Antonín Burdych (* 1934)

Jak jsme šli lesem, cesta byla potřísněná tatínkovou krví

• měl o čtyři roky staršího bratra Vladimíra

• s rodinou žil v osadě Končiny u Červeného Kostelce

• rodina patřila k odbojové skupině S21B

• rodiče ve svém domě ukrývali v červnu 1942 radiotelegrafistu Jiřího Potůčka

• úkryt byl prozrazen, otec byl při zásahu gestapa postřelen a vykrvácel, zbytek rodiny byl popraven

• přežili jen bratři Antonín s Vladimírem, o které se pak postarali vzdálenější příbuzní

• pamětník má dva syny a dceru

• pracoval v Krkonošském nábytku

• žije ve Rtyni v Podkrkonoší

• bratr Vladimír, svědek osudného zásahu, již zemřel

V době atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha bylo Antonínu Burdychovi osm let a jeho staršímu bratrovi o čtyři roky více. Doma prý bývalo vždycky veselo, ale situace se brzy měla změnit. Rodiče i dědeček s babičkou byli členy odbojové skupiny S21B a pomáhali radiotelegrafistovi Jiřímu Potůčkovi z výsadku Silver A, který se ukrýval na jejich chalupě v Bohdašíně na Náchodsku před nacisty.

Skrýš v domě na Končinách

Skrýš v domě na Končinách se stala Potůčkovým posledním útočištěm. Během jeho útěku před gestapem pamětník společně s bratrem naposledy spatřil celou svou rodinu. Hlavní postavou této odbojové skupiny byl strýc Antonína Burdycha. Co znamenal její název? „Satran, Bohdašín a 21, to byla nějaká chata, kde se scházeli už na podzim v roce 1941. Byli tam učitelé a sokolové.“

Rodina pomáhala radiotelegrafistovi Jiřímu Potůčkovi ukrývat se před nacisty. Jeho předposlední útočiště se nacházelo v Bohdašíně, předtím se schovával v Ležákách a asi na deseti místech v Pardubicích. Stále se však musel přemísťovat i s vysílačkou, protože ji nacisté zaměřovali. V Bohdašíně se Jiřího Potůčka gestapu dopadnout nepodařilo... Předtím tam strávil asi osm dní a vysílal odtamtud poslední relaci do Londýna o tom, že byl v Ležákách, které nacisté vypálili, a že ztratil spojení se svými druhy: s velitelem výsadku Silver A Alfrédem Bartošem i jeho zástupcem Josefem Valčíkem, který se z Pardubic přemístil do Prahy.

Na Bohdašíně zatkli Satrana

Antonín Burdych k tomu dodává: „Na Bohdašíně zatkli Satrana a odvezli ho do Červeného Kostelce k výslechu, kde ho zmlátili. Potom zjistili, kde se ten parašutista vlastně nachází, že je na Končinách, a našli jeho úkryt. Ten měli rodiče za pokojem, byla tam udělaná zeď, bylo to v přízemí, ale chodilo se tam z půdy... Ty gestapáci, když tam vlezli, když Potůček utekl, tak tam byla vysílačka a přijímačka, peníze a našli tam i vysílací zprávy. A našli taky ampulku s jedem – kdyby chtěl, mohl se otrávit. Stejnou měli u sebe všichni parašutisti.“

Gestapo vtrhlo do domu

Gestapo ještě ten den odpoledne přijelo na Končiny a vtrhlo do domu, kde kromě bratra nikdo nebyl. Rodiče s dědečkem však pracovali nedaleko na poli.

„Rodiče to viděli, to už se domů vracel tatínek, a když tam uviděl četníky a gestapáky, bylo mu jasné, co se děje. No a teďka hnedle oni na něj uhodili: ‚Kde máte toho parašutistu?‘ Vzali bič a začali ho mlátit... Tatínek začal utíkat... a oni po něm začali střílet, vystřelili asi šest ran, po první ráně on klesl, pak ještě proběhl po cestě lesem a zůstal ležet. Za ním doběhl českej četník, kterej ho tam hlídal... Po šesti ranách nemohl utíkat, protože měl prostřelené plíce... a já pak, když jsem šel ze školy, jsem to všechno viděl...“

Tatínka naložili na vůz s trávou a vezli ho do Červeného Kostelce k výslechu, jenže on již na kraji města vykrvácel a zemřel. Otec Antonína Burdycha chtěl svým útěkem parašutistu varovat a tím mu zachránit život. Jiří Potůček se pak skutečně dokázal z domu dostat. „Gestapáci začali prohledávat barák a dědu vedli před sebou, protože měli strach, kdyby se Potůček někde objevil, že po nich začne střílet.

