Vlasta Faktorová (* 1923)

Rusové nás brali jako kořist

• za války pracovala jako účetní

• za války byly Sedlčany vystěhovány, rodina našla útočiště v Kamýku nad Vltavou

• zažila osvobození americkou armádou i postup ruských vojáků

• v době osvobození jí zemřela sestra

• po válce se mohli vrátit do svého vykradeného domu v Sedlčanech; opravili ho, ale vzápětí jim ho sebrali komunisté

• později pracovala v knihovně na sedlčanském děkanství

V květnu roku 1943 slyšeli v rozhlase, že Sedlčany se mají do tří měsíců vystěhovat. Daňkovi vlastnili velký obchod s obuví a nevěděli, kam boty dát. Schovali je tedy pod podlahu na půdě. Měli plný strop bot a kůží a mysleli si, že až je budou bombardovat, budou létat boty.

Vlasta Faktorová pracovala ve firmě pana Sýkory v Sedlčanech, který její rodině nabídl byt v Kamýku nad Vltavou. Nebylo tam mnoho místa. „Ještě k tomu vystěhování. Najednou v květnu, byla jsem zrovna na rande u splavu, jsme slyšeli z obecního rozhlasu, hlásili, že Sedlčany se mají vystěhovat, a tak ještě s mým chlapcem jsme si říkali: ‚To není možné, jak by mohli okresní město, okresní úřad, soud, berňák, to všechno vystěhovat – to nemůže být pravda,“ nevěřila požadavku Němců pamětnice.

Přesídlenci byli povinni najít si nové ubytování sami, mimo území cvičiště. Většina se snažila zajistit si bydlení někde poblíž... S hledáním ubytování pomáhal Ústav pro péči o přistěhovalce, jenž byl původně zřízen pro obyvatele, kteří museli odejít z pohraničí. Ústav s pomocí dotazníku o ubytovacím prostoru zjišťoval volné prostory a tyto prostory pak kancelář nabízela přesídlencům. V případě zájmu vydala majiteli daného prostoru ubytovací příkaz. Přesídlenci získali domovské právo v obci, kam se přistěhovali poprvé. Zprvu bylo vysídlencům povoleno si s sebou odvézt veškeré movité věci. Později však byli nuceni veškerý majetek nechat na místě.

Stanné právo

Když bylo v platnosti stanné právo, nesmělo se po osmé hodině večerní vycházet z domu. Do Kamýku nejezdily autobusy, a tak lidé museli dojíždět na kole a v zimě třeba i na lyžích. Lidé, kteří pracovali v tehdy již vystěhovaných Sedlčanech, museli mít zvláštní průkaz, který se nazýval ausweis. Vždy, když jeli do Kamýku, tak na konci ulice stál voják a museli se prokázat. V roce 1944 na Dušičky přivezlo nákladní auto vystěhovalce a Němci dovolili místním lidem jít na hřbitov.

Příjezd Američanů

Během povstání byl Kamýcký most podminován. V neděli večer se lidé z rozhlasu dozvěděli, že vlasovci zachránili Prahu. Osmého května 1945 uslyšeli z ulice rámus a také děti, které volaly: „Američané jsou tady!“ Všichni vyběhli ven, kde stály dva džípy a byl tu jeden major. Na zahradě rostl bez a pamětnice ho šla utrhnout, aby Američanům poděkovala za to, že je osvobodili.

Vypálíme vám chalupu!

V noci u Daňkových v Kamýku někdo bušil na dveře. Byl to zarostlý černý chlap a říkal, že když ho nepustí dovnitř, vypálí jim chalupu. Do Kamýku přijely dva autobusy a v jednom z nich byly kůže na boty a ve druhém boty, takže bylo jasné, že Rusové kradou. Boty si vzali jako kořist a Vlasta Faktorová vzpomíná, že také znásilnili jednu její spolužačku.

Jedenáctého září 1945 panovala velká vedra a sestra pamětnice onemocněla. Matka šla ještě ten den pěšky pro doktora a následně sestru odvezli do nemocnice. Nakonec však vážila pouhých dvacet kilogramů a brzy zemřela.

Rodina se později vrátila do svého domu v Sedlčanech, ale našla ho vykradený a zničený. V domě zůstala jen kamenná žehlička. Matka tenkrát chtěla raději zůstat v Kamýku.

Na závěr Vlasta Faktorová vzpomíná, jak se stala svědkem pádu amerického letadla: „My jsme viděli za plotem něčí zahrady ohořelé, nafouklé tělo letce. Americká ambasáda vyzývala všechny, kteří něco viděli, aby podali zprávu, a tak jsem jim to napsala. Mám od nich děkovný dopis, protože jejich rodiny pátraly po svých blízkých.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Radek Kriegler)