Ludmila Kobzíková (* 1943)

K životu stačí krajíc chleba a hrnek mléka

• absolventka gymnázia v Břeclavi a pedagogické školy v Boskovicích

• pracovala jako učitelka mateřské školy ve Staré Břeclavi

• působila ve folklorním souboru Břeclavan

• dlouholetým primášem Břeclavanu byl její manžel Josef Kobzík

Ludmila Kobzíková vypráví nejen svůj příběh, ale také příběh svého manžela Josefa Kobzíka. Vyrostla v zemědělské rodině v obci Hlohovec mezi Lednicí a Valticemi. Vystudovala gymnázium a pedagogickou školu, poté nastoupila coby učitelka v mateřské škole.

Její budoucí manžel pocházel z dobrých rodinných poměrů, vystudoval lékařství a věnoval se hygieně. Po studiích založil v Břeclavi folklorní soubor Břeclavan, v němž působila také pamětnice. Díky hudbě se seznámili a později uzavřeli manželství, díky hudbě také mohli opakovaně cestovat do zahraničí. Jedna z cest se jim téměř stala osudnou – když pašovali dopis od primáře valtické nemocnice pro jeho dceru, emigrantku. Oba čelili různým pracovním restrikcím, vážnější dopady na jejich životy však tato událost naštěstí neměla. S úlevou pak přivítali sametovou revoluci.

Folklor jí otevřel dveře do světa

Ludmila Kobzíková se narodila 4. března 1943 v Hlohovci na Břeclavsku, kde také absolvovala základní školu. Vyrůstala v zemědělské rodině moravských Charvátů (Chorvatů), která byla v 50. letech proti své vůli donucena vstoupit do družstva. Otec Jakub se vstupu do družstva bránil, nakonec jej přijela přesvědčovat delegace. Na otcův odpor doplatila sestra Marie, která musela opustit práci v Gumotexu a nastoupila pak jako průvodkyně na zámku v Lednici. Po základní škole zamířila Ludmila na gymnázium v Břeclavi a dále pak na pedagogickou školu v Boskovicích. Po absolvování definitivně opustila své zemědělské kořeny a začala pracovat v mateřské škole v Břeclavi. Klíčovou součástí jejího života se stal folklor. Zpívala a tančila v souboru Břeclavan, za jehož primáše Josefa Kobzíka se později provdala.

V roce 1961 se se souborem poprvé vypravila do zahraničí, do Itálie. Tam měli několik dnů zakázáno vystupovat, protože ženy z tanečního souboru měly červené sukně. Úřady si myslely, že tím propagují komunismus. Situaci se později podařilo vysvětlit a soubor, který do Itálie přijel s čistě lidovým programem, nakonec přece jen vystoupit mohl. O rok později pak vyrazili do Švýcarska, kde soubor navázal přátelské vztahy s tamějším milovníkem folkloru, který později navštívil také tradiční hody v Československu, v Tvrdonicích. Díky tomuto vztahu opakovaně vystupovali třeba ve švýcarském Lausanne.

Manžel Josef Kobzík

Josef Kobzík se narodil 18. března 1929 ve Staré Břeclavi a velký vliv na něj měl jeho otec, učitel, který hrál na cimbál. Dle vyprávění měl pěkné dětství a velmi dobré rodinné zázemí. Vyrůstal v Hovoranech, kam byl otec pracovně přemístěn. Manžel vystudoval gymnázium v Hodoníně a po něm pokračoval ve studiu medicíny v Brně. Během studií se zapojil do několika hudebních souborů, třeba do Slováckého krúžku. Po dokončení medicíny v Brně zůstal a současně založil v Břeclavi folklorní soubor.

Cimbálový soubor Břeclavan vznikl v roce 1954 a k jeho zakladatelům patřil i Josef Kobzík. Stal se vedoucím a zároveň primášem souboru a staral se o úpravy písní. Začínali zkoušet v hudební škole, později nad souborem převzal ochrannou ruku podnik Gumotex. Mezi první sólistky souboru patřila sestra pamětnice, Marie. Později k souboru přibyla také taneční skupina. Okolo roku 1960 soubor realizoval i některá “ideologická” vystoupení, například na podporu dožínek. Dále vzniklo pásmo k výročí osvobození Rudou armádou a Josef Kobzík k této příležitosti složil několik písní.

