Dalibor Knejfl (* 1925)

Od vládního vojska k italským partyzánům a zpět

• za války krátce nuceně nasazen v závodě Junkers v Hradci Králové

• na podzim 1943 vstoupil do vládního vojska, 11. prapor v Rychnově nad Kněžnou, pěší rota

• 24. května 1944 vyslán s vládním vojskem do Itálie na hlídání tratí

• 21. června 1944 přeběhl k italským partyzánům

• od června do prosince 1944 působil u partyzánských skupin Carlo Carli a Pudlo (nazvané podle velitelů skupin) a ve 41. a 43. garibaldovské partyzánské brigádě

• 6. prosince 1944 zajat německými jednotkami

• do 6. února 1945 vězněn v Turíně, Veroně a v Peschieře

• přeřazen zpět k vládnímu vojsku do pracovního oddílu

• 28. dubna 1945 osvobozen americkou armádou

• po válce odcestoval zpět do Československa

• sloužil v Chlumci nad Cidlinou, Mladé Boleslavi a v Turnově

• po odchodu do civilu vystřídal řadu zaměstnání, naposledy kontrolorem hasicích přístrojů

Sokolové v Lázních Bělohrad[1]

Dalibor Knejfl se narodil 14. ledna 1925 v Lázních Bělohrad v tehdejším Československu. Tatínek Karel pracoval se svým otcem jako pekař, ale poté se zaměřil na železářství. Pamětník se učil u svého otce a poté se měl jít vyučit v Hořicích v textilním oboru.

Otec byl v obci náčelníkem Sokola a v letech 1928–1930 pomáhal vybudovat místní sokolovnu. Cvičila celá rodina, Dalibor Knejfl začal jako žáček a cvičila i sestra a maminka Věnceslava: „Celý týden se pravidelně cvičilo a bylo i kino – ve středu, v sobotu a v neděli. V pondělí ženy cvičily, v úterý muži, ve čtvrtek zase ženy a v pátek muži. Byl jsem také na všesokolském sletu v roce 1938 v Praze jako žák třetího stupně. To už jsem normálně cvičil.“

V období stanného práva během nacistické okupace byl v Lázních Bělohrad zatčen sokol a tiskař Vojtíšek, který podporoval parašutisty: „V tom má prsty jeden, co něco prozradil. Táhl s Němci. [Když je odváželi, byl jste u toho?] Nebyl. Celá rodina byla odvezena, otec starý, oba bratři, pak jeden dělník a jeho manželka. Bratr dělal doma lumpárny a tátovi bral korunky. Tak otec vyjednal přes nějakého zástupce, že se bratr půjde učit k Richterovi. Tam dělal spojení s Vojtíškovými. Ale na něj nepřišli a bratr šel potom do reichu.“

Nucené nasazení v Hradci Králové

Poté, co se pamětník vyučil v textilním oboru, však mistrovi zavřeli obchod, a tak byl Dalibor Knejfl asi tři měsíce nasazen v Hradci Králové v závodě Junkers: „Musel jsem dělat v Hradci Králové a tam jsem si namluvil svoji první ženu. Bratranec Karel Jurajda mně pak povídá: ‚Koukej si podat žádost k vládnímu vojsku.‘ Tak jsem byl v tom odboji, co byl ve vládním vojsku.“

S vládním vojskem v Itálii

Dalibor Knejfl si podal přihlášku v Hradci Králové a vzpomíná, že se společně s ním přihlásilo dalších čtyřicet mužů. K vládnímu vojsku se však vybírali vhodní adepti, a služba tak nebyla samozřejmá – pamětníkovi prý pomohlo jeho „německé“ příjmení. Dalibor Knejfl vstoupil do 11. praporu v Rychnově nad Kněžnou a od října 1943 tam prodělával výcvik. Ten poté probíhal i v Kostelci nad Orlicí a střelba se cvičila ve Vysokém Mýtě. Ve vládním vojsku měli vojáci žold, stravování a ubytování, ale také se museli učit německý jazyk.

Ve Vysokém Mýtě prodělal i telefonní kurz a jednomu vojákovi zde údajně zachránil život: „Četař nám vykládal telefony a on tam koukal u okna. Tak jsem šel honem k němu a chytil jsem ho za nohu, protože tam tenkrát byly pod oknem elektrické dráty. Ten se pak dostal s Krtečkovou skupinou, co byli taky od našeho praporu, do Francie. Tak pak přišel se západní armádou.“

Vládní vojsko bylo dne 24. května 1944 vysláno do Itálie: „Plukovníci jeli do Prahy a my jsme už věděli, co jsme v tom byli organizovaní, že jedeme do Itálie. Tak plukovníci přijeli a já jsem poslal domů pro italské slovníky a italské učebnice. A jeli jsme do Itálie. Sem tam nějací byli, že táhli s Němci, ale většina byla: utéct do italských hor nebo někam přeběhnout.“

