Ing. František Hlavatý (* 1936  †︎ 2017)

Když jsem vyrůstal, byli Němci vnímáni jako vraždící esesáci, a dnes přemýšlím, že bych se odstěhoval za dcerou do Německa

• narodil se v roce 1936 v Újezdě na Hořovicku

• pochází ze selské rodiny

• otec pomáhal odboji

• po únoru 1948 rodina perzekvována

• pracoval v různých podnicích jako kontrolor

• při zaměstnání postupně nakonec vystudoval SŠ i VŠ strojní

• zemřel 20. 3. 2017

Nemoc v dětství

Narodil se roku 1936 jako třetí dítě sedláka z Újezda u Hořovic. V roce a půl po silném prochladnutí dostal těžký zápal plic: „Byl jsem jako nejmladší mazánek, a teď jsem jim měl umřít.“ Půl roku stonal na dětské klinice na Karlově náměstí v Praze,„drenáží zavedenou pod žebry přímo do plic z toho dětskýho těla vytékalo čtvrt litru hnisu denně“.

Otec

„Náš táta byl sedlák tělem i duší, myslelo mu to, už i děda dělal novátorský metody v hospodaření. Táta začal hospodařit už v deseti letech po dědově smrti.“ Vyplatil tři sestry i babičku na výměnek. Byl i společensky a kulturně činný v selské jízdě, u hasičů, v Sokole i v ochotnickém divadle jako režisér. Založil meliorační družstvo, zaváděl mechanizaci, drenáže polí, jako jeden z prvních měl na vozech gumové pneumatiky aj. „Když se oženil, tak vzal maminky věno a místo nábytku koupil mlátičku, jezdil mlátit i po vedlejších vesnicích až na Točník k menším sedlákům.“Dokázal tak vydělat dost peněz. „Táta byl paličatej, ale chytrej a společenskej.“

Otec v odboji

Za války se otec věnoval zásobování odboje na Hořovicku. „K nám chodil Kadeřábek s nůší pro partyzány schovaný v újezdským krytu, táta navozil i spoustu jídla do Prahy.“ Posléze ukrýval i samotné odbojáře. Když se na něj v nouzi obrátil pronásledovaný František Straka, „táta ho bez rozmýšlení schoval, vybudoval tam kryt za prasečárnou, jak jsme měli chlív pro prasata – za tím byla bejvalá kovárna a pod tím vytvořil úkryt“.

František Hlavatý byl svědkem odhalení újezdského partyzánského úkrytu, kdy byl celá vesnice obklíčena a Újezdem byli vedeni zatčení odbojáři; většina byla později popravena. „Taky se podařilo utéct tátovu švagrovi Houskovi z Oseka. Ten byl s tím Strakou u nás schovanej. Se Strakou jsme měli po válce nejlepší vztahy, ten Houska se ani neozval…“

Osvobození

V roce 1945 se otec rozhodl vydat na pomoc Praze s dalšími muži z Hořovic –„máma se mu pověsila kolem krku a tím mu zachránila život, poněvadž ty Hořovický byli postříleni na Staroměstským náměstí“. V den německé kapitulace otec Františka Hlavatého vyvěsil státní vlajku a poštval na sebe odvetu – honička se střílením skončila po útěku otce přes chlív a zahradu. „No, mohlo to bejt špatný, naštěstí ho ty vojáci nepronásledovali. Ale sebrali maminku a odvedli ji na velitelství do vesnický hospody a opravdu byli připravený, že ji zastřelí...“ Mezitím však přišlo telefonické upozornění, že válka opravdu končí, a ve zmatku při spěšném balení se na maminku zapomnělo. Malý František se ostatně vydal již chvíli předtím nepovšimnut sám domů.

