Rudolf Grossmann (* 1924)

Bez vašich letadel bych tu neseděl

• květen 1945 - osvobozeni v Nitře, návrat do Žiliny

• podzim 1945 - studium na ČVUT, pozemní stavitelství, po dvou letech odešel

• 1947 - základní vojenská služba v Pardubicích

• únor 1948 - dobrovolník do izraelské armády Hagana

• říjen 1948 – duben 1949 - učil se leteckým mechanikem na Vojenské odborné škole leteckých mechaniků v Liberci

• duben 1949 - vystěhování do Izraele

• 1950 - demobilizován, svatba

• práce technika ve firmě Mekorot, později vlastní firma

• 1956 - jako letecký mechanik ve válce o Sinaj

• 1961–1964 - služebně v Nigérii, později v Nigeru

• 1973 - jako letecký mechanik v Jomkipurové válce

• 1990 - návštěva Slovenska

• žije s manželkou v Kfar Shmaryahu nedaleko Tel Avivu

Ačkoli Rudolf Grossmann pochází ze Slovenska a žije více než pětašedesát let v Izraeli, mluví perfektní češtinou. V Praze dva roky studoval na vysoké škole a několik měsíců se v Liberci učil leteckým mechanikem. Ani jedno studium nestihl dokončit, protože odešel do Izraele, aby bojoval za nezávislost země.

Za války jsem víru ztratil

Narodil se v červnu 1924 v Žilině v židovské rodině. Měl o čtyři roky starší sestru Alizu, rodinu živil obchod s módním zbožím, který provozoval otec. Grossmannovi netrpěli nouzí, počátkem třicátých let otec nechal postavit vilu ve stylu bauhaus, přesto Rudolf vzpomíná, že žili skromně. Rodiče se hlásili k neologickému judaismu, reformnímu směru rozšířenému od 19. století v Uhrách a na Slovensku. V rodině se dodržovaly šabaty i židovské svátky včetně postních dnů. „Do svého bar micva jsem byl velice zbožný, nosil jsem modlitební řemínky tefilin a pod oděvem také rituální třásně cicit. Za války jsem víru ztratil.“ S otcem chodil nejen do synagogy, ale také na výlety do slovenských hor, od mládí získal zálibu v lyžování, která mu vydržela až do nedávné doby.

Rudolf navštěvoval židovskou lidovou školu v Žilině, později přešel na reálku, ale v roce 1939 jej ze školy kvůli židovskému původu vyhodili. Pak se učil elektromechanikem u svého známého a pracoval v elektrodílně. Kvůli udání, že poslouchá zakázané vysílání z Londýna, které se nezakládalo na pravdě, byl asi týden vězněn a vyšetřován, ovšem otci se podařilo zařídit jeho propuštění. Rudolf byl od mládí členem sionistického hnutí Ha-šomer ha-cair, a díky hnutí i finančním možnostem rodiny se otci podařilo zajistit pro dceru Alizu, Rudolfovu sestru, v roce 1939 certifikát k výjezdu do Palestiny. Studovala na Hebrejské univerzitě, později si našla práci a vstoupila do organizace Hagana, předchůdkyně izraelských ozbrojených sil, jejímž hlavním cílem bylo bojovat proti tehdejší britské mandátní vládě.

Budeš leteckým mechanikem

Židovským obyvatelům Slovenska podobně jako v protektorátu hrozily deportace a odvody do sběrných a pracovních táborů. Pamětník přiznává, že o transportech sice věděli, ale domnívali se, že jde skutečně o pracovní povinnost v Polsku, jak zněla oficiální legenda; o vraždění a vyhlazování neměli tušení. O válce a svých zážitcích v tomto období pamětník Rudolf Grossmann odmítá mluvit, respektujme tedy jeho přání i v tomto příběhu. Jen uveďme, že otec zemřel v létě 1943 a po jeho smrti se Rudolf, tehdy devatenáctiletý, s matkou ukrývali a oběma se válku podařilo přežít. Osvobozeni byli v Nitře a v červnu 1945 se vrátili zpět do Žiliny.

