Josef Wawrzacz

• „Někteří Poláci měli pole nebo louku u nás, na české straně a někteří naši hospodáři měli zase pozemky v Polsku. Na hranici byla malá celnice, ve které sloužil jeden voják a pouštěl hospodáře přes hranici na zemědělskou propustku. Z Hrčavy měli pole v Polsku například Stojaspálové, Haratyci, Kinžorové. Bylo jich tam celkem dost. Ráno zapřáhli koně, jeli přes tu celnici, tam je zkontrolovali a jeli na to pole.“

• „Potom jsme ten alkohol rozváželi našim odběratelům. Třeba kotelníkovi do školy. Ten si bral tak dvě tři flašky. Nebo jsme s maminkou nabalili tašky a jelo se do Bystřice. Každý, kdo s tím alkoholem dělal, měl své odběratele. Potřebovali jsme postavit dům a takhle to dělalo hodně lidí, aby si přilepšili. Každý druhý dům takhle postavili.“

• „Byl to líh devadesát šest nebo devadesát osm procent. V litrových, ale hlavně půllitrových lahvích. Ty šly nejvíc na odbyt. A potom malé čtvrtky. Z půllitrovky se dalo udělat jeden a půl litru dobré kořalky. A bylo to za dobré peníze. Za mé éry, když jsem to já roznášel, stálo půl litru padesát pět korun. Dříve možná třicet pět. Dělala se z toho vařonka. Zkaramelizovaný cukr se smíchal s převařenou vodou a potom se to štelovalo tou kořalkou. Když se kořalka smíchala s medem, vznikla mjodula. Poláci často míchali alkohol třeba s malinovým sirupem. No, a potom se to konzumovalo.“

• 1

Hlučín, 21.04.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Slezsko: Paměť multietnického regionu

Taky kravičku jsme měli z Polska

Josef Wawrzacz / 1978
zdroj: Archiv - Pamět národa

Josef Wawrzacz se narodil 6. září 1956 v chalupě svých rodičů v Hrčavě na hranici s Polskem v Těšínských Beskydech. Otec pracoval jako pomocník strojvedoucího u Československých státních drah, matka byla v domácnosti a starala se o malé hospodářství a tři děti. Od dětství byl Josef Wawrzacz svědkem pašeráctví přes polskou hranici. Rodina potřebovala peníze na nový dům, matka proto obchodovala s lihem pašovaným z Polska a Josef jí s tím pomáhal. Později sám pašoval elektroniku a prodával ji svým odběratelům na Těšínsku.