Po osvobození zabrali dva pokoje statku Hlavatých dva sovětští důstojníci: „Byli tam snad tejden, leccos i vzali, vozili si tam děvčata… Poručili, že jim táta musí dát auto. Táta, že nedá – tak vytáhli pistoli a: ,Daj mašinku.‘ Přivedli si ženský, opili se tam, oblíkli je do oblečení maminky a sestry, pak odjeli a cestou se nabourali. Je zajímavý, že náhrada škody od německých okupantů se hradila, náhrada škody od osvobozenecký armády byla k nedovolání.“

Příkoří po únoru 1948

Otec byl otevřené povahy a nikdy neskrýval své názory – doplatil na to později po válce. Měl ostatně problémy již se samostatným uznáním své odbojové činnosti. „To se přitom nedá pochopit, co dělal s jídlem za války: on vozil tejdně pět šest prasat z výkrmny v Karlově, on to kupoval, měl podplacenýho úředníka, večer tam přijel náklaďákem a do rána byly zabitý.“ Vozil to pak přes kontroly do Prahy, posílal do lesa partyzánům. Ke konci války a po válce se stýkal s osobnostmi Hořovicka, „oni si k nám udělali vejlet na žranici doslova“.

S dalšími lidmi se setkával při cestách do Prahy, „poslouchala se Svobodná Evropa, pak se začali objevovat i zpravodajci“. Po únoru 1948 pomohl k útěku přes hranice jistému Škobisovi – a po nějaké době se u pole Hlavatých objevili příslušníci StB. Otec jim řekl, že odveze sklizeň a půjde s nimi, ale cestou vyskočil z vozu a přes zahrady utekl. „No, ty tajný řádili, to bylo hrozný, nadávali…“

Otec byl však po čase zadržen (podrobněji o tom ve vyprávění jeho bratra Richarda Hlavatého, zveřejněného rovněž na Paměti národa, pozn. ed.). Z vězení se vrátil ve špatném zdravotním stavu, zanedbané bércové vředy, trombóza a křečové žíly („nohu měl celou černou“) ukrátily jeho další život. Mnohokrát vyslýcháni a potrestáni byli i další členové rodiny, bratr skončil na dva roky v „táboře nucených prací na Příbramsku a na Slovensku“.

Po soudu rodina přišla o polovinu majetku a „začal boj, aby se to dalo do družstva. Vzali dobytek a koně, ale máti odmítala.“

Další život a rodina

Do selské rodiny příliš nezapadl manžel sestry Heleny, „študovanej, měl obchodní akademii, sportovec, neměl co dělat, po fotbale do hospody, pouštěl si hubu na špacír a nesměl do kanceláře, musel pracovat v továrně. Byl pak i dost hrubej, chodil opilej, hulákal na nás, to jsme do tý doby neznali. Sestra s ním však vydržela celej život.“

Rodiče chtěli, aby František studoval, ale nakonec se mohl jen vyučit a později pracoval jako kontrolor. Z politických důvodů byl vyhozen po měsíci studia i z průmyslovky, kam se dostal již jako kontrolor na montáži (v podstatě se dá říci, že ho tam vzali omylem – ze školy ho odvolal závod, resp. mistr, který se vrátil z dovolené). Později si v Hořovicích udělal dvouletou odpolední průmyslovku a v Karlových Varech později složil maturitu.

Po vojně (během níž odmítl spolupráci s kontrarozvědkou) se vrátil do továrny, brzy ale odešel do pohraničí. S úsměvem vzpomíná, že na vojně se při práci na vzduchu uzdravil ze zdravotních potíží, které ho provázely od dětského zápalu plic. „Tenkrát se otvíraly fabriky v pohraničí, tak jsem se jel podívat do Chodova u Karlových Varů a tři měsíce po veselce jsme už dostali byt v Nové Roli. Manželka šla do porcelánky a já jsem dělal na kontrole. Vypracoval jsem se až na měrový středisko a začal jsem odtamtuď jezdit do Plzně na vysokou školu strojní. Už se tolik nebazírovalo na tom, že nejsem dělnickej typ. Začínaly dvě třídy, skončili jsme dva.“ V polovině studia se rodina přestěhovala zpět k Újezdu.

Manželé Hlavatí vychovali dvě dcery, jedna se vdala do Německa. Nyní přemýšlejí, že by se odebrali za ní. „Je to zvláštní: když jsem vyrůstal, byli Němci vnímáni jako vraždící esesáci.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Paměť národa (ve spolupráci s Českou televizí) (Rút Jungwirthová)