V létě 1945 Rudolf složil maturitu a od října studoval na Českém vysokém učení technickém v Praze obor pozemní stavitelství. Jako sionista sledoval vývoj situace v Palestině a byl rozhodnutý bojovat za vznik nového státu. Vysvětluje: „Věděl jsem, že se bojuje v Izraeli a také to, že se nedostanu ven z Československa dřív, než si odbydu vojnu. Kvůli studiu jsem měl odklad, takže jsem se školou po dvou letech skončil a šel na vojnu.“ Vojnu absolvoval u železniční brigády v Pardubicích. V únoru 1948 se přihlásil jako dobrovolník do Hagany a očekával, že se z náborového střediska brzy někdo ozve. Několik měsíců se nic nedělo, takže sedl na motorku a vypravil se do Prahy zjistit, co se děje. Dodnes se pamětník usmívá, když popisuje své vojenské zařazení: „V Praze sídlil úřad Merkaz he-chaluc, tehdy to bylo neoficiální vyslanectví izraelského pionýrského hnutí. Jakýsi malý Polák se podíval na mé papíry a řekl: ,Budeš pilot.‘ Namítl jsem: ,Nosím brýle a nevidím dobře, piloti musí dobře vidět.‘ On na to: ,Tak budeš tankistou.‘ Říkám mu: ,Podívej se na mě, měřím dva metry, myslíš, že se do tanku dostanu?‘ Nedal se: ,Tak budeš leteckým mechanikem.‘“

Bez vašich letadel bychom tu neseděli

Rudolf Grossmann tedy nastoupil v červnu 1948 do Vojenské odborné školy leteckých mechaniků v Liberci, kde probíhal výcvik odborníků pro izraelskou armádu. Prošel kurzem pozemních specialistů letectva, který absolvovalo 70 vojáků, jejichž příprava probíhala v rámci tajné akce DI (Důvěrné Izrael)[1], spočívající především ve výcviku vojáků a vojenských specialistů židovského státu. Mimo zajištění výcviku dodávalo Československo nově vzniklému státu Izrael zbraně. Význam této dobře známé vojenské pomoci podtrhuje pamětníkova jednoznačná odpověď na otázku, zda československé dodávky letadel a zbraní skutečně Izraeli tak významně pomohly: „Bez těchto letadel bychom tady dnes spolu neseděli,“ odpověděl Rudolf Grossmann při rozhovoru, který proběhl na podzim 2015 v Tel Avivu.

Po ukončení kurzu leteckého mechanika se stejně jako většina vyškolených vojáků a specialistů přesunul Rudolf Grossmann do Izraele, kam přijel v dubnu 1949. „Datum mé mobilizace, které mám uvedeno ve vojenské knížce, předcházelo mému příchodu do země,“ připomíná pamětník. V armádě zůstal až do srpna 1950, kdy byl demobilizován a odešel do civilní profese, na konci téhož roku se oženil.

Každý rok, jak je v Izraeli obvyklé, trávil alespoň měsíc na vojenském cvičení a jako letecký mechanik se účastnil i dvou z dalších válek, které Izrael vedl – sinajského tažení v roce 1956 a Jomkipurské války v říjnu 1973. Do Šestidenní války v roce 1967 nenarukoval kvůli vážnému úrazu páteře, který utrpěl. Rudolf Grossmann pracoval jako kreslič, později jako technik ve společnosti Mekorot, která se zabývá vodními stavbami. Léta 1961–1964 strávil s rodinou pracovně v Nigérii, v následujících letech pobýval i v Nigeru.

Rodné Slovensko navštívil poprvé v roce 1990 a od té doby se do vlasti několikrát vrátil. S manželkou Evou, archeoložkou, vychovali dva syny a žijí v Kfar Shmaryahu nedaleko Tel Avivu. V květnu 2015 přijal Rudolf Grossmann z rukou českého velvyslance v Izraeli ocenění – stříbrnou pamětní medaili Jana Masaryka.