Vladimír Kunc (* 1955)

Celý život se honíme za uměním, ale podstata nám uniká

• průběh sametové revoluce zachytil ve filmech Čas očekávání a Fragmenty revoluce

• v Havlíčkově Brodě vybudoval videostudio

• dlouhodobě fotografuje zejména Šumavu, Vysočinu a Havlíčkův Brod

• vydal řadu publikací

Vladimír Kunc se narodil 3. října 1955 v Havlíčkově Brodě. Rodina žila v osadě Dolík nedaleko obce Petrkov, rodiče pracovali v tamním Jednotném zemědělském družstvu, otec jako agronom, matka jako ekonomka. Oba byli křtění katolíci, stejně jako jejich syn.

Vladimír vzpomíná na idylické dětství plné her v přírodě, na základní školu docházel do několik kilometrů vzdáleného Havlíčkova Brodu. Tichý, spíše samotářský chlapec měl blízko k přírodním vědám a od šesté třídy se s největším zaujetím věnoval chemii. Poté, co se nedostal na chemickou průmyslovku, přišel jeho otec s nápadem přihlásit syna na Střední průmyslovou školu zeměměřickou v Praze-Hrdlořezech.

Zeměměřič (V.) K.

Ani ne patnáctiletý Vladimír Kunc se tak ocitl na malostranském internátě, kde jednu velkou místnost obývalo pětadvacet přespolních studentů z různých středních škol. „Cestovali jsme přes celou Prahu, takže naší přísné vychovatelce, která zjišťovala, proč nejsem ve čtyři ještě na internátě, jsem třeba řekl, že tramvaj na Újezdě měla nehodu. A zatím jsem hodinu coural po Malé Straně,“ vzpomíná, jak při přesunech mezi internátem v historickém centru města a školou na periferii poznával půvaby Prahy.

V roce 1974 se pamětník přihlásil na Stavební fakultu ČVUT, kde studoval obor geodezie – kartografie. Zejména se zaměřoval na fotogrammetrii (zpracování prostorových informací z fotografií), protože v té době už naplno propadl zálibě, která se mu záhy stala i obživou – fotografování. Během vysokoškolského studia si užíval zejména určitou volnost, kterou studenti jeho oboru měli, bavila ho měření v terénu a zeměměřická soustředění. „Dokonce jsem byl ve skupině, která měla jet na Kubu dělat základní trigonometrické sítě, takže jediní jsme se místo angličtiny nebo němčiny učili španělsky. Pak tahle zakázka v rámci RVHP ale padla,“ říká dnes.

Amatér profesionálem

Mezitím ovšem pilně fotografoval, své snímky pořízené klasickým aparátem Flexaret a později speciální fotopuškou, kterou dostal od otce, rozesílal do nejrůznějších soutěží a postupně za ně začal sbírat ceny. V hledáčku měl nejčastěji svou oblíbenou přírodu – divoká zvířata či koně, ale stále častěji se zaměřoval i na snímky reportážní. Díky jedné fotosoutěži se před koncem studia dostal také na Kubu, takže školu absolvoval s odkladem až v roce 1979.

Po roční povinné vojenské službě, kterou si odbyl v Brně, Přerově a Bechyni, nastoupil Vladimír Kunc na havlíčkobrodský katastrální úřad. Úřednická práce za stolem ho ale neuspokojovala, takže se čím dál víc realizoval právě prostřednictvím focení. Intenzivně tvořil a neúnavně objížděl soutěže a výstavy. Když mu jeho známý, ředitel havlíčkobrodského kulturního domu (tehdy se mu říkalo SKP – Sdružený klub pracujících), nabídl zaměstnání, neváhal. Opustil obor, který vystudoval, a v roce 1988 začal profesionálně fotit pro kulturní dům.