Vyhnání z Brna

Po ukončení medicíny působil Josef Kobzík v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, stal se hygienikem brněnských nemocnic. Vyjádřil však nesouhlas s okupací v srpnu 1968 a musel pak ze své pozice odejít do Břeclavi. V roce 1970 jej vyloučili z komunistické strany, do které vstoupil v roce 1968. “Měl své zásady, za které to pak v životě odnášel,” vzpomíná na manžela Ludmila Kobzíková. Na břeclavské hygieně nesměl po nějakou dobu zastávat žádnou vedoucí pozici, což se změnilo až v pozdějších letech.

Josef Kobzík se poprvé oženil ještě za studií. S první ženou Jarmilou měl syna Josefa. Když po vyloučení ze strany odešel do Břeclavi, s pamětnicí se už několik let znali z Břeclavanu. V roce 1972 se vzali, společně vychovali dvě děti. Svatba se však neobešla bez komplikací. Neproběhla v kostele, a věřící rodiče Ludmily proto na svatbu nepřišli a svazek neuznali. Ze stejných důvodů pak ani nepomáhali s výchovou dětí. Právě kvůli dětem musela pamětnice omezit své působení v souboru, který jezdil opakovaně do zahraničí.

Dopis, který zkomplikoval život

Kobzíkovi se znali s primářem valtické nemocnice Jelínkem, který je jednoho dne požádal o laskavost. Primář měl jedinou dceru, která i s manželem a dvěma dětmi emigrovala do zahraničí. Když měl jet soubor v roce 1982 znovu do Švýcarska, primář poprosil manžela, zda by jí za hranice odvezl dopis. V samotném dopise, který pamětnice s dovolením lékaře přečetla, pak krom obyčejných věcí stálo, že mají žít skromně, že k životu stačí krajíc chleba a hrnek mléka, a především aby si vážili svobody. Tato věta uvízla Ludmile Kobzíkové v paměti.

Manžel dopis brát nechtěl, ale pamětnice balila kufry, starala se u toho o malé děti a podle svých slov ho v kufru zapomněla. Na celnici v Mikulově se pak vždy vybíralo několik lidí, kteří museli jít na prohlídku zavazadel - mezi nimi byla i Ludmila. “Já jsem si v ten moment uvědomila, že tam ten dopis je,” vzpomíná. Později si situaci s manželem vysvětlovali tak, že byli vybráni k prohlídce na základě odposlechu, protože primář údajně dceru telefonicky informoval, že od nich dopis dostane.

Rodina musela nést důsledky. Pamětnice nesměla rok navštěvovat soubor, dostala důtku a zpívala jen na pohřbech. Manžel byl popotahován za protistátní činnost a nesměl několik let dostávat odměny. Jedinou “citlivou” větou v dopise přitom byla ta o svobodě. Josefu Kobzíkovi dokonce zakázali, aby dělal primáše a chtěli, aby přestal vystupovat. Proti tomu se ale vzbouřil soubor, který bez něj nemohl fungovat, a manžel tedy vystupoval dál.

Emigrace nepřicházela v úvahu

Josef Kobzík uměl francouzsky i německy a ve Švýcarsku mu dle pamětnice nabízeli, zda by nechtěl emigrovat. On ale emigrovat nechtěl a říkal: “Já kdybych tady zůstal, tak do roka zemřu.“ Jeden československý krajan, se kterým Josef Kobzík hrál na studiích, za ním jednou ve Švýcarsku přišel a chtěl si se souborem zahrát, ale Josef mu musel vysvětlit, že by je za to čekaly doma velké postihy.

Po roce 1989 byl manžel rehabilitován a vrátil se do Brna, kde se věnoval nemocniční hygieně. Později působil jako ředitel hygieny v Hodoníně. Zemřel v roce 2000. Pamětnice na něj vzpomíná jako na muže, který pomáhal druhým a měl mezi lidmi přirozenou autoritu.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj (Stanislav Biler)