Hubert Kirchner (* 1936  †︎ 2022)

Utečenci

• po válce pracoval na státním statku

• úřady jim neumožnily dodatečný odchod do NSR

• v roce 1959 se oženil s Němkou Marií Brixovou

• zemřel 23. prosince 2022

Hubert Kirchner se narodil 2. ledna 1936 v německé obci Kamnitz (dnes polské město Kamienice), tehdy ležící v pruské části Slezska hned u hranic s Československem. Stejně jako naprostá většina místních obyvatel byli i jeho rodiče německé národnosti. V březnu roku 1945 padl jeho otec ve wehrmachtu. Matka tak zůstala na konci války sama se třemi malými dětmi. Před postupující frontou proto odešla k prarodičům pamětníka do obce Ober Hermsdorf (dnes polské město Jasienice Górna). Příchod sovětských vojáků rodinu nijak nezasáhl, ale hned po válce si prý Poláci v obci vyřizovali účty s místními Němci. Matka proto i s dětmi utekla do Československa. Několik měsíců pak žili bez prostředků v dnes již zaniklé obci Hraničky (něm. Gränzdorf) v samém srdci Rychlebských hor. Na jaře roku 1946 musela rodina na příkaz úřadu opustit republiku. Z Polska je ale hned vyhnali zpět. V doprovodu ozbrojených četníků je čekala další cesta k hranicím, kde je opět polská strana nepřijala. Jako utečence pak rodinu ani nezařadili do odsunu Němců, a tak již zůstala v Československu.

V pruském Slezsku

Do svých devíti let žil Hubert Kirchner v pruské obci Kamnitz. Obec stála před válkou hned u hranic a svou výstavbou navazovala na Bílou Vodu (německy Weisswasser) v Československu. Rodina měla v Kamnitzu pronajatý domek s kovárnou. Otec prací v kovárně také živil rodinu. Během druhé světové války ale musel narukovat do wehrmachtu a v sedmatřiceti letech v březnu roku 1945 padl někde v Itálii.

Hubert Kirchner nemá moc vzpomínek na svou rodnou obec. V paměti mu zůstaly hlavně ty z konce druhé světové války. Vypráví o průchodu utečenců ustupujících před frontou, o pochodech smrti vězňů z koncentračních táborů procházejících obcí. Už jako malý chlapec si prý uvědomoval, jaké utrpení tito lidé museli prožívat.

V březnu 1945 přijeli pro členy rodiny prarodiče a odvezli je na své hospodářství do tehdy pruské obce Ober Hermsdorf. Dnes se tato polská obec jmenuje Jasienice Górna a přímo navazuje na Horní Heřmanice v Česku. Rodina zde přečkala přechod fronty i konec války. Jediným ohrožením prý tehdy byl výbuch letecké pumy asi dvě stě metrů od hospodářství. Ani na sovětské vojáky nemá pamětník žádné negativní ani pozitivní vzpomínky, protože v obci zůstali jen velmi krátce.

Utečenci

Mnohem horší dny nastaly, když správu nad obcí převzali Poláci. Většina z nich byla v obci nasazena na práci během druhé světové války a ti prý začali pořádat nájezdy na místní Němce. Hodně německých rodin údajně ještě v roce 1945 z obce vyhnali. V ohrožení tehdy byla i rodina Kirchnerových s prarodiči, zastal se jich ale Polák Walentyn Wozný, kterého německé úřady za války nasadily na práci právě k prarodičům.

Matka Gertruda Kirchnerová se přesto v červenci roku 1945 rozhodla se svými třemi dětmi utéct do Československa. „Matku chtěli zavřít, protože jí na šicím stroji chyběl jeden řemen. Nadávali jí, kde je a že ji zavřou. Přišla za námi a řekla, že jdeme pryč, do Československa,“ vzpomíná Hubert Kirchner, který byl tehdy jako devítiletý chlapec nejstarší z dětí. Spolu s nimi se prý do Československa vydalo na čtyřicet Němců. Už předtím obec opustila matčina sestra Otilie Peterová také se třemi dětmi. Měla vlastní hospodářství a Poláci ji na něm prý surově zbili.

