Jan Šolta

• „Obešel jsem asi padesát různejch institucí a potom na radu jednoho známýho jsem přišel do Ústavu pro řízení a informace v kultuře – tak se to jmenovalo – v Černý ulici a tam jsem přišel nějak po dohodě, dejme tomu v deset hodin dopoledne, barák otevřenej, všechno, ale nikde nikdo. Tak jsem hledal, pak jsem vzadu našel nějakou paní, strašně tlustou, jak tam sedí v zástěře a jí z papíru vlašskej salát, nějak, a říká: ‚Co chcete, vlastně?‘ Tak říkám: ‚Já jsem přišel za panem doktorem…‘ – ‚No, on je asi na svačině a asi už zůstal na oběd.‘ A pak řekla: ‚No a o co se vám jedná?‘ S uklízečkou se mám bavit? Ale v podstatě je to úplně jedno, tak jsem říkal: ‚Já jsem tady asi úplně zbytečně, jsem asi už na padesátým místě.‘ A ona říkala: ‚A co máte za problémy?‘ Tak jsem jí to všechno řekl, říkal jsem: otec vyloučen ze strany, já mám tydlety problémy, napsaný všude, bratr emigroval, takže... A ona říká: ‚Kam emigroval?‘ Já říkám: ‚Do Izraele.‘ – ‚Jo, tak nastupte ve čtvrtek.‘ [smích] Tak jsem se jako dost podivil, no říkal jsem, že můžu až v pondělí. A ona řekla: ‚No tak nastoupíte v pondělí, já jsem ředitelka.‘ A pak jsem se dozvěděl, teda že ta paní ředitelka je vlastně Židovka, to samozřejmě skrejvala, ale pomáhala různejm lidem.“

• „Já jsem se ve svým životě setkal se spoustou lidí, který mně nějakým způsobem ovlivnili život nebo mu dali nějaký určitý význam, a mezi ně patří rozhodně Oleg Jefremovič Lušnikov, což byl student, když jsem ho poznal v roce šedesát pět, který byl jako jediný Rus na koleji Jednota, pardon, Jarov, na Žižkově. Tam jsme se nějak setkali a bavili jsme se. On tady studoval hlavně češtinu, byl tady na rok vyslán Vysokou školou ekonomickou a hlavně se měl naučit dobře česky, takže se rád bavil a chodil různě mezi lidi. Studoval MGIMO, to znamená Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě, diplomatickou školu, a vykládal mi, což bylo zajímavý, jak se dostal k češtině, z toho důvodu, že měl nejmenší protekci, takže se nedostal na obor, kde se studovala jako hlavní řeč angličtina nebo francouzština nebo, dejme tomu, indické jazyky, aby šel na nějakou velmi důležitou ambasádu, ale dostal se právě do třídy češtinářů, což nebyla zrovna nějaká velká diplomatická štace - z hlediska sovětských diplomatů. Nicméně, stalo se mu to osudovým a vlastně Československu se věnoval celej život. Takže on vystudoval MGIMO, potom, když se vrátil z Československa, tak okamžitě začal tlumočit, a to i těm nejvyšším představitelům, zhruba od roku šedesát šest, šedesát sedm tlumočil veškerá setkání na nejvyšší úrovni mezi československými představiteli a sovětskými. Takže byl u všech jednání, ať už to byl Novotný, nebo další potentáti a sovětští představitelé.“

• 1

Byt pamětníka, 24.05.2018

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř, a proto se těš na každý nový den

Mladá léta
Mladá léta
zdroj: Archív pamětníka

Jan Šolta se narodil 5. června 1946 v Polici nad Metují jako třetí dítě ředitele školy v Teplicích nad Metují. Již od mládí byl stíhán politickými problémy. Jeho otec byl v roce 1968 po tříletém členství vyloučen z KSČ. Další kádrovou skvrnou bylo, že jeho bratr emigroval v roce 1968 do Izraele. S velkými potížemi se mu nakonec podařilo dostat se na VŠE, kterou pak úspěšně absolvoval. Na své alma mater dostal dokonce práci jako tajemník Výboru pro dějiny Československa po roce 1945 a současně jako pedagog na katedře hospodářských dějin. Při práci se studenty, která obnášela „nad úvazek“ disidentskou činnost, byl odhalen a musel školu opustit. Díky podpoře Karla Matějky byl však přijat do Ekonomického ústavu AV na dobu neurčitou. Nicméně z ústavu byl z politických důvodů propuštěn a dále nacházel jen dočasné pracovní poměry. Jako průvodce mládežnické organizace získal další negativní ohodnocení. Velký význam pro něj mělo setkání s absolventem sovětské diplomatické školy Olegem Lušnikovem. V lednu roku 2018 na sebe upozornil během incidentu s novináři po oslavě znovuzovlení Miloše Zemana prezidentem České republiky.