Petr Kubíček (* 1955)

Žádná tma není tak temná, aby se v ní člověk nerozkoukal

• v 70. a 80. letech pracoval jako horník a na poloprofesionální úrovni hrál hokej

• v roce 1989 se angažoval v revolučním hnutí

• v letech 1990–1994 zastával různé posty na jihlavské radnici

• vystřídal řadu zaměstnání, v současné době vede domov pro seniory

Petr Kubíček (nar. 7. května 1955 v Jihlavě) se od dětství věnoval sportu a snil o tom, že se stane členem reprezentačního týmu; po maturitě se chtěl zaměřit na tělesnou výchovu a pedagogiku, zjistil však, že pro studium na vysoké škole mu talent a píle stačit nebudou. Kvůli tomu, že v roce 1969 emigroval jeho starší bratr František, nešel Petr v devatenácti letech na univerzitu, ale na vojnu. Jediné štěstí měl v tom, že jako sportovci se mu v létě 1974 podařilo narukovat do libereckého Armádního střediska vrcholového sportu.

„Sportovci rukovali k prvnímu červenci. Já jsem si podal přihlášky na vysokou školu, dokonce jsem měl v Hradci domluvené angažmá – při studiu jsem tam měl chytat; jenže na politiku nestačili ani hokejoví šíbři. Mysleli si, že to nějak obejdou, že to vysvětlí, ale neprocpali mě tam. Tak jsem prošvihl termín narukování, měl jsem rukovat k prvnímu říjnu, kdy brali lidi jen k bojovým útvarům, a přijímač v Dukle bych nestihl. Zeptal jsem se svého trenéra Klapáče, co mám dělat, ten mi poradil: ,Seber se a jeď tam teď.‘ Byl jsem asi jediný voják RVHP, který narukoval dobrovolně dřív, než musel. Přijel jsem do Liberce a řekl jsem náčelníkovi: ,Posílá mě Klapáč. Měl jsem tu správně být od prvního, ale nešlo to kvůli škole.‘ Dva dny jsem tam chodil v civilu, protože pro mě nic neměli; pak si mě tam nechali. Přijímač jsem absolvoval a díky tomu jsem zůstal v Dukle.“

První rok vojenské služby Petr Kubíček splnil v libereckém středisku a několik prvoligových zápasů sehrál jako náhradní brankář jihlavské Dukly. Slibně započatou kariéru profesionálního hokejisty však záhy zničila politika: kvůli bratrově emigraci Petr nemohl vyjet do Winnipegu na hokejové mistrovství juniorů a v létě 1975 mladého brankáře přeřadili z jihlavské Dukly do druholigové Vojenské tělovýchovné jednoty Mělník, která sportovcům nabízela nesrovnatelně horší zázemí. „Náplní člena Armádního střediska vrcholového sportu bylo provozování sportu. V závislosti na tom, jestli byla sezona, se trénovalo jednofázově, dvoufázově, nebo třífázově, dělal se prakticky jen sport. Člověk k tomu měl i nutriční kalorickou stravu, kapesné a poměrně velkou svobodu. Naproti tomu u mělnického útvaru bylo hlavní zaměstnání vojenské, teprve po zaměstnání jsme měli čas na hokej a poplach měl přednost před hokejem. Platil tam vojenský dril, úměrně tomu vypadaly i podmínky,“ popisuje Petr Kubíček a dodává: „Přestup do Mělníka jsem vnímal jako vyhazov z vlaku, který mě mohl vézt tím směrem, po kterém jsem toužil: hrát hokej a třeba se tím i živit. Navíc to znamenalo ztrátu ambic.“

Čtrnáct let v dolech a v hokejové brance

Po dvou letech na vojně si Petr Kubíček musel hledat zaměstnání. Jako absolvent gymnázia bez další specializace nemohl získat žádný kvalifikovaný post, a když mu příbramské hokejové družstvo nabídlo angažmá, rozhodl se, že nastoupí do uranových dolů. V Příbrami po šestihodinové směně pravidelně chodil na stadion, celé odpoledne cvičil s dospělými a trénoval děti i dorost. Poté, co tým postoupil do první ligy, se Petru Kubíčkovi zkrátila pracovní doba na třetinu, zbytek času měl vyhrazený na hokej.

Po sedmi letech v Příbrami Petr Kubíček přestoupil do Žďáru nad Sázavou. Do konce 80. let formálně pracoval na uranových dolech na Rožínce, ale prakticky za Žďár jen hrál hokej. Na přelomu 80. a 90. let Petr Kubíček začal pracovat v Jihlavě, kde vždy měl své bydliště, a stal se brankářem jihlavského družstva.

S rodinou svého bratra Františka, který se usadil ve Švýcarsku, se Petr Kubíček shledal poprvé v roce 1981. Téměř veškerý kontakt s Františkem se omezoval na korespondenci a telefonáty, vycestovat na Západ bylo téměř nemožné; o to více Kubíčkovy zasáhla Františkova předčasná smrt. V roce 1986 se na pozvání vdovy Flavie pozůstalí pokusili vydat do Švýcarska na pohřeb, během několika málo dní zajistili automobil i cestovní doklady. Na hranicích ve Strážném je však zadrželi policisté a po důkladné prohlídce vozu i několikahodinovém výslechu dospěli k názoru, že Kubíčkovi chtějí v zahraničí zůstat. Navzdory dlouhému jednání strážníci povolili vycestovat jen matce a Petrovu bratru Milanovi, zbytek smutečních hostí v cestě pokračovat nemohl, což Petr velmi špatně nesl.

Sny se plní

O to větší euforii Petru Kubíčkovi přinesla sametová revoluce: v polovině listopadu doprovázel svou manželku na pracovní cestě do Prahy, byl svědkem demonstrací na Václavském náměstí a zažil vyhlášení stávky umělců. Dvacátého listopadu 1989, ihned po návratu domů, se Petr Kubíček v Jihlavě postavil do čela revolučního hnutí, jako zástupce dělníků se spojil se studenty, pomáhal organizovat výjezdy do menších obcí a účastnil se veřejných debat.

Po pádu komunistického režimu se Petr Kubíček angažoval v komunální politice – pomáhal s přípravou prvních svobodných voleb, vstoupil do městské rady, vedl správní odbor a následně živnostenský úřad, zřídil informační centrum a založil městskou policii. Jihlavskou radnici Petr Kubíček opustil v roce 1994, v následujících letech vystřídal řadu zaměstnání (působil jako ředitel hotelu, taxikář, redaktor Mladé fronty či jako řidič sanitky), dnes spravuje domov pro seniory. Sportu se Petr Kubíček věnuje dodnes, v pětačtyřiceti letech dokonce vycestoval jako český hokejový reprezentant do Kanady. Tak se, jak sám říká, ukazuje, že sny se plní – a žádná tma není tak temná, aby se v ní člověk nerozkoukal.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Paměť národa (ve spolupráci s Českou televizí) (Vít Pokorný)