Miriam Kama roz. Langová (* 1938)

Nechtíc jsem si zvykla

• prosinec 1964 odjezd do Izraele

• v Izraeli vyučovala hudbu, vdala se, založila rodinu

• 70. léta s manželem 5 let na Barbadosu

• od 1990 aktivní ve sdružení Čechoslováků v Izraeli

V Izraeli žije Miriam Kama přes padesát let. Do země přišla z tehdejšího Československa spolu s maminkou a podle svých slov si jen nerada zvykala na izraelskou mentalitu. „Je mi zde dobře, stěžovat  si nemůžu. Ale lidé jsou jiní, musela jsem si zvyknout na ostřejší lokty i divoký způsob řízení,“ usmívá se Miriam Kama.

Dětství v lágru a na útěku

Narodila se před válkou v Bytči na severozápadním Slovensku jako Božena Langová. Oba rodiče pocházeli ze židovských rodin a v Bytči provozovali malou tiskárnu a prodejnu papírenského zboží. Kromě Boženy, která později v Izraeli přijala nové jméno Miriam, v rodině Langových vyrůstala starší dcera Lydia. Miriam má nejranější vzpomínky zprostředkované maminčiným vyprávěním – jen z jejího líčení ví o tom, že začátkem roku 1942 byl otec deportován do Majdanku, odkud se nevrátil, stejně jako její dědeček z maminčiny strany. Maminku s Miriam i její sestrou internovali v pracovním táboře v Seredi, kde maminka s dalšími ženami pracovala v tamní šicí dílně. V Seredi byly dva a půl roku, ale v srpnu 1944 z tábora utekly díky zmatku, který nastal v souvislosti se Slovenským národním povstáním.

Dostaly se do Nitry, ale matku se dvěma dětmi na útěku zakrátko zatkli a uvěznili. Po několika týdnech maminka uplatila stráže zlatým plnicím perem a uprchla i z vězení. Od té doby až do konce války se matka s dcerami skrývala - spaly v lesích a přes den se schovávaly. Z té doby jsou nejranější vzpomínky pamětnice: „Chodily jsme od vesnice k vesnici, prosily jsme o trochu jídla a vody, ale nikde nás nechtěli, protože se pochopitelně báli.“ Útočiště našli až u jedné evangelické rodiny v Brezové pod Bradlom, která maminku i starší sestru přijala jako služebné. Tam zůstaly až do osvobození.

Nevítaný návrat

Pak se vypravily domů, do Bytče. Jejich návrat ovšem nebyl vítaný. „Tiskárna byla samozřejmě arizovaná a dům obsazený. Maminka našla malý pokojík, kde bychom bydleli, ale hned první noc, když jsme spali, se ozvala střelba. Naštěstí trefili jen skříň a ne nás. Střílelo se ale i další den,“ vzpomíná Miriam Kama a vysvětluje: „Arizátorův bratr byl velitel policie a střílel na nás proto, že se bál, že matka bude požadovat zpět tiskárnu i dům a on to nechtěl vracet.“ Po tomto incidentu matka odešla z Bytče do Žiliny, kde si našla práci i nuzné bydlení. Mladší dceru Miriam poslala dočasně ke své sestře do Šumperka, na obživu tříčlenné domácnosti totiž její minimální příjem nestačil. Miriam se později k mamince vrátila a v Žilině dokončila školu.

V roce 1950 složila úspěšně zkoušky na pražskou konzervatoř, kde studovala hru na klavír, akordeon a flétnu. Do Prahy se brzy přestěhovala i maminka a starší sestra Lydia, dnes Sternová. Lydia a její manžel od 50. let organizovali emigraci do Izraele, ale v roce 1953 byli zatčeni a odsouzeni. Sestra si odseděla dva a půl roku, její manžel ještě déle. Na dobu padesátých let vzpomíná pamětnice se smíšenými pocity: „Na jednu stranu byla maminka přesvědčená komunistka a v podobném duchu vychovávala i mě. Byla jsem v pionýru i Svazu československé mládeže, jednou jsem navštívila i prominentní tábor Artěk v Sovětském svazu. Zároveň tento režim odsoudil sestru, vzal jí dítě a dal do dětského domova. Sestřina syna měla maminka v péči až po roce,“ vypráví pamětnice.

Už jsem nebyla neviditelná

Nevzpomíná ráda ani na poměry na tehdejší židovské náboženské obci, kam chodila s maminkou asi dvakrát do roka při příležitosti významných svátků. „Necítila jsem se tam dobře – neměla jsem tatínka a maminka neměla žádný titul. Až jednou mě požádali, abych zahrála během nějaké oslavy na klavír. Odtehdy už jsem byla někdo, a ne ta neviditelná, jako dřív,“ vysvětluje Miriam a dodává, že ji zvali i na vystoupení během komunistických schůzí: „Byla jsem v komunismu vychovaná a nepochybovala jsem o něm.“

Po ukončení konzervatoře vyučovala hru na klavír v lidové škole umění. Velkou oporu měla v mamince, která rozhodla i o další zásadní změně v jejím životě. „Maminka se chtěla vystěhovat do Izraele. Bylo jasné, že ji nemohu nechat samotnou, tak jsem, ačkoli to mé přání nebylo, odjela s ní. Sestra se přistěhovala za další rok, takže jsme v Izraeli skončily všechny tři,“ vypráví.

Krajanské sdružení

Odjížděly v prosinci 1964 a do Izraele se dostaly začátkem roku 1965. Miriam absolvovala několikatýdenní kurz hebrejštiny a pak pokračovala ve stejné profesi jako v Československu – vyučovala hudbu. Žila s maminkou v obci Kiron nedaleko Tel Avivu a učila tam i v hudební škole v Petach Tikva. Později se seznámila se svým budoucím manželem Ezechielem Kamou, který také pochází ze Slovenska, ale do Izraele přišel už brzy po válce. Vychovali spolu syna a dceru, díky manželově profesi strávili pět let pracovně na Barbadosu, i tam Miriam vyučovala hru na klavír. Miriam Kama je aktivní členkou sdružení československých krajanů v Izraeli Histadrut Joc´ej Čechoslovakia a od roku 1990 vede pobočku tohoto sdružení v Haifě, kde žije. „Pořádáme přednášky i filmová představení a máme poměrně velkou členskou základnu Čechů i Slováků. Jsme asi jediná instituce, která svým oficiálním názvem stále připomíná nerozdělené Československo,“ usmívá se Miriam Kama.