A pak šli s dědou na půdu... to už Potůček slyšel ty rány, to střílení po tatínkovi... a když došli na půdu, otevřel poklop, vystřelil a omylem trefil dědu do ramene... ale to zase bylo štěstí, že děda se kácel z těch schodů dolů a gestapáci za ním a všichni taky spadli, takže Potůček měl pár vteřin na to, aby proběhl po tý půdě a dostal se k takovýmu vikýři. Skočil dolů a za barákem bylo asi deset metrů žito... on se do toho žita ukryl a začal střílet, měl u sebe dvě pistole. Běžel až na konec ovocné aleje, schoval se do lesa a prostě ho nechytili.“ Jak to všechno probíhalo, se Antonín Burdych dozvěděl od svého bratra.

Byli jsme rádi, že tam zůstala aspoň babička

„Já jsem v tý době, když stříleli po Potůčkovi, docházel k lesu a to už jeli gestapáci a v tom svým autě vezli dědu k výslechu. Za tím autem utíkal můj brácha a ten mně to začal vypravovat. Jak jsme šli tím lesem, cesta byla potřísněná tatínkovou krví. To bylo hrozný. No a šli jsme dál a doma... před barákem ležela maminka, která se z toho zhroutila. S tou už jsme nemluvili, protože z toho byla úplně zdrcená.“ Na cestě domů byla ještě babička, která se zastavila u své dcery, aby se s ní a s její rodinou rozloučila. „Pak přišla domů a my jsme byli rádi, že tam je aspoň babička. Jenže jsme tam byli asi hodinu, když najednou přijelo znovu gestapo a nařídilo jí: ‚Pojedete s námi!‘ Babička se s námi rozloučila, políbila nás na čelo, řekla nám: ‚Pánbůh vás opatruj‘ a odjela s nima... A byl konec, protože nikdo z nich se samozřejmě nemohl vrátit a všichni byli 9. července popraveni v Pardubicích. Tam popravili 194 lidí.“

Bratři Burdychovi doufali, že se s maminkou a babičkou ještě někdy setkají, i když dostali jejich úmrtní listy. Nevěřili však, že by Němci popravili ženy, a tak žili v naději, že se nacházejí někde v koncentračním táboře a že se znovu shledají. O tatínkově smrti nebylo pochyb. Nakonec však neměl ani svůj hrob, protože gestapo nařídilo jeho exhumaci, rakev i tělo spálili a popel hodili do řeky. Oba bratři odešli k příbuzným a do jejich domu se nastěhovala Němka, která pracovala na gestapu jako zapisovatelka. Bydlela tam až do 5. května 1945.

Němka zabila souseda

V souvislosti s jejím odchodem se jednou z posledních obětí války na Končinách stal soused rodiny Burdychových pan Jiroušek. „Já jsem chtěl jít hned 5. května 1945 na Končiny, jenže naši mě nepustili. Kdežto Kostelecký tam šel s bráchou. Ta Němka tam ještě byla. Pomáhal ji stěhovat končinský občan, pan Jiroušek, který naneštěstí udělal to, že vzal ze stěny obraz Hitlera, hodil ho na zem a říkal přitom: ‚To už sem nepatří.‘ Jenže ona se 7. května vrátila, vzala si s sebou dva vojáky a naneštěstí do toho baráku přišel i pan Jiroušek. Ona je zavolala a řekla: ‚Toho zastřelte!‘ Pan Jiroušek začal utíkat tou ovocnou alejí a na jejím konci ho trefili zezadu do hlavy.“

I když Antonín Burdych přišel ve válce téměř o celou svoji rodinu, Jiřího Potůčka hodnotí jako vynikajícího člověka, tichého, nepříliš výřečného, spravedlivého a férového. „Samozřejmě, že mě to zasáhlo na celý život, ale když člověk dorůstal... Když někdo udělal takovouhle věc za celej stát, to byla jediná věc, kterou Češi udělali za války, to je velká zásluha.“