Ode dneška už jen pravdu

Byl aktivním členem havlíčkobrodského fotografického klubu, spolupracoval s regionálními periodiky, svými snímky přispíval do Pochodně či týdeníku Cesta Vysočinou: „S Cestou jsme se dohodli, že pro ně nebudeme dělat jednotlivé fotky, ale rovnou jakýsi fotofejeton. Když byla nějaká akce, dali nám k dispozici pás pěti fotek. Dokonce nám je ani necenzurovali. Vycházelo to prakticky na titulní straně, to byla zajímavá práce, byť docela náročná v každotýdenním tempu.“

První vlastní výstavu měl v domovském Havlíčkově Brodě, první pražskou pak v Kulturním centru Novodvorská. Stal se také členem fotografické skupiny Oči. „To byla dosti zlomová zkušenost. Najednou zaznělo, že všechno, co fotíme, jsou – ani nechci to slovo použít. A že ode dneška fotíme jenom pravdu. Pak jsme dělali spoustu zajímavých projektů. A přeneslo se to i do havlíčkobrodského fotoklubu, kde jsme založili fotoskupinu Habr. S ní jsme fotili třeba obvyklé akce jako 1. máj, ale ne tak, jak se ‚měl fotit‘, spíš šlo o takové sondy do života,“ vzpomíná Vladimír na svou tvorbu na konci osmdesátých let. Pod vlivem skupiny dokonce opustil dvouletý Institut výtvarné fotografie, který navštěvoval a který jeho kolegové odsuzovali jako zpátečnický. Zároveň se kromě focení stále více zabýval i filmem.

Fragmenty revoluce

Pátek 17. listopadu 1989 strávil Vladimír Kunc poměrně typicky – na fotografické soutěži v Mohelnici. Teprve když se po víkendu vracel z fotografického výjezdu do Krkonoš a projížděl přes Prahu, vyšel si náhodou na Václavské náměstí. Demonstrace, kterou tam uviděl, mu vyrazila dech. Podruhé mu došla slova, když večer v Televizních novinách viděl realitě zcela neodpovídající hlouček protestujících.

Oznámil zaměstnavateli, že si bere volno, a vyrazil dokumentovat průběh sametové revoluce v Havlíčkově Brodě, kde se lidé teprve začínali ve větším počtu scházet na náměstí. Záběry, které tam pořídil, se staly základem jeho filmu Čas očekávání: „Byla tu dobrá parta lidí, kteří to organizovali a táhli. Rozhodoval jsem se, jestli budu generální stávku 27. listopadu točit v Praze, nebo v Brodě. Nakonec jsem si řekl, že tady – a rozhodl jsem se dobře. Dodneška vidím, jak se celé náměstí v tichosti otočilo zády k pódiu, když mluvil jeden z komunistů.“ U brány Pražského hradu tak pamětník natáčel až druhou volbu prezidenta Václava Havla v červenci 1990, což zachycuje jeho snímek Fragmenty revoluce.

Smysl fotografie

V nastalé svobodě chtěl Vladimír Kunc při havlíčkobrodském kulturním domě zřídit velké videostudio. Instituce na to však neměla prostředky, takže si nakonec jako soukromá osoba vzal úvěr a v pronajatém prostoru vybudoval studio vlastní. „Začali jsme tu produkovat turisticko-propagační filmy o jižních Čechách, Šumavě, Havlíčkově Brodě… Pak nás zlanařili z Novy a s osmnácti zaměstnanci jsme pro ně vyráběli regionální zpravodajství. Ekonomicky se to ale vůbec nevyplácelo, kazety s příspěvky se vozily autem do Prahy a bylo za to pár korun. Pak jsme to dělali ještě chvíli pro Primu a potom jsme toho nechali,“ vypráví o svých podnikatelských začátcích pamětník, který si zanedlouho založil také vlastní firmu na fotografické a filmové zakázky, která ho živí dodnes.

Kromě toho se ale stále věnuje umělecké fotografii, jedním z jeho životních témat se postupně stala právě zmiňovaná Šumava, o níž vydal několik autorských fotopublikací. Stejně rád ale fotí i Vysočinu a své rodné město. Lituje snad jen toho, že přes třicetiletou kariéru fotografa málo dokumentoval své bezprostřední okolí. S úctou tak mluví třeba o místním fotografovi Jelínkovi, který jako zaměstnanec stavebního odboru radnice precizně a bez přehnaných uměleckých ambicí zachytil jednu tvář Havlíčkova Brodu: „Celý svůj fotografický život mám pocit, že se honíme za nějakým uměním, aby to mělo krásné a jednoduché linky, aby to bylo učesané, aby to mělo atmosféru. A ta podstata nám uniká. Teď obdivuju fotografy, jako je třeba Honza Jelínek, které jsme dřív odsuzovali. Tam je smysl fotografie.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století TV (Robert Candra)