Blanka Dvořáčková (* 1954)

Že se mě to netýká, byla jen iluze

• během sametové revoluce se zapojila ve stávkovém výboru nemocnice

• pátrala po informacích o zahynulých příbuzných

• zasloužila se o položení Kamenů zmizelých v Boskovicích

• v roce 2021 pečovala o nemocnou matku Evu

Když někdy v dospělosti dostala od své babičky album rodinných fotografií, netušila, jak tragický osud potkal během druhé světové války většinu příbuzných. Maminka, která se jako jediná se svým otcem vrátila z koncentračního tábora, o tom nikdy mluvit nechtěla.

Z kočárku znělo: Volá vás Londýn

Blanka Dvořáčková se narodila 24. července 1954 v Boskovicích jako jediné dítě rodičům Evě a Eduardovi Dvořáčkovým. Její maminka, rodným jménem Gertruda Grünwaldová, žila s rodiči ve Vídni, odkud se rodina Grünwaldova po připojení Rakouska k nacistickému Německu v roce 1938 odstěhovala do Boskovic. Jako občané židovského původu utíkali před Hitlerem a byli přesvědčeni, že tady budou v bezpečí. Tatínek Eduard pocházel také z Boskovic a po studiích na Karlově univerzitě učil v okolních vesnicích, na gymnáziu v Boskovicích a později v Brně na VUT (Vysoké učení technické) na katedře jazyků.

Život v padesátých letech rodina pamětnice vnímala podobně jako velká část společnosti. Doma poslouchali rozhlasové vysílání ze zahraničí, ale na veřejnosti politickou situaci nekomentovali. Z vyprávění rodičů si Blanka vybavuje jednu úsměvnou historku, díky které ale její mamince zřejmě do smíchu moc nebylo: „Když jsem byla dítě v kočárku, tak mě maminka zaparkovala u nějakého obchodu, šla nakupovat a najednou slyšela můj dětský hlásek: ‚Volá vás Londýn.‘ Takže možná ani nenakoupila a odjela pryč z náměstí.“

Pamětnice vzpomínala na dětství plné dobrodružných her s vrstevníky, první školní roky, ale také na slib Jiskřiček nebo radost ze získání pionýrského šátku. Nejhezčí období má ale spojené s velkou zahradou u prarodičů a s návštěvami místní židovské synagogy, která dlouhá léta sloužila jen jako sklad materiálu. V roce 1963 se rodina přestěhovala do Brna, kde otec Eduard působil jako vysokoškolský profesor. O svém židovském původu ani o tom, co potkalo velkou část rodiny, až do svého dospívání neměla Blanka žádné konkrétní povědomí. V Brně ve škole zaznamenala první antisemitské narážky od dětí, dotýkající se i její židovské spolužačky, která se nakonec i s rodiči odstěhovala do Izraele. „Na nás dvou bylo ty děti vzdělat a nakonec, když Zuzka odlétala s rodiči do Izraele, tak jsme se tam sešli ve škole a doprovodili ji, byli jsme všichni velcí kamarádi,“ dodává pamětnice.

Kdo je na těch fotografiích?

Jednou dostala od babičky album rodinných fotografií, a když je přinesla domů, tatínek jednoznačně řekl: „To nesmíš nikdy otevřít před maminkou.“ Od ní později zazněla věta, která ale podle dcery byla jen její iluzí: „Už se tě to netýká.“ Ona sama tím velice trpěla a chtěla zřejmě své nejbližší od těchto vzpomínek uchránit. Někde v podvědomí bylo jen pár drobných informací o tom, že maminka se vrátila z koncentračního tábora. Od tety Edity, kterou navštěvovali v Brně a kde pravidelně sledovali televizní vysílání z Vídně, se dozvěděla jen dějepisné informace, ale nic konkrétního. Sama pamětnice se snažila pátrat, ale všechno zůstávalo dlouho zahaleno tajemstvím. Rodina zřejmě dostávala i nějakou pomoc ze zahraničních fondů, protože se doma občas objevily tzv. Bony (poukázky, jakými se platilo zahraniční zboží ve speciálních prodejnách Tuzex).

Pátrání přineslo odpovědi

Všechny podrobnosti, jména a okolnosti rodinné tragédie během holocaustu se pamětnici podařilo vypátrat teprve v nedávné době. Při péči o nemocnou maminku (v roce 2021 jí bylo 93 let), za pomoci pana Borise Baraka Selingera z Židovské obce v Brně, pečovatelky a archivů se začala třináctá komnata pomalu otevírat.