Měsíc pak rodina strávila v obci Horní Heřmanice hned za hranicemi, než přišel příkaz k opuštění republiky. Celá skupina německých utečenců se proto vydala do Kladska. V obci Nové Vilémovice (německy Neuwilmsdorf) je zastavil místní český starosta a nabídl jim, ať zůstanou v blízké osadě Hraničky (německy Gränzdorf). V této malé osadě uprostřed Rychlebských hor tehdy žilo něco kolem sto padesáti německy hovořících obyvatel. Kirchnerovi se tam nejprve ubytovali v sále místního hostince a pak spolu se třemi rodinami v malé jednotřídní škole. Zcela bez prostředků tam zůstali několik měsíců. V květnu 1946 přišel další rozkaz k okamžitému odchodu z Československa. Opět se celá skupina vydala do Kladska. „Poláci nás tam jednu noc nechali a pak jsme se museli s doprovodem vrátit. Šli jsme zase do školy v Hraničkách. Stihli jsme jenom uvařit a sníst brambory a přinesli nám německy psaný rozkaz, že máme okamžitě zmizet z Československa. Tak jsme šli do Bernartic a zastavili jsme u hranic s Polskem. Až k hranicím nás doprovodili s puškou a nasazeným bajonetem. Na hranicích jsme čekali, co bude. Najednou zmizeli Poláci, zmizeli žandáry a hotovo. My jsme tam zůstali sami. Tak jsme se vrátili,“ vypráví pamětník.

Celá rodina se pak vrátila do Hraniček. Nebyli nikde zaregistrovaní, a tudíž ani nedostávali přídělové lístky. Zůstali tak zcela odkázáni na milodary ostatních a matka si sem tam přivydělala šitím. Následně však naprostou většinu místních Němců odsunuli do Německa. Hubert Kirchner vzpomíná, že jim pak hodně pomohla rodina Schlegelových, která jako jedna z mála do odsunu nemusela.

Kirchnerovy do odsunu Němců také nezařadili. Nejspíš z důvodu, že pocházeli z pruské části Slezska, a tudíž chyběla jejich registrace na československých úřadech. Po několika měsících pobytu v Hraničkách se rodina přestěhovala do nedaleké obce Horní Fořt. Matka tam našla práci v pastvinářském družstvu, protože měli po odsunu Němců nedostatek pracovních sil. Do práce v družstvu se musel zapojit i tehdy sotva náctiletý Hubert.

Osada Hraničky pak zpustla. Příchod nových osadníků do osady ležící na hranicích úřady zakázaly a prázdné domy byly vydrancovány a vykradeny. Zkázu dokončili vojáci československé armády, kteří na přelomu 50. a 60. let minulého století domy rozbořili. Zůstal jen dům rodiny Schlegelových, na kterou právě Hubert Kirchner s vděčností vzpomíná. Franz Schlegel se stal také posledním obyvatelem této osady, ve které žil ještě v roce 2001. Přesto je to i dnes hezké místo. V nadmořské výšce sedm set metrů se náhle uprostřed lesa vynoří rozlehlé louky s remízky, v nichž se nacházejí obvodová zdiva bývalých stavení.

Odchod nepovolen

V lednu roku 1948 se rodina přestěhovala do Tomíkovic. Matka tam nastoupila v místním pastvinářském družstvu a posléze státním statku. Na rozdíl od jiných německých rodin nemuseli na práci do vnitrozemí, organizovanou v rámci rozptýlení zbylých Němců. „Matka se nějak šprajcla, tak nás nechali tady,“ dodává pamětník. Hubert Kirchner v Tomíkovicích konečně po třech letech opět nastoupil do školy. Měl za sebou jen dva a půl roku německé školy a neuměl česky. Šel přitom rovnou do čtvrtého ročníku. Ve škole prý tehdy děti mluvily mnoha jazyky, protože jejich rodiče přišli do pohraničí nejen z českého vnitrozemí, ale také z Rumunska, Podkarpatské Rusi a Polska. Místní učitel byl prý ale velmi trpělivý a šikovný, a i když Hubert Kirchner školu končil již v šesté třídě, mluvil dobře česky a zvládl také učivo základní školy.

V roce 1951 rodina zažádala o odchod do Německa, kde měli většinu příbuzenstva. Mezi nimi i prarodiče z Ober Hermsdorfu (Jasienice Górna). Sestru matky, která se svými dětmi a Kirchnerovými absolvovala celou anabázi s útěkem a vyháněním, úřady tehdy do Německa pustily. Měla tam totiž svého manžela, který v Německu zůstal hned po návratu z fronty. Rodině Kirchnerových ale odchod zakázali z důvodu nedostatku pracovních sil na státním statku. Na něm také Hubert Kirchner pracoval až do penze.

V roce 1959 se pamětník oženil s Marií Brixovou, která byla také německého původu. Její rodina pocházela z nedalekého Bílého Potoka (německy Weissbach) a také ji nezařadili do odsunu Němců. Doma pak manželé mluvili svým rodným jazykem, což přinášelo nemalé problémy jejich pěti dětem. „Když šla jedna z dcer, Silva, do školky, tak neuměla česky. Byla tam uklízečka a ta uměla výborně německy, tak překládala,“ vzpomíná Hubert Kirchner, který v době natáčení v roce 2014 žil v Kobylé nad Vidnávkou ležící jen třicet kilometrů od jeho rodné obce. Hubert Kirchner zemřel 23. prosince 2022.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)