Zdeňka Peterka (* 1936)

Přišel k mé postýlce a dal mi pusu. To bylo naposled, kdy jsem tatínka viděla

• svědek osvobození Uherského Brodu 26. dubna 1945

• celý svůj profesní život působila jako učitelka

• roku 1993 vycestovala do USA, kde žila následujících 18 let

• v roce 2023 žila v Uherském Brodě

Zbraně, sabotáže, převaděčství. Odvaha vzdorovat nacismu se nakonec jejímu otci stala osudnou. Na ten večer, 15. září 1941, nikdy nezapomene. „Už jsem byla v postýlce v ložnici a dodnes vidím, že se z kuchyně otevřely dveře. Veliký světlý obdélník. Tatínek vstoupil do dveří, byl vysoký skoro až pod horní futra. Přišel k mé postýlce, vyzdvihl mě, dal mi pusu – a to bylo naposled, kdy jsem tatínka viděla,“ vypráví Zdeňka Peterka.

Skupina se rozrůstala, někdo byl zavřený. Možná, že nevydržel mučení

Zdeňka Peterka, rozená Luhanová, se narodila 1. ledna 1936 v Kunovicích u Uherského Hradiště. Otec Václav Luhan pocházel z Losiné na Plzeňsku, vystudoval stavební průmyslovku a měl i pedagogické vzdělání, živil se jako učitel na středních školách. Maminka Zdeňka, rozená Pijáčková, se starala o domácnost. Zdeňka Peterka vyrůstala v Uherském Brodě, v domě, který otec stavěl svépomocí. Podstatnou část svého dětství trávila v Kunovicích u prarodičů z matčiny strany, Jana a Anny Pijáčkových. „Dědeček měl obrovskou zahradu, plno stromů. Do posledního metru všechno osázené. Pěstoval zeleninu, ovoce – a tak si přivydělával. Byl sice holič, ale jeho druhé povolání bylo zahradničení. Pěstoval sazenice, mladé stromky, keře… A já jsem dostávala každý den úkol. Celé prázdniny jsem tam byla a byla jsem ráda, že mě děda zaměstnává,“ vzpomíná na dětská léta.

Celá rodina se angažovala v Sokolu. A právě skrze Sokola se otec Václav dostal k odbojové činnosti v organizaci Obrana národa. Otec sháněl, distribuoval a schovával zbraně, spoluorganizoval sabotáže a pomáhal zprostředkovat přechod hranic pronásledovaným osobám. V převozu zbraní mu nepřímo pomáhala i tehdy pětiletá Zdeňka: „Tatínek měl jako jeden z mála v Brodě auto, on byl všeuměl – ze staré kraksny si uměl udělat pojízdnou kraksnu. Tak jsme jezdili všichni tři. Tatínek říkal: ‚Nebude to tak nápadné, pojedeme ‚jako‘ na výlet.‘ A s maminkou i se mnou vozil, co bylo potřeba,“ přibližuje pamětnice. Otec Václav v odboji zastával funkci velitele dopravního oddělení. „Skupina se rozrůstala. Někdo byl zavřený, možná, že nevydržel mučení, a taky vím, že kterýsi člen prozradil pár lidí,“ vypráví. Z otcových přátel a spoluodbojářů z Obrany národa si Zdeňka vybavuje jméno převaděče Jana Koudely, sabotéra Josefa Kolíska a velitele okresu Uherský Brod Františka Bára. Všichni jmenovaní skončili v kriminálech, Kolíska a Bára nacisté popravili.[1]

Paní Luhanová, tady je napsáno, že vašeho manžela popravili

15. září 1941 ve večerních hodinách kdosi zaklepal na dveře. „Přišel k nám policajt, za maminkou, jestli je pan Luhan doma. Maminka říkala: ‚Není,‘ a taky nebyl. No a on: ‚Má se dostavit do Hradiště.‘ Němci ho tam chtěli mít. A vím jenom to, maminka vyprávěla, že ten policista říkal: ‚Paní Luhanová, ať tam nechodí, oni ho zavřou.‘ Ale tatínek – když se večer vrátil a maminka mu to říkala – říkal: ‚Ne, já tam půjdu. Kdybych tam nepřišel, zavřeli by vás a stíhali by rodinu.‘ Vím, že už jsem byla v postýlce v ložnici – a dodnes vidím, že se z kuchyně otevřely dveře. Veliký světlý obdélník. Tatínek vstoupil do dveří, byl vysoký skoro až pod horní futra. Přišel k mé postýlce, vyzdvihl mě, dal mi pusu – a to bylo naposled, kdy jsem tatínka viděla.“ Otce pak nacisté věznili v brněnských Kounicových kolejích, odkud v průběhu následujícího měsíce přišel korespondenční lístek: „A byl takový optimistický. Tatínek tam psal: ‚Maminko, pošli mně blok, tužku, kružítko. Potřebuju si udělat plán domu,‘ něco takového. Bylo to jenom pár řádečků a některé byly proškrtané, protože oni to všechno četli. A to bylo všechno,“ vzpomíná pamětnice.

