Hermína Eliášová (* 1932)

Určitý typ lidí se na Němcích vyřádil. Ale víc vám k tomu neřeknu, protože to nebylo hezký

• v roce 1946 se celá její rodina musela přestěhovat do Rakouska

• na konci 40. let se přestěhovala do Prahy ke své tetě

• stále navštěvovala příbuzné v Rakousku

• pracovala v ČKD, kde také poznala svého manžela

Hermína Eliášová se narodila 6. prosince 1932 ve vesnici Pohoř. Dnes téměř zaniklá a zvolna ožívající obec přímo u Rakouské hranice nesla německé jméno Buchers im Böhmerwald. Po válce dostala jméno Pohoří na Šumavě, i když se nenachází na Šumavě, ale v sousedních Novohradských horách.

Pochází z německé rodiny rodiny Hietlerových. Příjmení Hietler nebylo nijak unikátní – ve stejné vesnici bydlelo dokonce pět rodin toho příjmení. Matka pracovala na poště a babička s dědou provozovali hospodu a řeznictví.

Patřili tak spíše k bohatším rodinám – měli veliký dům, koně, krávy a hostinec, kde se často slavilo a bylo veselo. Většina mužů z vesnice pracovala v lesích, takže když šli z práce domů, stavili se vždy na pivo. Její otec a strýc jezdili s povozem pro pivo buď do Benešova nad Černou, nebo do pětadvacet kilometrů vzdálené Kaplice. Z kolegiality, jak říká Hermína Eliášová, se vždycky museli stavit v každé hospodě, kterou potkali, na pivo. Koně už automaticky u hospod zastavovali a někdy se i vraceli sami domů.

Do školy chodila pamětnice, jen když nebylo doma moc práce. Hlavně v létě se muselo hodně pomáhat: „Když jsme přišli ze školy domů, převlíkli jsme se a museli jsme vzít krávy a jít s nimi na pastvu. No a pak kolikrát se nám stalo, že jsme něco pekli, brambory, a krávy nám utekly do zelí.“ To jim pak soused vždy nadával, že si je nehlídají.

Před válkou bylo Pohoří krásné, vzpomíná Hermína Eliášová. V zimě bývalo tolik sněhu, že neviděli přes okna ven, chodili lyžovat sáňkovat a po večerech se u nich scházeli sousedé a teta krásně hrála na citeru. V neděli chodívali do kostela, kde malá Hermína zpívala ve sboru, na Velikonoce je kluci pořádně vypráskali a 12. září se slavila pouť. Ve vesnici sice nebyla pitná voda, pro kterou se muselo jezdit, ale jinak měli obchod, školu, kostel a spoustu staven. V letech komunistického režimu se Pohoří ocitlo v hloubi pohraničního pásma a obec de facto zanikla.

„Všichni jsme byli jedna velká rodina,“ říká Hermína Eliášová. Maminka jí umřela, když jí byly tři roky. Poté se o ni staral tatínek, který ale zemřel sedm let po mamince. Pak ji vychovávala teta a babička, a když se teta vdala do Rakouska a babička zemřela, staral se o ni strýc – otcův bratr.

Válka a odsun Němců

Jakmile vypukla válka, vše se zhoršilo. Mnozí chlapci a muži museli odejít do armády a někteří z nich se už nevrátili. Když válka skončila, byli všichni v Pohoří rádi, ale tušili, že pro ně zlé časy neskončily. Hermína Eliášová nechce o tom, co přišlo po konci války, příliš mluvit a jen naznačuje, že to nebylo nic hezkého: „Potom když Němci museli odejít, tak určitý typ lidí se na těch, co byli s nima, trochu vyřádil. A víc vám o tom neřeknu, protože to by nebylo hezký.“ Naznačuje jen, že jednoho dne přijeli mladí kluci, kteří si říkali partyzáni, a z jejího strýce se snažili dostat nějaké informace.

V roce 1946 si museli všichni Němci sbalit věci a vystěhovat se do Rakouska. Pro rodinu Hietlerových to znamenalo přejít kousek za hranice. A štěstí měli v tom, že už v Rakousku měli příbuzné, kteří se o ně postarali.

Návrat do Československa

V Rakousku zůstala pamětnice asi jen dva nebo tři roky a poté se přestěhovala zpátky do Čech, tentokrát do Prahy, ke své tetě, maminčině sestře. Nejdříve musela jít do dívčí školy, kde však nerozuměla ani slovo česky a spolužáci se jí smáli, když mluvila německy. Po dvou letech školu opustila a nastoupila do práce.

V továrně ČKD měla nastoupit jako elektrotechnička, ale když ji viděl mistr, řekl: „Hele, holka, ty na to nebudeš, ty nebudeš na nic.“ Nakonec si ale udělala zkoušky v psaní na stroji a starala se o administrativu. V ČKD také poznala svého pozdějšího manžela, kterého si v roce 1952 vzala. O rok později se jim narodil syn a za další čtyři roky i dcera. Bydleli na Smíchově, kde dostali byt, který později vyměnili za jiný, v Hloubětíně. Tam žili i v srpnu 1968, kdy si na poli za domem sovětští vojáci rozestavěli střelné zbraně.

Stále také jezdila navštěvovat své příbuzné do Rakouska, ale stejně jako všichni ostatní musela žádat o povolení vycestovat a rodina jí z Rakouska musela posílat oficiální pozvánku s potvrzením, že za ni vše zaplatí a nebude chtít žádné peníze. Zkrátka, „furt jenom samá žádost to byla“.

Se svým manželem žila Hermína Eliášová téměř šedesát let – čtyři měsíce před výročím svatby zemřel. V současné době (2017) má obavy, aby se to zlé z války zase nevrátilo, a přeje si, aby hlavně už žádné války nebyly. A mladým lidem vzkazuje: „Buďte hodní na rodiče, nedělejte vylomeniny a hlavně nebuďte zlí.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Terezie Vavroušková)