Dana Bartošová (* 1944)

Co říkat dětem? Jak jim vysvětlit okupaci?

• pamětnice vystudovala pedagogický institut

• 21. srpna 1968 zažila v Praze příjezd okupačních armád

• v letech 1966 až 1976 učila v Nejdku

• od roku 1976 žije v Praze

Dana Bartošová přišla na svět v roce 1944, a zná tak události druhé světové války jen z vyprávění, například od své starší sestry. Ta si z ní odnesla strach ze sirén během náletů, bála se pokaždé, když je slyšela: „Tak úplně dostávala záchvat, začala plakat, dávala si hlavu pod polštář a strašně se bála.“

Když měla Dana jeden rok, přestěhovala se rodina Pařízkových z pražských Vinohrad do Karlových Varů. Rodiče tehdy dostali nabídku jet osidlovat pohraničí, a protože právě v Karlových Varech měli příbuzné, souhlasili. Získali přidělený byt po odsunutých Němcích, který pak vybavovali z místního skladu nábytku: „To bylo velký skladiště, kde ti, kteří se přistěhovali, si mohli nakoupit nábytek – zřejmě po Němcích.“ Její nejspíš první vzpomínkou je návštěva prezidenta Edvarda Beneše, právě když se v lázeňském městě světily minerální prameny.

Z učebnic jsme vytrhávali nejdřív Stalina, pak Gottwalda

Na dětství v Karlových Varech Dana ráda vzpomíná. Například na to, jak v zimě cestou do školy sáňkovala na aktovce – bydleli totiž ve velmi strmé ulici, a bylo tak snazší do školy sjet než po zledovatělé ulici sejít. Jejich dům stál přímo pod hotelem Imperiál, hráli si tak v jeho krásném parku, a v pozdějších letech také často byli v kontaktu s jeho ruskou klientelou: „Takže vždycky jsme se smáli, že když jdeme po ulici a voní to, tak před námi šli Rusové, protože byli pověstní tím, že tedy měli voňavky Krásná Moskva a podobně.“

Danin tatínek pracoval v Karlových Varech na ředitelství lázní jako plánovač. O tuto významnou funkci ale přišel po komunistickém převratu v roce 1948: „Přišel do práce, na stole mu ležela přihláška do KSČ. No a on to nepodepsal, takže byl okamžitě sesazenej z funkce, dělal obyčejnýho úředníka a byl rád, že se tam udržel.“

Kromě otcova sesazení si pamětnice z doby padesátých let vzpomíná, jak politické změny zasahovaly i do školní výuky: „To jsme z učebnic vytrhávali nejdřív Stalina, pak Gottwalda, protože tam byly dva velké portréty na začátku každé učebnice,“ vzpomíná pamětnice, jak se vládnoucí režim vyrovnával s tehdejším odhalením kultu osobnosti.

Komunistický převrat výrazně ovlivnil život strýce, který měl statek na Vlašimsku. Dana u něj jako malá trávila prázdniny, spolu se sestrou a třemi bratranci pomáhali se zemědělskými pracemi. Strýc se hodně bránil vstupu do JZD, svým hospodářstvím skutečně žil, ale nakonec neunesl stále se zvyšující povinné dávky a do družstva vstoupil. Statek získali příbuzní zpět po dlouhých čtyřiceti letech v restituci.

Do Nejdku na umístěnku

Dana vystudovala pedagogický institut, nejprve v Karlových Varech a poté v Plzni, obor čeština – dějepis. Učit začala už v roce 1966, přestože neměla studia ještě zcela dokončená – bylo totiž málo učitelů, a tak i studenti dostávali umístěnky do škol. Pamětnice se dostala do Nejdku u Karlových Varů, kde působila celých deset let, až do svého přestěhování do Prahy. Studium si ještě dva roky dokončovala při zaměstnání, dojížděla kvůli tomu do Plzně.

Na práci v Nejdku vzpomíná Dana ráda. Nebylo výjimkou, že do první třídy nastupovaly děti, které neuměly ani slovo česky. Jim se pak věnovala, vodila je na výlety po okolí, a žáci jí za její pozornost byli velmi vděční. Přes zástupce ředitele ve škole v Nejdku se navíc seznámila i se svým budoucím manželem – ten na škole dříve učil a Dana ho v podstatě vystřídala, protože pak pokračoval do pražských Štěrbohol. Při jejích návštěvách Prahy se ale setkali a jsou spolu dodnes.

Co říct dětem?

V červnu 1968 pamětnice promovala v Plzni. Stejně jako předchozí roky, i prázdniny roku 1968 potom trávila u své tety v Praze-Strašnicích. O okupaci vojsky Varšavské smlouvy se spolu s tetou dozvěděla z rozhlasu a Dana potom už neměla doma stání: „Jako zvědavá historička jsem u toho samozřejmě musela bejt, tak jsem šla na Václavák, i když teta protestovala, že se mi něco stane.“ V centru shodou okolností potkala svého spolužáka z Karlových Varů, se kterým potom městem procházela, a cítila se tak bezpečněji. Viděla ale boje u rozhlasu, hořící tank i davy lidí, které se v centru pohybovaly. Mísil se v ní tehdy strach s velkou zvědavostí.

Protože ale začínal přípravný týden, musela se rychle vrátit do Nejdku. Tam se dozvěděla víc o silně protiokupačním postoji místních, především již zmíněného zástupce ředitele školy: „Takže můj kolega, zástupce ředitele, vzal do ruky mikrofon a vysílal do městského rozhlasu: ani sklenku vody, ani krajíc chleba, proti Rusům a tak dál. Doplatil na to velice, protože potom v roce 1969 a 1970 byl vyhozenej ze školství a musel jít dělat do Sokolova účetního, až po roce 1989 se vrátil ke kantořině.“

Dana tehdy stála před výzvou – co říct žákům? Jak jim vysvětlit situaci? Rozhodla se, že jim nemůže lhát ani v roce 1968, ani později v sedmdesátých letech, když povinně probírali Poučení z krizového vývoje, oficiální stranický dokument, který „účtoval“ s reformním hnutím šedesátých let. S žáky, u kterých se nebála, vždy do třídnice jen zapsala, že mají hodinu věnovanou Poučení, ale opakovali si společně například pravěk, věnovali se jiným tématům. „Když vám někdo řekne, že nemohl to a to, tak vždycky to záleželo na tom, co chtěl a jaký měl obecenstvo.“ Do podobné situace – co říct žákům? – se dostala i v listopadu 1989, její nejistota ale trvala jen krátkou chvíli: „Ale když jsem tam potom potkala svoje žáky, tak to už bylo docela jasný, co povídat.“

Od roku 1976 Dana žije v Praze. Přistěhovala se sem za manželem, když v Hostivaři dostavěl družstevní byt. Mají spolu dceru Kateřinu.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Veronika Stehlíková)