Jiří Netík (* 1950)

U nás se zemědělství dědí z generace na generaci

• rodina nikdy nevstoupila do jednotného zemědělského družstva

• vystudoval střední školu zemědělskou a mechanizační v Českých Budějovicích

• v době komunistického režimu soukromě hospodařil

• vstoupil do Československé strany lidové

• v listopadu 1989 se coby věřící katolík účastnil poutě do Říma u příležitosti svatořečení Anežky České

• účastnil se dění sametové revoluce v jižních Čechách

• první prezident Agrární komory ČR

• angažoval se i v Asociaci soukromého zemědělství

• v letech 2004 - 2008 byl radním Jihočeského kraje pro zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova za KDU-ČSL, krajským zastupitelem byl do roku 2012

• působí ve správních a dozorčích radách celkem osmi neziskových organizací

• rodinné hospodářství v Týně nad Vltavou již předal svému synovi, kterému dál pomáhá

Jiří Netík se narodil 6. dubna 1950 v Pelhřimově. Pochází ze zemědělské rodiny, kde byl nejmladší z pěti dětí, a zemědělství ho provázelo celý život. Sám má dnes také pět dětí a čtyři synové se věnují zemědělství, jediná dcera se věnuje sociální oblasti. V 50. letech zažil rodinnou perzekuci: domovní prohlídky, odsuzování za úmysl ke skutku, který se nestal. Zdědil však aktivitu a optimismus vycházející z křesťanského názoru.

Jeho otec Rudolf Netík zažil represe už ze strany nacistů, v roce 1945 ho přepadli sovětští vojáci a po únoru 1948 byl opět perzekvován komunisty. Byl zatčen a v 50. letech vězněn. Vrátil se z vězení s optimismem, který v něm posílila zkušenost, že v kriminále poznal jako spoluvězně mimořádné osobnosti, se kterými by se jinak nikdy nepotkal. I v zemědělství se s nástrahami počasí vyrovnával optimisticky: když zmoklo obilí, řekl, že už roste nové.

Otec Jiřího Netíka uměl hospodařit, a tak po něm chtěli, aby dělal předsedu jednotného zemědělského družstva (JZD). To odmítl, poté coby vězeň stavěl nádrž Lipno. Do místní Strojní a traktorové stanice (STS) ho z kriminálu přivezli, aby seřídil samovaz. Vše vždy zjemnil, že to byla šťastná pouť životem.

Bude pracovat v zemědělství, jako pracoval dosud

Jiří Netík hodnotí tuto dobu jako těžkou, jelikož jeho sourozenci například nemohli studovat, i když měli dobré studijní výsledky. Jeho bratr nesměl odmaturovat, tak šel pálit dřevo na Šumavu, kde mu pak reemigrant z Rumunska pomohl dostat se na pedagogickou fakultu. Sestry bohužel nevystudovaly. Otec se při návratu z vězení zavázal, že se vrátí pracovat do zemědělství. Hlásil se v Týně nad Vltavou zemědělskému tajemníkovi KSČ a sdělil, že do družstva nepůjde, protože podepsal, že bude pracovat v zemědělství „jako pracoval dosud“, to znamená jako soukromý zemědělec. Nastal pak boj mezi ním a vládnoucími komunisty, trvající až do roku 1989: byly arondace, výměry polí, všemožná odvolání atd. O spoustě špatných věcí před Jiřím rodiče nemluvili, aby necítil zášť. Otec mu říkal: „Když tě něco nebude bavit, tak to nedělej!“

Osmašedesátý

V roce 1968 se poměry uvolnily a v době pražského jara vzniklo Sdružení soukromých zemědělců. Jiří Netík nabádal otce, aby si požádal o rehabilitaci, ale to otec odmítl s argumentem, že nic neudělal a počká si na ni sám. Bylo to prozíravé, protože následně se s nástupem normalizace poměry opět zvrátily. Jiří pak o rehabilitaci požádal po roce 1990 za otce bez jeho vědomí a věc se vlekla tři roky. Soudili stále soudci, kteří tyto věci nechtěli uznat.

Jiří Netík se v roce 1968 coby student účastnil v Českých Budějovicích Majálesu. V čele průvodu šel šašek, měl velkou kostku, na které bylo napsáno „volby“ a ze všech stran „KSČ“ – jiná volba nebyla. Svobodné diskuse byly tehdy úžasné, ale nástup normalizace opět situaci zvrátil.

Jiří Netík vstoupil do Československé strany lidové (ČSL) a v roce 1974 se stal poslancem místního národního výboru, což byla víceméně čestná funkce. Dělal místopředsedu zemědělské komise a řešil věcné problémy. Když mělo město jednat v krizové situaci, nechali ho všichni, aby jednal sám. Díky komisi si mnozí komunisté jeho jméno nespojili se soukromníkem, a tak v rámci arondací uhájil svůj zájem na úkor školního statku Hluboká, který chtěl jeho pozemky. Brigády v rámci narozenin Lenina apod. věnoval např. přenášení křížů. V tehdejší lidové straně se podle pamětníka scházelo spousta dobrých lidí a kde jinde by je potkal? I když byla součástí Národní fronty, lidé se v ní mohli vzájemně podpořit.