Pamětnice sepsala pohnutou rodinnou historii do několika vět a tady je její citace:

„Můj praděda Leopold Grünwald se oženil s Terezií Goldstern, která pocházela z Boskovic. Leopold zemřel v roce 1933 a je pohřben na boskovickém židovském hřbitově. Na jeho pomníku je vytesán znak levitů. Leopold a Terezie měli sedm dětí: Kamilu, Davida, Malvínu, Mořice, Lea [dědeček pamětnice], Armina a Siegfrida. David zemřel před válkou a Siegfridovi se podařilo složitými cestami uprchnout do Anglie a zachránil si tak život. Po válce žil s rodinou v Austrálii. Armin měl mezinárodní pas, se kterým by pravděpodobně mohl včas odjet do zahraničí, avšak zůstal s rodinou. Se svojí ženou Lilly byl rozveden, podařilo se jí včas uprchnout do Švýcarska. Armin už tolik štěstí neměl. Tento rodák z Boskovic (narozen 1895) byl deportován z Brna do Terezína a posléze do tábora Izbica, kde zahynul. Jaké byly osudy dalších členů početné rodiny Grünwaldů? Do transportu navzdory vysokému věku musela nastoupit matka Terezie, ročník 1860, kterou smrt zastihla roku 1942 v Treblince. Bylo uvedeno, že syn David zemřel již před válkou, zůstala však jeho vdova Malvína, rozená Mandlová, žijící tehdy v Tišnově, zavražděna byla v táboře Rejowiec. Další z dětí Leopolda a Terezie Grünwaldových byla dcera, která se jmenovala rovněž Malvína, provdaná Haderová, žijící v této přetěžké době v Brně. Odtud se přes Terezín dostala do tábora Izbica, kde nepřežila. Z Boskovic pocházel také syn Mořic, narozen 1890, transporty se z Boskovic dostal nejdříve do Brna, pak do Terezína, nakonec byl umučen ve Varšavě. Mořic měl manželku Žofii, rozenou Solomnowitz, narozena 1888 v Buczkovicích (dnes Polsko), z Boskovic deportována stejným způsobem jako manžel Mořic, stejně tak zahynula ve Varšavě. Neméně krutý byl i osud jejich syna Hanuše, ten se narodil roku 1925 v Ostravě, naposledy však bydlel v Boskovicích, odkud byl deportován rovněž přes Terezín do Varšavy, kde zahynul.“

Maminka pamětnice, Gertruda, se narodila do smíšeného manželství, a zřejmě proto byla i s otcem Leem až do roku 1945 transportu uchráněna. Jako jedni z posledních židovských obyvatel byli Leo i s tehdy šestnáctiletou dcerou na základě udání odvezeni nejdříve do Prahy do Hagiboru a později do Terezína. Gertruda musela pracovat ve slídárně a v květnu 1945 se spolu s tatínkem dočkali osvobození Terezína Rudou armádou. Mladší bratr Gertrudy Fritz (Bedřich) nebyl v době transportů ještě zapsaný v židovské obci, a tak mohl zůstat se svou matkou doma.

Největší transport židovských obyvatel z Boskovic odjel v noci ze 13. na 14. března 1942 a z více než 400 deportovaných se po skončení války vrátilo jen asi 14 osob. Z koncentračních táborů se nakonec z celé rodiny Grünwaldů vrátil jen dědeček pamětnice Leo a maminka Gertruda, která si později změnila jméno na Eva.

Život široké rodiny zřejmě ani před válkou neprobíhal výlučně podle židovského náboženství, což dokládá i vzpomínka pamětnice z dětství: „Byly tam jen tradice, z dětství si pamatuju macesy, ale současně i vánoční stromek.“

Kdyby to viděli rodiče, tak by mě asi přivázali k židli

Rok 1968 a události s ním spojené prožívala pamětnice ještě na základní škole. Osobně byla přítomna tomu, když v Brně na oslavách Prvního máje v roce 1968 mluvil Josef Smrkovský, tehdy čerstvě zvolený předseda Národního shromáždění ČSSR. Sama k tomu dodává: „Byl to zlom, všichni jsme věřili, brali jsme to vážně, někteří spolužáci pálili pionýrské šátky.“ 21. srpna 1968 trávila s rodiči dovolenou na Vysočině v hotelu ve Sněžném. „Pamatuju si to ráno, ticho, nebylo slyšet drůbež a naši na to reagovali, aby nebyla válka. Ta generace měla strach, že bude válka.“

Když se vraceli z Vysočiny do Brna, tak už byla celá tehdy Jiráskova (dnes Masarykova) čtvrť obsazena vojskem. Zvědavost byla veliká a mládí se cítí neohrožené, a tak se s několika spolužáky odvážili jít až k vojákům. „Byli jsme ve věku hrdinských činů, šli jsme se na ty transportéry podívat. Kdyby to věděli rodiče, tak by mě asi přivázali k židli, bylo to nebezpečné. A musím říct, že setkání z očí do očí s tím, co jsme znali jen z filmů, bylo hodně nepříjemné.“

Po obsazení země vojsky Varšavské smlouvy a dalších událostech nastala doba tzv. normalizace. Všude probíhaly prověrky, nikdo si nebyl jistý svým zaměstnáním. Na gymnáziu v Lerchově ulici v Brně, kde studovala, skončila řada učitelů, byl odvolán i ředitel a jeho nástupce nevěděl, co zakázat, jestli nošení riflí, nebo krátkých či dlouhých sukní.

