Anna Moštková

• „Když jsme bydleli v Medvědí Rokli, tak musel k odvodu. Sousedi mu říkali, ať jde dělat do dolů, a on jim říkal, že pod zem ho nikdo nedostane. Tak musel jít na vojnu. Myslím dvakrát byl doma na dovolené. Přijížděl vždycky vlakem do Branné a maminka to už věděla a honem vylezla na třešeň natrhat třešně a pak z nich upekla buchty. Vždycky už se ze stromu dívala, jestli už nejde z Branné. Dvakrát byl doma a maminka ho vždycky doprovázela do Branné na nádraží. Vždycky jí říkal, ať už jde, že se už nebude ohlížet. A tehdy, jak naposledy odcházel, tak maminka se podívala a on se ohlédl. To bylo naposledy, co se viděli.“

• „Z Vrbna přišel nějaký člověk říct, že táta padl. Předtím u nás byla nějaká sestřenice ze Starého Kopce, co teď žije v Německu. Maminka ji ještě kousek doprovázela a za chvíli přišel ten pán a řekl, že táta padl. Maminka tomu nechtěla uvěřit, brečela a převalila stůl. Ten pán šel navrch k Scholtzům, aby za ní někdo přišel. Tak tam s ní pak paní Scholtzová byla.“

• 1

Staré Město, 12.09.2017

V zaniklých osadách Staroměstska

Anna Stöhrová (Moštková)asi v roce 1955
zdroj: archiv pamětnice

Anna Moštková se narodila 18. února 1937 jako mladší ze dvou dětí rodičům Adolfovi a Marii Stöhrovým v osadě Medvědí Rokle (německy Bärengraben). Tak jako naprostá většina místních obyvatel byli i rodiče německé národnosti. Její život je spojen s rodným krajem v podhůří Kralického Sněžníku a také místními, dnes již zaniklými osadami. Matka pocházela z osady Javořina (německy Urlich) a otec ze Starého Kopce (německy Altenberg). Za druhé světové války, v únoru 1944, otec padl v řadách wehrmachtu u městečka Krasnaja Gora v regionu Brjansk v Rusku. Díky československé národnosti matčina nevlastního otce rodinu v roce 1946 nezařadili do odsunu Němců. Bydlela pak v Kunčicích a později v Nové Senince. Naprostá většina obyvatel ale musela svůj rodný kraj opustit. Medvědí Rokle se po válce zcela vylidnila. V roce 1960 pak většinu zdevastovaných domů v rámci hromadné demolice nechalo strhnout ministerstvo vnitra. K zemi se tehdy poroučel i rodný dům pamětnice a dnes se již v lesním porostu nedají rozeznat ani jeho základy. Podobně skončila i rodná osada rodičů. Ve Starém Kopci dnes zůstal jen jeden dům a v osadě Javořina posledních šest. V roce 2017 žila pamětnice se svým manželem Janem Moštkem ve Starém Městě. Anna Moštková zemřela v říjnu 2023.