Kromě uniforem měli „vladaři“ jen pušky a plynové masky. Dalibor Knejfl byl nejprve ubytován v kasárnách ve Fossaně, poté se přemístil do kasáren v Piavě – toto město se proslavilo významnou bitvou v první světové válce – a od 9. května 1944 hlídal tratě v údolí Susa, konkrétně na trati Bussoleno–Meano. Společně s dalšími vojáky zde držel stráž proti partyzánům: „Jednou v noci jsme šli hlídkovat po trati, šli jsme až tak daleko, co byli zase další, a zpátky. Pak nám to zakázali. Pak se hlídala vždy jen část tratě, kde byla strážnice.“

Dalibor Knejfl vzpomíná, že se mu v Itálii líbilo. Vycházky prý měli každý den, drželi služby, dělali obchůzky po městě a chodili i na víno. Na trati však také bydleli u jednoho z italských vojáků, od kterého se dozvěděli, že v nedalekém domě žije partyzán.

„Tak si Jan Moučka s Františkem Bogdou vzali ode mě slovník a šli tam jako pro mléko a že by chtěli k jejich partyzánům. Jejich syn Gino byl zástupcem velitele skupiny, tak přišel s velitelem a domluvil se maskovaný přepad, aby nacisté nedělali doma represálie. Tak se střílelo do vzduchu. Tak jsme zdrhli.“

Přeběhnutí bylo zinscenované, „vladaři“ měli totiž odůvodněný strach, že by úmyslným přeběhnutím k partyzánům ohrozili svou rodinu, a proto bylo potřebné se s partyzány domluvit na „dobrovolném“ zajetí. U těchto partyzánů přespali do rána a poté odešli k jiné skupině.

U italských partyzánů

Dalibor Knejfl se tak spolu s dalšími vojáky vládního vojska dostal dne 21. června 1944 k italským partyzánům a již o pět dní později podnikl svou první akci. Vládní vojáci plánovali přechod do Francie, ovšem část z nich – včetně pamětníka – nakonec zůstala v Itálii: „Rodiče dostali zprávu, že jsem nezvěstný, a oni si mysleli, že jsem v protektorátu shozený. V Turíně totiž byli tři Češi, kterým jsme dali adresy, a oni poslali rodičům pozdravy na Vánoce. A ty byly posílané z kláštera z Myšic. Tak čekali, že se přijdu domů podívat.“

Pamětník dostal u partyzánských skupin kvůli svému mládí přezdívku Bambino. U partyzánské jednotky s názvem Carlo Carli (podle velitele skupiny) prý nebyl hlad, Dalibor Knejfl vzpomíná hlavně na rýži a těstoviny. U partyzánů se vojáci připravovali na osvobozování americkou armádou a mezitím museli odolávat německým a italským jednotkám a zároveň proti nim konat výpady. Pamětník říká, že museli proti německým jednotkám udržet silnici, ale i malou pevnost.

Dalibor Knejfl původně patřil k 11. praporu, a když se dozvěděl, že ve skupině s názvem Pudlo (také podle velitele Aloise Pudla) působí vládní vojáci z 12. praporu, rozhodl se spolu s dalšími „vladaři,“ že k nim přejdou. Prý je lákala vidina vstupu do československé armády na Západě.

Dne 14. září 1944 se pak tato skupina českých vládních vojáků začlenila do 41. garibaldovské partyzánské brigády a následně do 43. partyzánské brigády. „Vladaři“ měli stále stejný úkol – ostrahu cest a území. V listopadu 1944 však přišla velká protipartyzánská operace, na kterou doplatil i sám pamětník.

Zatčení a zpět do vládního vojska

Dne 4. prosince 1944 se „vladaři“ chtěli probojovat přes údolí Susa k francouzským hranicím, ale již o dva dny později byli obklíčeni: „Už tam prý Němci nejsou, tak jsme vylezli ze skrýší, a najednou se objevili. Zachránil nás jeden desátník, byl to esesák, Rakušák, protože nás chtěli zastřelit.“

Stejné situaci – hrozbě zastřelení – musel prý Dalibor Knejfl čelit ještě dvakrát, ale vždy byla střelba odvolána díky rakouskému desátníkovi: „Tak jsme se ho ptali, proč je u SS. On přišel do Hitlerjugend a pak automaticky k SS. Pak nás předával na gestapo v Turíně. Tam nás nechtěli, tak nás předali k polnímu četnictvu.“

Dalibor Knejfl tak byl s vládními vojáky vězněn i ve Veroně: „Tak jsme šli do zajateckého tábora a tam jsme mluvili s Čechy, kteří byli v zajateckém táboře. Prý jsme měli říct, že jsme Angličané. No jak, anglicky? To by nás poslali hnedle. Ještě jsme od těch zajatců dostali cigarety a šli jsme do Peschiery.“

Zajetí „vladařů“ provázel strach, protože mohlo dojít k odhalení dobrovolného vstupu vojáků k partyzánům. Gestapo i četnictvo totiž byly stále přesvědčeny, že „vladaři“ byli zajati italskými partyzány. Kvůli strachu z odhalení tak vojáci ve vězení dokonce snědli doklady dokazující svůj vstup k partyzánům, díky šťastným okolnostem byli osvobozeni a putovali zpět ke vládnímu vojsku – ovšem už jen k pracovnímu oddílu. V tomto oddílu nemohli být ozbrojeni a vykonávali pouze pomocné práce.

