Jaroslav Lobkowicz (* 1942)

Kdo naději ztratil, vše ztratil

• studium VŠ v Německu, zaměstnán v Siemens

• 1993 - návrat do Československa

• restituce hospodářství a zámku v Křimicích

• od roku 1998 aktivní politik, poslanec PSP ČR

Jaroslav Lobkowicz je založením optimista. Po celou dobu dvacetileté emigrace v Německu pevně věřil, že se do vlasti jednou vrátí. Vrátil se a od roku 1994 opravuje zámek v Křimicích, rodové sídlo Lobkowiczů. Zámek v restituci převzal od státu v dezolátním stavu. Tehdy odhadl dobu, kterou postupná oprava zámku potrvá, na čtyřicet let. „Každý den se podaří opravit určitá část a mám z toho radost. Když to takto bude pokračovat, tak mám na každý den po čtyřicet let zaručenu malou radost. To je přece krásná vyhlídka!“

I hračky měly inventární číslo

Příslušník jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů českého původu, Jaroslav Lobkowicz, se narodil v roce 1942 v Plzni. Dětství prožil ve společnosti dalších čtyř sourozenců na zámku v Křimicích, rodovém sídle Lobkowiczů. Jeho dědeček podnikal v zemědělství, na zámku zřídili pivovar, cihelnu i zemědělskou výrobu, kde pracoval pamětníkův otec jako správce. Na zámek v roce 1942 uvalili Němci nucenou správu jako trest za to, že se pamětníkův otec Jaroslav Claude Lobkowicz připojil k deklaracím české šlechty z roku 1938 a 1939 vyjadřujícím věrnost Československé republice. Po roce 1945 se zámek vrátil do rukou Lobkowiczů. Ne však na dlouho, protože po revizi první pozemkové reformy a po druhé pozemkové reformě, které omezovaly výměru hospodářské plochy, byly hospodářství i zámek postupně vyvlastněny.

V roce 1950 převzala křimický zámek i s jeho zařízením Národní kulturní komise. Jaroslav Lobkowicz vzpomíná: „Komise rozhodla, že z Křimic se stane státní zámek, a otce jmenovali kastelánem. Dědeček měl doživotní právo na zámku dožít. Bylo potřeba provést inventuru, na všechny předměty se nalepila inventární čísla. Všechno, i naše dětské hračky, dostaly cedulku Národní kulturní komise.“ Tento relativně příznivý stav ale netrval dlouho, protože už o rok později požádal o zámek závod Škoda Plzeň, tehdy Leninovy závody, a zřídil v něm internát pro učně. Situace rodiny se změnila, jak pamětník vysvětluje: „Museli jsme se vystěhovat do budovy zámeckého pivovaru. Interiér zámku velmi necitlivým způsobem upravili, například dřevěné obložení natřeli hráškově zelenou barvou. Stejnou barvu měly i stroje v dílnách Škodovky. Vybavení zámku šlo pak do veřejné dražby a kdo co chtěl, mohl si koupit. Otec u dražby asistoval a vše zapisoval. Jednou se snažil získat zpět od nového majitele několik zarámovaných rytin z 18. století. Tentýž večer šel za ním a nabízel mu, že je koupí zpátky, i za vyšší cenu. Ten člověk mu řekl: ,Ty staré ošklivé obrazy nemám, ty jsem spálil, ale potřeboval jsem sklo, abych zasklil králíkárnu.‘“

Jen studenty dělnického původu

Otec Jaroslava Lobkowicze už nebyl kastelán, ale začal pracovat jako cestář a u silničářů zůstal až do roku 1960. Početná rodina, která ztratila svůj dřívější sociální status i příjmy, zůstala v Křimicích u některých obyvatel stále oblíbená: „Vyjít s otcovým cestářským platem a přídavky na děti nebylo snadné. Občas jsme ale našli za dveřmi oškubanou husu nebo pytel brambor, od lidí, kteří chovali dědečka a otce v úctě.“ Jaroslav Lobkowicz se po maturitě v roce 1959 hlásil na Vysokou školu strojní a elektrotechnickou, ale z kádrových důvodů nebyl přijat: „Komise z lidu mě ke studiu nedoporučila. V novinách jsem ale našel inzerát, že technické obory stále přijímají studenty. Otec tam tehdy napsal a dostal odpověď, že studenty sice shánějí, ale pouze dělnického původu. Tím pro mě studium skončilo, ačkoli můj otec pracoval tehdy jako cestář.“

