Vlastimil Marek (* 1946  †︎ 2021)

Nemůžeš ven z pasti, dokud nezjistíš, že jsi v ní

• v letech 1996 – 2011 připravoval rozhlasový hudební pořad Oáza

• od roku 1999 se zabýval tematikou přirozených porodů i přirozené smrti

• vydal na 20 publikací, řadu článků, autorem blogu

• zemřel 16. března 2021

Vlastimil Marek se narodil 23. srpna 1946 v Krnově. Po maturitě chtěl studovat jazyky, ale kvůli umístěnkám se na fakultu nedostal. Začal tedy studovat ekonomii a doufal, že časem přestoupí na zahraniční obchod. V té době se ale rodiče rozvedli a nemohli jej dále živit, takže nakonec vystudoval jen nástavbu cestovní ruch.

Brzy nato pamětník onemocněl. Lékaři si s jeho chorobou nevěděli rady a moc jej neléčili, takže již v mládí prošel zážitkem blízkým smrti, což ovlivnilo i jeho další postoj k životu. Zážitky z tohoto období života, hlavně nemoc a rozpor s otcem, jej vedly k přesvědčení, že životu musí čelit sám za sebe, že vše, co jej potkává, jej může zocelit, pokud tím projde, životu se postaví a půjde svou vlastní cestou.

Tento základní přístup k životu si udržel i v dobách pozdějších a díky němu také prošel životem v mnohém nezávisle na okolním dění, hledal si své vlastní zdroje a zůstal věrný svým vlastním představám.

Od mládí se věnoval umění, v 70. letech nejhlouběji zakotvil v hudbě. Hrál v kapelách Extempore, Elektrobus, Amalgám a MCH Band, vystupoval s Emilem Pospíšilem a Jakubem Nohou. Vykonával mnoho různých povolání, která však vždy volil tak, aby mohl věnovat čas svým zájmům – hudbě a duchovnímu růstu. Hudbou se zabýval prakticky i teoreticky, byl velmi aktivním členem Jazzové sekce.

Láska k hudbě přivedla Vlastimila Marka k zájmu o východní náboženství. Od roku 1975 se začal zabývat zenovým buddhismem, díky své aktivní povaze si našel duchovního učitele a začal cvičit jógu a praktikovat zen. V roce 1978 strávil dva měsíce v zenbuddhistických centrech v Polsku a v dalším roce odjel tematiku studovat do Japonska. Přeložil několik knih a později, po roce 1989, se stal jedním z duchovních vůdců a učitelů v Čechách.

V srpnu roku 1986 byl zatčen za pořádání mírového gongového koncertu a držen v cele několik týdnů. Později byl odsouzen za „poškozování zájmů republiky v cizině“. Po roce 1990 byl rehabilitován.

V roce 1989 byl aktivním členem Občanského fóra, což ho později přivedlo také do obecního zastupitelstva městské části Praha 2. Ani zde však nezakotvil natrvalo a znovu se vrátil ke svým základním životním tématům – hudbě a duchovnímu růstu.

Díky svým znalostem a zkušenostem se stal duchovním guru, byl aktivním členem mnoha sdružení prosazujících duchovní učení, přednášel o hnutí New Age a byl u zrodu mnoha aktivit a časopisů zabývajících se duchovní tematikou. Vedl a dodnes vede kurzy zpěvu a hry na tibetské mísy, přednášel o duchovním růstu a dodnes je pro mnohé guru a příkladem pozitivního přístupu k životu.

V roce 1991 se na semináři Ruperta Sheldraka seznámil s tematikou labyrintů, jeden si sám postavil a stal se inspirací pro stavbu několika labyrintů v Čechách a na Moravě.

Jedním z jeho důležitých přesvědčení je, že změníme-li sebe, změníme i svět. Jako aktivní člověk, pro něhož bylo vždy důležité najít ke všem životním peripetiím svůj vlastní postoj a názor, zachovat se tak, aby se mohl podívat do očí sám sobě, říká, že „vše, co má člověk dělat, je ukryto uvnitř něj. V důležitých obdobích života by člověk měl mít svou vlastní celu, která mu pomůže setkat se se sebou samým a nalézt odpovědi na důležité otázky.“

Po narození vnučky v roce 1999 byl Vlastimil Marek nemile překvapen situací v našich porodnicích a začal se zabývat otázkou porodů. Po nastudování zahraničních zdrojů se stal propagátorem tzv. přirozených porodů. Jak sám říká: „Špatný porod způsobuje, že člověk je vnitřně nejistý, a tím se stává i lehce zmanipulovatelný.“ Tak se jeho orientace na zenový buddhismus, lidskou svobodu a odpovědnost projevila i v konkrétních politických a obecně lidských otázkách.

V období natáčení rozhovorů (2014 - 2017) se Vlastimil Marek na svém blogu a v diskusi se svými žáky věnoval tématu „dobré smrti“, což pro něj představovalo možnost rozhodnout o své smrti sám, vstoupit do ní vědomě a v souladu s osobním rozhodnutím. K tomuto tématu říkal, že naše civilizace vylučuje smrt ze svého zorného pole a tím udržuje člověka nezralým a nedospělým. „Neumíme na svět přicházet a neumíme z něj ani odcházet.“ Nejsme spojeni s tím, co nás činí lidmi.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Paměť národa (ve spolupráci s Českou televizí) (Markéta Hrbková)