Josef Evan (* 1959)

Učitelé nám dávali v srpnu 1968 na košile trikolory, abychom věděli, jak to má u nás doma vypadat

• pionýrský tábor v srpnu 1968, viděl příjezd vojenské techniky

• hrál aktivně hokej, fotbal a dělal sportovní gymnastiku

• 1978–1998 sloužil v armádě, hodnost major

• osm let ředitelem na ZŠ v Nečíně, dnes učí

Josef Evan se narodil 21. května 1959 v Žilině u Kladna. Jeho dědeček vlastnil 18 hektarů půdy a po roce 1948 byl donucen vstoupit do JZD. Pamětníkův otec, ačkoliv vystudoval dvouletou zemědělskou školu ve Slaném, musel absolvovat rekvalifikační kurz a až do důchodu pracoval jako kalič ve Spojených ocelárnách Kladno.

Žil jsem sportem, ne politikou

Josef začal povinnou školní docházku na základní škole v Žilině, ale v šesté třídě přestoupil do Kladna na sportovní školu. Když do země v srpnu roku 1968 vtrhla okupační vojska, byl zrovna na pionýrském táboře na Sázavě. „Po železnici přiváželi vojenskou techniku, hlavně tanky T34. Jako kluky nás to nadchlo, mávali jsme na vlak a neznali důvod, proč tu vojenskou techniku veze. Kuchařky a vedoucí sice měli divnou náladu, ale pro nás to bylo zpestření. Když jsme z tábora odjížděli, vedoucí nám připínali na košile trikolory.“ Doma v Žilině se celkem nic nedělo, život šel dál a vojenská posádka tam nebyla. Jen babička z toho měla hrůzu. „Myslela si, že bude zase válka, tak nakupovala potraviny do zásoby.

Mnohem důležitější než okupace byly pro pamětníka v roce 1968 olympijské hry, ty zimní v únoru 1968 v Grenoblu, letní pak v říjnu 1968 v Mexiku. Na těch zimních vybojovali naši hokejisté stříbrné medaile, členem družstva byl i Josef Horešovský, který pocházel také ze Žiliny. Pamětník vzpomíná: „Hokejem jsme žili, Josefa Horešovského znal doma každý a nebyl to jediný hokejista odtamtud. Po olympiádě byla v Kladně beseda, šli jsme tam se školou a mohli si sáhnout na medaili. Totéž pak po letní olympiádě, kdy byla beseda s Věrou Čáslavskou a já si zase mohl sáhnout na medaili. To byl pro mě zážitek.

Uchvátily mě zbraňové systémy

Josef Evan začínal v Kladně s hokejem ve druhé lize, zároveň hrál okresní přebor ve fotbale za Lhotu a na gymnáziu cvičil sportovní gymnastiku, dokonce byl členem družstva, které vyhrálo mistrovství republiky družstev. Plánoval, že po gymnáziu půjde na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK do Prahy, aby mohl trénovat, nebo alespoň učit ve škole tělocvik. Nakonec ale vyhrál jeho zájem o zbraňové systémy a vojenskou techniku a fakt, že mu šla lehce matematika a fyzika. Vystudoval vysokou vojenskou školu v Martině se zaměřením na řízení raket a balistiku. Sportu nicméně nezanechal, v Martině hrál první ligu v nohejbale. V letech 1982–1986 sloužil v Terezíně, poté byl převelen do Příbrami. V září 1989 zahájil postgraduální studium na vojenské akademii v Brně. „Tehdy se jmenovala Vojenská akademie Antonína Zápotockého, po sametové revoluci už to byla jen Vojenská akademie a dnes je to Univerzita obrany. Po pádu režimu se toho při studiu tolik nezměnilo, jen nám odpadl předmět marxisticko-leninská příprava.

Po absolvování akademie nastoupil k vojenskému útvaru v Jincích, kde působil až do roku 1998. V armádě dosáhl hodnosti major. Stále ho to ale táhlo ke sportu, trénoval hokej, a když v roce 1998 odešel definitivně z armády, začal učit tělesnou výchovu na 6. základní škole v Příbrami, později si k tělocviku přibral i chemii. Zároveň si dodělal pedagogické minimum a následně ještě další dva roky studoval, díky čemuž se na osm let stal ředitelem základní školy v Nečíně. Dnes učí matematiku a fyziku na 5. základní škole v Příbrami.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Magdaléna Sadravetzová)