V roce 1973, po úspěšném složení maturitní zkoušky, se pamětnice rozhodovala, na jakou školu si dá přihlášku. Rodiče jí rozmlouvali úmysl studovat práva, měli strach z politického vývoje a budoucnosti. Na lékařskou fakultu ji nepřijali, a proto nakonec vystudovala obor porodní asistentka. Pracovala pak 20 let v porodnici na Obilním trhu, nejdříve jako porodní asistentka a později na operačním sále.

Sametová revoluce v nemocnici

Během sametové revoluce se Blanka Dvořáčková zapojila v nemocnici do stávkového výboru, který vznikl hned po událostech na Národní třídě v Praze. „Bylo to divné, vystoupili jsme s peticí ve staré posluchárně, nesměla tam komunistická buňka, ale někteří komunisti byli normální, spolupracovali jsme spolu. Stalo se, že někdo se pod petici podepsal a vzápětí ten podpis skalpelem vyškrabal.“

V těch revolučních dnech si vybavuje jednu noční službu, kdy se v Brně na náměstí Svobody chystala velká demonstrace a nikdo nevěděl, jestli zasáhnou příslušníci SNB (Sbor národní bezpečnosti) nebo Lidových milicí. „Volali nám z úrazovky, jestli máme volné operační stoly, jestli máme dostatek krevních derivátů, a abychom se připravili na případné operace. Naštěstí dostali pokyn nezasahovat,“ popisuje s úlevou.

V období devadesátých let dál pracovala v nemocnici, později i ve vedoucí pozici. Po několika letech, vlivem tlaku od určitých osob, spolu s mnoha kolegy porodnici na Obilním trhu opustila a nastoupila do Masarykova onkologického ústavu v Brně na Žlutém kopci.

Pandemie Covid 19

Protože v době natáčení (2021) stále pracovala ve zdravotnictví a současně se starala o svou nemocnou maminku, jsou zajímavé i její postřehy a zkušenosti z období pandemie Covid 19. O první vlně říká: „Věděla jsem, co obnáší komplikace této nemoci a myslela na to dnem i nocí, protože součástí mého povolání bylo zachraňovat životy. Sáhla jsem si během těch akcí, jako každý, kdo pracuje v tom akutním oboru, na dno. Představa, že nemůžete tomu člověku pomoci, protože se dusí, to je to nejhorší.“

Během druhé vlny pandemie zaznamenala, že určitá skupina lidí v Praze si při protestech proti vládním opatřením připevnila na oděv symbol židovské hvězdy, kterou musela za protektorátu nosit i její maminka. Naprostý šok porovnávat obě situace komentovala větou: „Já snad ani nechci v této společnosti žít.“

Kameny zmizelých

Pátrání po osudech svých příbuzných přivedlo pamětnici k myšlence položit za rodinné příslušníky, kteří se nevrátili z koncentračních táborů, kameny zmizelých. Jsou to dlažební kostky s mosazným povrchem vsazené do chodníku před domy obětí holocaustu. Její zásluhou je několik kamenů v Boskovicích, Brně nebo Tišnově. Hlavně díky jejímu odhodlání a za pomoci dalších, kterým není lhostejná připomínka holocaustu, se v Boskovicích plánuje položit kameny postupně za všechny židovské obyvatele, kteří se nikdy nevrátili.

Od roku 2020 pokládání tzv. Stolpersteinů probíhá v rámci programu tradičního Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích, který pořádá Unijazz Praha, z.s.

Svoje vyprávění a životní zkušenosti paní Blanka Dvořáčková shrnula pro další generace do několika vět: „Nepěstovat v sobě nenávist, jakoukoliv, netrpět předsudky vůči druhým. Je to ale velmi složité, těch válečných konfliktů je všude strašně moc a člověk od přírody nechce být sám obětí. Teď je otázka, jak se každý z nás dokáže zachovat, když je ohrožen. Pokud budou součástí různých národů, náboženství, aby se poznávali, aby spolu komunikovali, aby nevytvářeli hranice, aby nacházeli v tom svém náboženství, v tom svém národě to pěkné, to pozitivní a předávali to tomu druhému.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj (Ladislav Oujeský)