Osvobození americkou armádou

Tou dobou se již z jihu Itálie blížila americká vojska: „Tak jsme čtyři zůstali ve skalách u obce Nago a ostatní šli nahoru na Doss Alto. Ráno jsme vylezli, koukali ven, byl tam nějaký přesun, ale ještě jsme nic z dálky nepoznali. Vojáci měli normálně rezaté uniformy, tak jsem řekl: ‚Dejte sem polní lahve, jdu dolů. Když to budou Němci, takže ustupujeme a máme raněné.‘ Tak mně dali lahve, šel jsem dolů a oni to byli Američané. Zrovna bylo střídání polních stráží a seržantem tam byl americký Polák. Tak jsem se s ním domluvil, on mě dovezl za velitelem a velitel už měl obsazenou kancelář naší roty. Byl americký kapitán a byl to Čech. Tak jsme se domluvili, ať jdu pro ně.“

Vojáci vládního vojska byli převezeni do jihoitalského Lago di Garda u Nogary a poté do Florencie. Zde prý slyšeli o Pražském povstání a chtěli jít bojovat do Prahy, ale to jim Američané nedovolili.

Po válce odjel Dalibor Knejfl s dalšími vojáky vládního vojska do Československa a s nimi přijeli i českoslovenští kolaboranti, včetně známého nacisty Jana Rysa-Rozsévače, vůdce československé pronacistické strany Vlajka, který byl v Itálii zajat během hlídání velitelství ve Veroně: „Dělali jsme jako členové vojenské policie patroly u Verony. Přišla k nám Italka, že je tam nějaký člověk a vůbec mu nerozumí. Tak jsme tam šli, slyšeli jsme zřetelně češtinu, a tak jsme chtěli doklady. Už dělali falešné doklady, ale vytištěné, zatímco v té době vydávali ještě předtištěné. To nám bylo divné, tak jsme to dali na velitelství, major byl také vytažený z vládního vojska a měl pucáka,[2] který byl z Bydžova. Ten ho poznal.“

Po válce

V Praze byli vojáci ubytováni v žižkovských kasárnách, pobyli zde asi čtrnáct dní a poté dostali dovolenou. Služba vojáků z vládního vojska nemohla být započítána do prezenční služby v novém československém státu, a tak měli být „vladaři“ zařazeni do vojenské služby. Dalibor Knejfl byl zařazen do Chlumce nad Cidlinou, kde cvičil nováčky a průzkumnou četu, a poté do Mladé Boleslavi: „V říjnu byla přísaha, já jsem přišel v americké uniformě a major, velitel roty, mě vyhodil, že v té šaškárně chodit nebudu. Chtěl mě vidět v německé uniformě, ve které jsem sloužil. Já jsem nechodil v německé, chodil jsem v americké uniformě.“

Poté byl převelen do Turnova a sloužil u zásobování. Nakonec odešel z armády a pracoval v prodejně na Karlovarsku a také jako zřízenec v evidenční kanceláři továren na porcelán. Kvůli platu se však vrátil do armády: „Tak mě vzali, ale za dva roky mě vyhodili. (...) Když mě vyhodili, tak jsme šli sem do Ústí nad Orlicí. Žena sem chtěla, protože jezdila s dcerou do Hradce Králové.“

Dalibor Knejfl poté pracoval u bratrance Karla Jurajdy v textilní továrně (dnes Elitex) v Ústí nad Orlicí, v lanškrounské Tesle, jako seřizovač a poté v papírnách. Nakonec se uchytil jako kontrolor hasicích přístrojů v Pardubicích, kde pracoval až do důchodu. Se svou manželkou Miladou bydlel v Dolní Dobrouči. Manželka však v roce 1981 zemřela, a tak se pamětník oženil v roce 1982 podruhé. V současnosti stále žije v Dolní Dobrouči.

[1] Částečně zpracováno díky stati o Daliboru Knejflovi vyvěšené na internetových stránkách ČSOL Ústí nad Orlicí (http://www.csol-uo.cz/index.php/nasi-veterani/dalibor-kneifl), autorem je Kristýna Havlíková.

[2] Důstojnický pobočník.