Přesně měsíc po zatčení, 15. října 1941, otce nacisté popravili zastřelením. Pozůstalí o ničem nevěděli. „Někdy si říkám, aspoň netrpěl tak dlouho. Němci nám samozřejmě ani nedali vědět, že tatínka popravili. Přišla k nám sousedka s novinama a ukazovala mamince článek: ‚Paní Luhanová, tady je napsané, že vašeho manžela popravili.‘ No tak to byl samozřejmě šok. Já jsem ještě nevěděla, co to je – popravili. Viděla jsem, že maminka sedí v pokoji a pláče. Já jsem byla v pokoji, rozplakala jsem se taky. A tak to skončilo s tatínkem. Někdo známý, kdo byl při těch popravách – sám popraven nebyl – říkal, že tatínkova poslední věta, když už před ním stáli vojáci s napřaženýma puškama, že zavolal: ‚Ať žije Československá republika.‘ Prostě to měl v sobě.“ Nastalo mimořádně těžké období. Ze strachu o vlastní bezpečí se lidé matce vyhýbali a Zdeňka s maminkou tak zůstaly odkázány samy na sebe a na pomoc prarodičů Pijáčkových.

Mezi vilkou se střílelo doleva doprava

Uherský Brod osvobodila sovětská a rumunská armáda 26. dubna 1945.[2] Radost a úlevu předcházely dramatické chvíle postupu front. „Byli jsme nuceni přestěhovat se do sklepa. Náš dům byl na kopci a bylo velké nebezpečí, že nás trefí nějaký šrapnel. Totiž, když se sovětská armáda dostala do Brodu, za naším domem bylo velké tržiště a oni si tam udělali velká kulometná hnízda, šest nebo osm, a stříleli mezi vilkama. Vždycky si to tak zaměřili, že mezi vilkou se střílelo doleva doprava. A my jsme měli obavy, aby to Němci nezjistili a nezačali do nás taky pálit,“ vypráví. Nebezpečí navíc hrozilo i ze vzduchu: „To jsme jenom stáli a počítali [letadla]. Až potom začali bombardovat, tak jsme zjistili, o co jde. A když houkala siréna, tak jsme pochopitelně utíkali do sklepa. V Brodě bylo několik domů rozbitých úplně. […] Okna vytřískané, střechy, tašky rozlítané. Nebylo to pěkné,“ přibližuje pamětnice.

Zatímco se spojenci blížili, Němci prchali: „Velice rádi jsme pozorovali, když Němci z Brodu pomalu utíkali. Přikrčeni běželi pod svahem do polí a stezkama mezi lány a keři do lesíka,“ popisuje. Zmíněný 26. duben si tehdy devítiletá Zdeňka ve vzpomínkách uchovala následovně: „Jednou jsme slyšeli klepání na dveře. Jeden z našich mužů otevřel dveře a Rusové byli na dvoře. No tak to se ví – veliké hurá!“ Mnoho obyvatel Brodu pak dle vyprávění Sověty ubytovávalo ve svých domovech: „Skoro v každém domě pár vojáků bydlelo. U nás taky. Měli jsme nízko okna, oni si tam dali žebřík a chodili k nám domů oknem. Němci dost brzo utekli, takže to celé utichlo. Často jsme sedávali a povídalo se. Bylo veselo,“ líčí pamětnice. K rabování nebo násilí na civilistech v Brodu dle vyprávění nedocházelo. „Byli slušní. Měli své jídlo, měli, co potřebovali, a na dvoře se umývali,“ dodává Zdeňka Peterka.