Komunistická kobyla chcípá

V roce 1989 už byl Jiří Netík členem Ústředního výboru ČSL a stál u revolučních změn. Účastnil se pouti do Říma v listopadu 1989 u příležitosti svatořečení Anežky České. Vezl odtud několik kufrů materiálů propagujících křesťanství, které složitě převezl přes hranice. Pomohla mu skutečnost, že byl „členem krajského výboru“ a sdělil, že to musí probrat na jeho úrovni, co se píše na Západě. Do Říma jel přes Švýcarsko, kam dostal povolení vycestovat, aby oficiálně nikdo nevěděl, že jel do Říma. V ČSL tehdy podporoval tzv. obrodný proud okolo Josefa Bartončíka, a protože byl zvyklý z domova na perzekuce, neměl strach ze zásahů StB. Cítil také, že se vrací atmosféra roku 1968 a že „komunistická kobyla chcípá“.

V listopadu 1989 zažil diskuse na náměstích v Týně nad Vltavou i v Českých Budějovicích, které byly často těžké, ale mnozí komunisté byli ochotni diskutovat. Vzpomíná na euforii lidí i staršího věku. Je rád, že toto dění zažil. Kdyby se toto stalo v roce 1968, mohlo se ještě navázat na soukromé podnikání z doby před únorem 1948, ale doba normalizace to znemožnila. Krátce po listopadu 1989 se setkal s ministrem zemědělství Rakouska Mockem a ten mu sdělil, že po socialismu jsou vytvořené velké podniky, ale nebudou lidé, kteří by mohli podniky vést. Všechny lidi z úřadů není možné vyhodit a v nich zůstává starý režim. Na Západě vyzkoušený systém šlo u nás velmi těžce prosadit. Zemědělci na to doplatili. Mnoho dobrých lidí se bálo jít podnikat a kdejaký uchvatitel se dostal ke kdečemu.

Po roce 1989 se podle Jiřího Netíka hodně zapomnělo na neblahé dědictví 50. let. Řešily se nespravedlnosti roku 1968 a nástupu normalizace, ale zapomnělo se na zločiny 50. let. Jiří dával dohromady Sdružení soukromých zemědělců a dával dohromady lidi, kteří byli v 50. letech perzekvováni. Vyslali plný autobus bývalých politických vězňů k prezidentu Havlovi a do čela postavili Františka Broje, bratra komunisty popraveného poslance Stanislava Broje. Bohužel ovšem jejich aktivita k ničemu nevedla a k potrestání viníků nedošlo. V rámci restitucí se nevrátila hospodářská družstva založená dávno za první republiky. Zemědělci museli znovu zaplatit výkupy a další podniky, které jejich otcové již dávno vybudovali. Jejich nemovitosti v Praze i jinde jim taktéž nebyly vráceny. V sociálních věcech se velmi zapomnělo na to, že se sedláci starali o spoustu lidí. A tak Jiří Netík založil při své farmě Domov sv. Anežky, kde zaměstnává 160 zdravotně postižených. Realizoval s velkým nasazením projekty sociálního zemědělství, kam patří chráněné dílny, denní stacionář, internátní ubytování, služby pro seniory, Domov klidného stáří KLAS.

Obnova soukromého hospodaření po roce 1989

V nových poměrech se Jiří Netík stal prvním prezidentem Agrární komory České republiky. Říká, že u zásadního rozhodování v Praze je třeba být a je to odříkání, protože takového činovníka musí doma v hospodářství někdo nahradit. Jiří Netík proto předal hospodářství dnes již pětačtyřicetiletému synovi. Synové sami z vlastního rozhodnutí vystudovali zemědělské školy. Jiří Netík říká, že je dobře, že pokračují v profesi, neboť obor musí člověka bavit a musí se pro něj sám rozhodnout.

Jiří Netík tvrdí, že demokracie se těžko žije, ale vysvětlování a trpělivost při tom být musí. V tom je mu velkou oporou rodinné zázemí a zemědělská práce, která ho zocelila. Upozorňuje, že společnost se dnes díky novým technologiím tříští a lidé se od sebe vzdalují. Čas míru v Evropě je ale úžasný, i velkou zásluhou NATO.

Konat dobro a nepodílet se na zlu

Jiří Netík vzpomíná na svého otce, jak vnímal ekonomickou výnosnost zemědělství: otec přišel na zemědělskou správu a koupil traktor od cirkusáků, přihlásil ho a jel s ním na brigádu při stavbě stadionu v Týně nad Vltavou. Díky veřejné pomoci si ho mnozí začali předcházet a udržel tak soukromé hospodářství i v těžkých podmínkách. Jiří Netík to chápe jako naplňování Desatera, kterému když se společnost přibližuje, je líp.

Jiří Netík říká: „I kdybych nic nezměnil, je dobré konat dobro a nepodílet se na zlu. Nejsme odpovědní za výsledky. Ty jsou v rukou Božích. Jsme však odpovědní za své jednání.“

V době natáčení (2020) bydlel pamětník coby důchodce v Týně nad Vltavou.