fronty měl až šestnáct tisíc obyvatel.“

Samotný konec války pak Jan podle svých slov prožil hodně intenzivně. „Po silnici Budějice-Krumlov utíkali lidé, strašné množství. A jednoho krásného dne někdo kdesi v dáli zakřičel: ‚Rusáci jdou!‘ A lidé, co utíkali, to byli vojáci, starci, stařeny s dětmi, ranění, auta, vozy i tanky a já nevím co všechno. A když  dorazilo to ‚Rusové jdou!‘, tak jsem byl u prarodičů. Bydleli na levé straně silnice, tatínek s maminkou a my jsme bydleli na pravé. A ti už tak vyčerpaní lidé ještě ze sebe vymáčkli to poslední. Byly to scény, které jsou trošičku napodobené někde v nějakém filmu. Bylo to dramatické. Pamatuju si na jeden trén – to byl vojenský vůz tažený koňmi s, kočím. ¨Koně byly ve formě a na vůz se chtěl pověsit jeden zajatec, který měl nohu v sádře. Kočí tlouk koně a toho nebožáka, který se chtěl přivěsit. Nepřicházelo v úvahu, abych se dostal do tmy přes silnici. Tak jsme se domlouvali, že budu spát u babičky. Dramatická scéna. Druhý den jsem se vzbudil, na silnici absolutní klid, nikde stopy po nějakém lidském tvorovi. Ale stoky byly plný.“

A pak si Jan pamatuje, jak od Krumlova zazněly motory. „Byli jsme v očekávání, kdo to je, a nakonec přijeli vojáci. Celou dobu jsme viděli strhaný, smutný lidi a tohle byli lidi s širokým úsměvem, radost se na ně podívat. Na nich bylo vidět: ‚My jsme přečkali válku.‘“ Američtí vojáci zůstali v Domoradicích dva měsíce a Jan se s nimi rád stýkal. Jeho maminka měla totiž v Americe příbuzné, a tak si připadal, že k nim má díky tomu blíž. Navíc doufal, že se za příbuznými někdy vydá, a tak se i začal učit anglicky.

Školu dokončil Jan v roce 1950 a stal se zubním technikem. Touto profesí se živil až do dubna roku 2019. Kromě své práce měl rád i sport, hlavně fotbal a hokej. V roce 1990 si pak udělal i průvodcovské zkoušky, aby mohl provázet turisty po Českém Krumlově.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Terezie Vavroušková)