My, co jsme přišli o tatínky, jsme žili dost klidně. Nám dávali všichni pokoj

V poválečném období vystudovala Zdeňka Peterka gymnázium, v první polovině 60. let si rozšířila vzdělání na pedagogickém institutu v Gottwaldově, dnešním Zlíně. Celý svůj profesní život pak působila jako učitelka. Vyučovala na základních školách v Hradčovicích, Vlčnově, Uherském Brodě. Nejhezčí vzpomínky má na své pedagogické působení v Havřicích: „Mě tam zlákalo to, že ta školička byla malá. Tam byli jenom čtyři lidé: ředitelka a tři kantorky, potom čtyři. Život na rušné škole, kde je pětatřicet čtyřicet učitelů a hrůza dětí, to mi trochu začalo vadit. A tam [v Havřicích] jsem byla přešťastná. To byla škola, kde byl absolutní soulad mezi rodiči a kantorem. A děti byly tak úžasné! Já jsem do té školy chodila strašně ráda,“ vypráví s úsměvem. Během své učitelské kariéry se několikrát setkala s nabídkou vstupu do strany. „Jenomže já jsem nebyla takový typ. Mne schůze prostě a jednoduše nebavily, zabíralo to čas,“ říká pamětnice.

Problémy v práci kvůli opakovanému odmítnutí členství v KSČ se jí naštěstí vyhýbaly. Skutečnost, že se v předlistopadových dobách nesetkala s prakticky žádnou formou režimní šikany, si vysvětluje následovně: „My, co jsme přišli o tatínky, jsme žili dost klidně. Nám dávali všichni pokoj, protože my už jsme svou velikou daň odvedli.“ Přinejmenším jedna politická událost však pro ni byla – jak sama uvádí – velikým překvapením: „Vzpomínám si, že jsem šla ráno do obchodu pro mlíko – a tam nebývalá fronta, dlouhá, zatočená. Všichni lidi vystrašení, bledí, zelení. A já jsem to pořád nemohla pochopit – proboha, proč? Vždyť vždycky se ve frontě normálně povídalo,“ vybavuje si 21. srpen 1968. Teprve ve frontě na mlíko se od své známé dověděla, že jsme okupováni: „Bylo to překvapení veliké, protože to nikdo nečekal. Ale na náš život v Brodě to prakticky nějaký vliv nemělo. To nebylo velké město a nebyly tam nějaké střety,“ přibližuje. V následujícím roce emigroval do USA Zdeňčin kamarád a bývalý spolužák Ladislav Peterka. Jejich osudy se opětovně protnuly o bezmála čtvrtstoletí později, v roce 1993.

Tam se každý ptal, kolik má krav

Toho roku přijel Ladislav Peterka do Česka, opětovně navázal kontakt se Zdeňkou a pozval ji k sobě na ranč do Arkansasu. Přes počáteční váhání Zdeňka skutečně vycestovala. Měsíční návštěva se nakonec protáhla na 18 let. Zdeňka Luhanová se v USA za Ladislava Peterku provdala, pracovala jako účetní v jeho zavedené firmě a ranč v oblasti Hot Springs se jí stal novým domovem. „Tam bylo obrovsky zdrávo. Každý, kdo mohl, tak koupil půdu a krávy. Tam se lidi neptali, kolik má ten doktor plat. Tam se každý ptal, kolik má krav. A podle toho, kolik měl krav, tak se usuzovalo, jak je bohatý a schopný. Takže náš pan doktor měl 300 krav a na pozemku postavil chalupu pro rodinu, která se o ně starala,“ přibližuje poměry na arkansaském venkově.

Ladislavovi se v Americe říkalo „Ledy“, Zdeňka po svatbě přijala druhé křestní jméno Sandy. „Takže já jsem Sandy Zdeňka Peterka. Ale to Sandy tady [v Česku] samozřejmě nepoužívám, protože mě každý zná pod Zdeňkou,“ upřesňuje. Sandy a Ledy žili na ranči v Hot Springs až do smrti Ladislava Peterky v roce 2010. V průběhu následujícího roku se Zdeňka Peterka vrátila do Česka. Usadila se v Uherském Brodě, kde prožila své dětství a kde žila i v době natáčení pro Paměť národa (2023).

[1] Zdroj: Disertační práce Protifašistický odboj na Uherskobrodsku v letech 1939–1945 (Miroslava Poláková, 2010). K 13. 10. 2023 dostupné z: https://is.muni.cz/th/cd2yf/Protifasisticky_odboj_na_Uherskobrodsku_v_letech_1939_-_1945.pdf.

[2] Podrobněji k osvobození Uherského Brodu např. na oficiálních stránkách města. K 13. 10. 2023 dostupné z: https://www.ub.cz/zpravy/Pripominka-osvobozeni-Uherskeho-Brodu-Mesto-zazilo-devet-bombardovani.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Střední Morava (Václav Kovář)