Ludmila Dejneka

Cizím nezávidět a nic z cizího nebrat pro sebe

Ludmila Dejneka v sovětské armádě
zdroj: archiv pamětnice

Ludmila Dejneka se narodila 17. února 1952 v rodině novináře českého původu a ukrajinské prodavačky. Otec pamětnice Václav Topinka byl v roce 1947 odsouzen jako ukrajinský nacionalista k trestu smrti, rozsudek byl později změněn na 25 let vězení. V sovětských lágrech strávil nakonec více než 11 let. Ani po propuštění z lágru se nemohl otec pamětnice vrátit zpět domů, rodina se proto přestěhovala za ním do Komijské autonomní republiky. Zde společně žili až do roku 1968, kdy se konečně mohli přestěhovat na západní Ukrajinu. Ludmila Dejneka následně vystudovala chemické inženýrství na lvovském Polytechnickém institutu. Zde se seznámila i se svým budoucím manželem. Po promoci v roce 1974 nastoupila na deset let jako laborantka do vojenského keramického závodu. Od roku 1983 strávila čtrnáct let v řadách sovětské, později ukrajinské armády. Jako odbornice technického zabezpečení dosáhla hodnosti vrchního praporčíka. Po odchodu z armády pracovala nejdříve jako chůva, pak nastoupila na Polytechnický institut na pozici metodika. V roce 2012 odešla do důchodu. V současné době je předsedkyní českého krajanského spolku Česká beseda ve Lvově. Ludmila Dejneka je vdova, z manželství má jednu dceru, žije v Lvově.