Vyučil se tedy opravářem televizních přístrojů v Kutné Hoře. Na léta učňovská vzpomíná rád, na spolužáky, často syny kulaků a dalších „třídních nepřátel“, i na práci opraváře televizorů, kterou pak dlouho vykonával. „Přijímače byly hodně poruchové a práce bylo vždycky dost. Nikdy v životě jsem nevypil tolik kávy jako v době, kdy jsem opravoval televize,“ směje se Jaroslav Lobkowicz. Opravám televizí se věnoval i během své dvouleté základní vojenské služby, kterou absolvoval jako spojař telefonista a později radiotelegrafista. „Postupně jsem se vypracoval na radistu nejvyšší třídy. Z vojny jsem byl sice vyřazen v nejnižší hodnosti vojína, nikdy mě nepovýšili, ale jako radista první třídy jsem měl delší vycházky i vyšší žold. Navíc si mě nadřízení důstojníci zvali i k opravám televizí domů,“ vzpomíná pamětník na svá vojenská léta.

My se jednou vrátíme

Jako opravář televizí se živil i dál, navíc v roce 1966 začal večerně studovat vysokou školu elektrotechnickou. V politicky uvolněnější době v létě 1968 vycestoval s bratrem do Francie, kde se seznámil se svou budoucí manželkou, Francouzkou. V srpnu 1968 se rozhodl pro emigraci a krátce nato se ve Francii oženil. „Požádal jsem tedy o vystěhování na základě sňatku s cizím státním příslušníkem. Od roku 1969 jsem pak žil v Německu s československým vystěhovaleckým pasem, což mi umožnilo návštěvy rodičů v Československu. Pouze jsem musel žádat o vjezdní doložku,“ vysvětluje Jaroslav Lobkowicz, který navštěvoval rodiče často i jen na víkend. Sice se musel hlásit na policejní stanici a žádat o povolení k návštěvě země a udělení vjezdní doložky, ale mohl zůstat ve styku s rodinou.

V Německu vystudoval elektrotechniku a po ukončení školy pracoval jako vývojář u firmy Siemens až do začátku devadesátých let, kdy se vrátil do vlasti. S manželkou vychovali tři syny, na které je patřičně pyšný. Díky jeho přesvědčení, že se do vlasti vrátí, mluví všichni synové česky, ačkoli se v zemi nenarodili ani nevyrůstali: „Zásadně jsem v Německu se syny mluvil česky. Mnozí, i Češi, se mi smáli: ,Proč to děláš? Vždyť takovou řeč, kterou mluví jen deset milionů lidí, nikdy potřebovat nebudou.‘ Já jsem jim odpovídal: ,Pánové, my se jednou vrátíme. Pak budou rádi, že česky mluví.‘“

Po celou dobu dvacetileté emigrace v Německu žil Jaroslav Lobkowicz nadějí na návrat, ve své době mnohým nepochopitelnou. Dokazuje to i tato příhoda: „V roce 1986, při příležitosti oslav čtyřiceti let od konce války, jsem měl v Německu přednášku pro uzavřenou společnost o čtyřicetiletém poválečném vývoji v tehdejším Československu. Svůj výklad jsem ukončil optimistickým citátem z Jana Amose Komenského: ,Kdo statek ztratil, nic neztratil. Však kdo naději a trpělivost ztratil, všechno ztratil. Kdo zajisté posečkati nechce, až by zlé přešlo a dobré přišlo, jak jemu pomoci? Proto, milý člověče, naději nikdy neztrácej.‘[1] Tehdy si všichni v publiku ťukali na čelo, jestli jsem se nezbláznil. Pár let nato mi pak dali za pravdu.“

Jeho přesvědčení se naplnilo v roce 1993, kdy se rozhodl vrátit se s rodinou do Československa. V té době požádal o restituci zámku v Křimicích a rozhodl se obnovit rodinnou tradici zemědělského podnikání. Po složitých restitučních jednáních začal opravovat zámek, který mu vrátili po více než čtyřiceti letech socialistického hospodaření a necitlivého zacházení v zdevastovaném stavu. Opravu odhadl na čtyřicet let, ale podle jeho optimistického pohledu jde o čtyřicet let malých radostí. „Ale nejdřív ze všeho a hned po návratu jsem opravil kostelík v Křimicích, který slouží zároveň jako rodinná hrobka. Tam jednou budu bydlet asi nejdéle,“ optimisticky uzavírá své vzpomínání Jaroslav Lobkowicz.

[1]Citace z útěšného spisu Truchlivý Jana Amose Komenského, který sepsal kolem roku 1622.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Česká šlechta (Andrea Jelínková)